NEW YORK/OSLO: I nervedramaet sjakk-VM er erfaring viktig, spesielt nå som det virkelig drar seg til. Magnus Carlsen er som kjent i sitt tredje VM, men Sergej Karjakin hadde faktisk også følt på stemningen allerede før han ankom New York. Allerede som 11-åring var nemlig Karjakin med i sekundantteamet til Ruslan Ponomarjov under en VM-finale.

Vi skal tilbake til 23. januar 2002. Ukraineren Ruslan Ponomarjov har akkurat blitt verdensmester, og står og snakker med TV-reportere. Bak han står en smilende mann i dress, som holder rundt en liten gutt i rød genser. Mannen i dress er Viktor Janukovitsj. Den lille gutten er Sergej Karjakin.

Bildet over er fortellende. Veldig mye har forandret seg siden det ble tatt.

  1. I 2002 var Viktor Janukovitsj en fremadstormende politiker, og guvernør i Donetsk i Øst-Ukraina. Senere ble han Ukrainas president, til han ble fjernet av parlamentet i 2014. 2) Sergej Karjakin er ikke lenger et ukrainsk nasjonalsymbol. I VM er han en representant for Vladimir Putins regime i Russland. Karjakin, som er fra Krim-halvøya, har sagt at han alltid har følt seg russisk.

  2. Som følge av Karjakins politiske standpunkt, er forholdet til Ponomarjov i dag kjølig. Etter at Russland annekterte Krim-halvøya i 2014, havnet de to sjakkstjernene i en ordkrig.

LEST DENNE? Da Carlsen hørte NRK-profilens kommentarer, kom han med en freidig replikk.

— Var med for å lære

Karjakin vil helst ikke snakke om sitt forhold til Ukraina i dag, men han nyter godt av erfaringen han fikk i 2002. Karjakin hjalp til da Ponomarjov slo landsmannen Vasyl Ivantsjuk i kampen om VM-tittelen. Ponomarjov ble tidenes yngste verdensmester - selv om det på dette tidspunktet riktignok eksisterte to forskjellige verdensmestertitler - på grunn av to konkurrerende allianser i sjakkverden.

At en 11-åring er med i et VM-team, er uansett helt spesielt.

Karjakin ble kalt «leder for taktikk». I sjakk er taktikk en sekvens av trekk som begrenser motstanderens muligheter og fører til konkrete fordeler.

Ruslan Ponomarjov, her med VM-trofeet fra 2002. På den tiden var det to konkurrerende verdensmesterskap i sjakk. Ponomarjov vant den i regi av det internasjonale sjakkforbundet FIDE, men Vladimir Kramnik kalte seg samtidig verdensmester fordi han hadde vunnet en VM-syklus som Garry Kasparov sto bak. Foto: REUTERS

— Den store grunnen til at han fikk være med, var at de spilte i samme klubb. Karjakin var et kjempestort talent, og de ville gi han den erfaringen, men han var med mest for å lære, sier Alexander Turpin.Han har nylig laget dokumentaren «Sergey», der forholdet mellom Karjakin og Ponomarjov er et viktig tema.

Det var syv års aldersforskjell mellom de to, men de hadde likevel et helt spesielt forhold. I sjakk hadde de et felles språk. Ponomarjov beskriver Karjakin nærmest som en maskott, en gutt som skapte god stemning rundt seg. De var de to store vidunderbarna sjakkskolen i Kramatorsk hadde produsert.

I den nylig utgitte dokumentaren smiler både Karjakin og Ponomarjov når de blir spurt om alle de gode minnene. Men forholdet har for lengst kjølnet.

- Plutselig pro-Putin

Det ble svært dårlig stemning da de kranglet i mediene om Russlands annektering av Krim-halvøya i 2014. Karjakins manager Kyrillos Zangalis avviser at VM-utfordreren er blitt uvenner med Ponomarjov.

— Neinei, Karjakin er en veldig snill mann. Han er aldri i konflikter. Jeg vet egentlig ikke, jeg svarer ikke på slike spørsmål for han.

Sergej Karjakin ble født på Krim-halvøya som nå har blitt annektert av Russland. Karjakin er også russisk statsborger. På dette Instagram-bildet poserer han med Vladimir Putin på t-skjorten. Foto: Instagram, karjakin_chess

Når Aftenposten kontakter Ponomarjov i dag, svarer imidlertid stormesteren at han «ikke vil sløse tid på å snakke om Karjakin». I dokumentaren «Sergey» åpnet imidlertid ukraineren seg litt.— Plutselig er han pro-Putin. For oss i Ukraina er det uforståelig, sa Ponomarjov.

— Han tilbragte så mange år i Ukraina. Vi var så lenge venner i Ukraina, og så ble han russisk, fortsatte Ponomarjov.

LEST DENNE? Carlsen får tyn fra mange, men russisk sjakkikon går i stedet til angrep på forbundet

- Ikke bra å støtte denne typen krig

Karjakin hevder imidlertid på sin side at han alltid har følt seg russisk. Etter Russlands annektering av Krim-halvøya, poserte Karjakin med en Vladimir Putin-t-skjorte i sosiale medier. Holdningene vekker avsky hos hans tidligere venn Ponomarjov.

— Hvis du kommer med slike uttalelser, og støtter denne typen krig, er det jo ikke bra, sier Ponomarjov i dokumentaren.

Ponomarjov mener Karjakin har blitt «for pragmatisk», og insinuerer at VM-utfordreren byttet land til Russland av karrièrehensyn. Det er imidlertid langt fra det eneste valget Karjakin har måttet ta for å å komme dit han er i dag, til parti 12 i VM-kampen mot Magnus Carlsen, stadig med vinnersjanser.

— Alle valg han har gjort i livet, har vært for å bli verdensmester. Det har vært målet hans veldig, veldig lenge. Han mener det er skjebnen hans, sier Alexander Turpin.

Hør Aftenpodden Sport. Hvor det blir sjakksnakk, Steven Gerrard, Bjørgen-maskinen og kalkuner på Manhattan: