De to gigantene i spansk fotball kniver alltid om å bli kalt "verdens beste. Meningene er omtrent like mange som det er eksperter og tilskuere.

Mange holder en knapp på Messi som eneren. Men det er i hvert fall i en del av spillet Ronaldo er litt bedre enn den lille argentineren.

Messi bommer på straffe søndag mot Athletic Bilbao. Messi bommer på rundt hver femte straffe han tar. Foto: VINCENT WEST

Det handler om det øyeblikket hvor ballen blir lagt på straffemerket. Både Messi og Ronaldo er faste straffesparkere på sine lag. I kampen mot Athletic Bilbao søndag bommet Messi på sin straffe. Det ble ikke avgjørende. Barcelona vant 1-0 på San Mamés i Bilbao.Det er den spanske sportsavisen AS.com som har hentet frem statistikken. Her er fakta:

  • Ronaldo: Har tatt 64 straffespark for Real Madrid. Har bommet bare syv ganger. Det blir en fiaskoprosent på 11. * Messi: Har tatt 63 straffespark for Barcelona. Har bommet 14 ganger. Det gir en feilprosent på 22. ## Gjennomsnittet er 75 prosent

Fotballforskeren Geir Jorde har undersøkt straffesparkets natur nærmere. Han har funnet ut at det blir scoret på rundt 75 prosent av alle straffespark. Altså det blir bommet på 25 prosent, eller på hvert fjerde spark fra 11-meteren.

Han slår fast at psykologi er den viktigste faktoren for om en spiller bommer eller treffer på straffesparket.

– At psykologi er alt. Det potensielle utfallet av sparket viser dette tydelig. Hvis du kan vinne med sparket, er treffstatistikken 92 prosent. Hvis sparket derimot må redde laget ditt, faller treffprosenten til 52 prosent. Det handler altså om press. De som ikke takler presset, bommer, sier Jorde til Nynorsk Pressekontor som er sitert av NRK i denne artikkelen fra 2010.