VAL DI FIEMME (Aftenposten.no): Navn: Alpe Cermis.

Lengde: 3650 meter.

Høydeforskjell: 420 meter.

Avstand: 3,1 sekunder.

I hovedrollene: Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby.

  • Jeg har hatt mange rare tanker opp der. Mange ganger har jeg spurt meg selv om hvorfor jeg går Tour de Ski. Andre ganger har jeg tenkt at dette må jeg trene mer på. Tour de Ski er tøft og det viktigste er å ha gode bein når man går inn i på siste etappe. Jeg ber til alle guder om å få hjelp opp den bakken, sier Tour-leder Northug før sitt niende forsøk opp Alpe Cermis.

Han har 3,1 sekunder ned til sammenlagttoer Johnsrud Sundby før den siste klatringen. De to nordmennene kommer etter all sannsynlighet til å gå likt inn i bakken.

Første mann opp slalåmbakken er vinneren av årets Tour de Ski. Og det kan bli tidenes thriller opp til målstreken.

Petter Northug har 3,1 sekunder til gode på Martin Johnsrud Sundby foran dagens klatring opp alpinbakken. Foto: NTB scanpix

Spår dødt løp- Jeg spår dødt løp, sier Johnsrud Sundby, som vant i fjor og som normalt er en bedre klatrer enn Northug.

På spørsmål om han fryktet eller hadde et greit forhold til bakken, smalt det kjapt fra Johnsrud Sundby.

- Har dere sett den, eller?

Før han fortsatte:

  • Jeg gruer meg som f ..., det går rett opp i fire kilometer. Nei, det er ingen som gleder seg til den. Men dessverre må vi opp der.

Slik tenker de fleste av årets Tour-deltagere. Avslutningen er et blodslit av en helt annen verden.

  • Jeg har samme følelse som Martin. Det er sånne dager du ønsker at du gjorde noe annet.

  • Er det den med det sterkeste hodet som vinner?

  • Det er helt klart viktig å ha hodet på riktig plass. Jeg føler at jeg har vært godt preppet der tidligere, selv om det har gått sakte. Beina må spille på lag, kroppen må spille på lag.

  • Bjørgen og Johaug har fått psykologhjelp, har du vurdert det samme, spurte Adresseavisen.

  • Hvis en psykolog hadde startet med meg, hadde han ikke vært psykolog lenge.

Northug har brukt store deler av Touren til å snakke ned egne sjanser.

  • Det er bra å snakke seg ned. Det gir en mindre bør på egne skuldre når du snakker deg ned enn når du snakker deg opp. Men som jeg har sagt 10 ganger før: Den som har den beste kroppen etter syv dager, vinner, mener Sundby.

Men etter gårsdagens klassiske fellesstart i Val di Fiemme, der han lå lenge i snøen etter 21.-plassen, var likevel Northug mer offensiv enn tidligere.

> - Har dere sett den, eller?

Northugs beste Tour

Dette var rennet i årets Tour de Ski som hadde gitt ham beste følelse underveis. Men både han og Sundby brukte mye krefter på de innlagte spurtene. Dermed ble det tøft mot slutten.

  • Uansett hva som skjer har jeg gjennomført en av mine aller beste tourer. Jeg har aldri hatt ledertrøyen så mange ganger. Og jeg klarte å forsvare den igjen.

  • Du har gått bakken åtte ganger, men aldri vært først opp, er den i ferd med å bli et kompleks for deg?

  • Jeg er ikke redd for bakken. Og jeg er ikke redd for å ha det vondt. Jeg er ikke redd for å kjenne på smerte. Bakken kunne vært dobbelt så lang for min del, hvis jeg hadde fått vite det på forhånd, og innstilt meg på det.

- Har du trent i slalåmbakker på trening?

  • Nei. Men jeg har gått i motbakke. Jeg har klatret mye i sommer og høst, blant annet opp fjellpass. Men dette blir noe helt annet. Traversene handler ikke om klatring. Der er det sikksakk. Hvis du er pigg klarer du å skyte fart ut av svingene. Slik var jeg ikke i fjor, da tok det en halv dag å komme seg rundt en sving.

Johnsrud Sundby åpnet knallhardt i går. Men han falt tidlig og løpet ble kaotisk hans del. han ble beste nordmann på 8. plass og knep inn viktige sekunder på Northug. Det var også hans viktigste jobb for dagen.

  • Jeg har tatt inn en del sekunder. Nå starter vi nesten likt. Og det er hyggelig å ha følge ned til bakken og så får vi se om han går fra meg eller jeg går fra ham.