BUDAPEST: Sportsspråket er gjerne fullt av liv— og død-bilder. Lørdag var det heldigvis lite av det i Budapest.

Fredag kveld spiste landslagsbacken Tom Høgli middag med lagkameratene sine før han gikk til rommet sitt på hotellet Elizabeth Park i Budapest. Der forsto han at noe fælt skjedde i Paris.

TANKENE GÅR TIL PARIS: Tom Høgli under pressetreffet i Budapest lørdag ettermiddag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

TV-bildene fikk ham til å tenke på tiden etter 22. juli 2011. Han hadde nettopp begynt å spille i belgiske Club Brugge, og overalt hvor han kom i Belgia, ville spillere og publikum vise ham medfølelse. «Det må vi også gjøre, vi må også bry oss», tenkte Tom Høgli.

Da han våknet dagen etter, hadde han fortsatt store problemer med å konsentrere seg om fotball. Vanligvis er det vanskelig å fokusere på noe annet ett døgn før en så tellende kamp som Ungarn-Norge. Nå slet backen med å tenke annet enn at «dette er enda en påminnelse om hvor totalt uviktig det vi holder på med er».

Rundt frokostbordet pratet mange av spillerne om Paris. Noen mer enn andre. En fotballtropp er gjerne skrudd sammen slik; noen ser verden rundt seg, andre lever i sin egen boble.

Robert Veiåker Johansen, journalist i Aftenposten.

Alt starter med Stade de France

Men ingen av dem er uvitende om hvor Norge skal hvis landslaget klarer å snu 0-1 fra første kamp til seier: Til Frankrike, og kanskje til den hardt rammede hovedstaden.

10. juni 2016 klokken 21.00 var en dato og et klokkeslett folk allerede hadde begynt å glede seg til. Men 211 dager før vertskapet Frankrike skal åpne europamesterskapet, det første på fransk jord siden 1984, rammet terroren Paris igjen.

Over hele byen, men også på Stade de France, der åpningskampen skal spilles og terroristene fredag kveld forsøkte å komme seg inn for å gjøre mest mulig skade.

De norske landslagsspillerne, som er 90 minutter og to scoringer unna én av de fire siste plassene i det mesterskapet, så kolleger fra det franske og det tyske landslaget som stanset litt opp i spillet på grunn av lyden av eksplosjoner fra utsiden av stadion. De så flere tusen tilskuere som stormet gresset for å føle seg mer trygge da kampen var ferdig. Senere fikk de høre om et tysk landslag som overnattet på stadion fordi de ikke turte å bevege seg i Paris-gatene. Og om dødstall som steg og steg og steg.

Og plutselig ble det vanskeligere å snakke om Ungarn-Norge, hva som står på spill og hva kampen betyr.

For i den store sammenhengen betyr den selvsagt ingenting. Som Tyskland-forsvareren Mats Hummels skrev på Twitter da laget var eskortert trygt ut av Paris og han var vel hjemme i Tyskland:

«Verden er «fucked up» akkurat nå».

Overbeskyttede menn

Hvor «fucked up» den er, fikk de norske spillerne en kjapp oppdatering om av sikkerhetssjef Geir Ellefsen lørdag.

Han er opprinnelig bergenser, men har utviklet noe som minner om sørlandsdialekt etter for mange år i Oslo, og går så godt som alltid kledd i svart. Ellefsen trives med å jobbe i bakgrunnen, men i går var han den alle de norske journalistene ville snakke med. Han hadde ikke det samme ønsket om å prate, men har forklart landslagsspillerne at de ikke har noe å uroe seg for, og at sikkerheten på Groupama Arena kommer til å bli enda strengere enn planlagt etter det som skjedde i Paris.

- BLE SATT UT: Martin Ødegaard etter landing i Budapest fredag kveld. Geir Ellefsen, senior sikkerhetsrådgiver i NFF til venstre. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Og det forteller litt, siden det har en lei tendens til å bli støy når Ungarn spiller hjemme.- Vi er overbeskyttet, sier Tom Høgli.

- Jeg har aldri vært redd av noe som har skjedd i idrett. Det har vært ubehagelig, en ekkel stemning på stadion, men som utøvere og ledere er vi skjermet fra det som skjer på utsiden, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb, vel vitende om at det snudde fredag kveld: Tyskland overnattet ikke på Stade de France uten grunn.

Semb legger til:

- Det er klart, at europamesterskapet skal spilles i Frankrike, setter jo i gang noen tanker. Det får vi komme tilbake til hvis vi skal dit.

Store arrangement — store terrormål

Om ikke Norge og 50.000 norske fotballfans skal dra, er det uansett ventet at franskmennene vil få besøk av syv millioner fotballturister under neste års EM.

Store idrettsarrangement pekes gjerne på som potensielle terrormål. Årsaken er enkel. Idretten samler folkemengder - for eksempel kan Stade de France ta 80.000 tilskuere. I tillegg har man TV-seerne: Det forventes at godt over en million nordmenn kommer til å se Ungarn-Norge på TVNorge søndag kveld. De største begivenhetene er utsatt for en type mediedekning som sikrer rask og omfattende oppmerksomhet. Et annet aspekt: Rammer man noe som i utgangspunktet bare skal være glede, adspredelse, spenning og lek med blodig vold, så rammer man ekstra hardt.

Sikkerheten rundt arenaene er justert deretter de siste årene, og stort sett går det bra. Heldigvis slipper publikum å samle seg på gressmatten eller spillerne å ligge over på stadion for å føle seg noenlunde trygge.

Likevel har også idretten opplevd mørke stunder.

Som i München-OL i 1972, da den palestinske gruppen Sort September tok israelske idrettsutøvere som gisler. 17 mennesker døde, blant dem 11 OL-utøvere. Under sommer-OL i Atlanta i 1996 drepte tre bomber, plassert under en benk, to og skadet 120 mennesker. I 2002 rystet to bilbomber plassert av E.T.A. de som skulle på Champions League-semifinalen mellom Real Madrid og Barcelona på Santiago Bernabéu. Ni år senere ble seks politifolk og en sjåfør drept da terrorister angrep bussen til Sri Lankas cricketlandslag i Lahore, Pakistan.

Skjerpet klokken 20.45 søndag

FASJONABLE OMGIVELSER: Her er det Håvard Nordtveit som blir intervjuet under den store lysekronen på hotellet i Budapest. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Sportsspråket er av en eller annen grunn fullt av liv— og død-bilder. Lørdag var det heldigvis lite av det på Elizabeth Park hotell. Der møtte spillerne pressen i et vakkert rom med glassmosaikk i taket ti meter over gulvet av marmor, tre meter høye speil med gullornamenter, en lysekrone på størrelse med en babyelefant - og tre digre malplasserte sponsorplakater, hilsen Norges Fotballforbund.Der sto spillerne i kø for å si hvor lite fotball betyr når tragedier som den i Paris skjer.

Men de er profesjonelle. Klokken 20.45 søndag kveld vil de ha tankene ett sted.

Selv om det siste de kommer til å se før de kjører fra spillerhotellet mot stadion i Budapest er en innretning som gjør det vanskelig å glemme: Et enormt pariserhjul.

På møtet med pressen før treningen på kamparenaen i går kveld, dro Per-Mathias Høgmo frem et Martin Luther King jr.-sitat for å forklare sine følelser rundt terroraksjonen:

«Darkness cannot drive out darkness; only light can do that. Hate cannot drive out hate; only love can do that».

Hør podcasten etter landskampen mot Ungarn

I den siste utgaven av Aftenpodden Sport forsøker vi å hente oss inn igjen etter det skuffende tapet for Ungarn på Ullevaal torsdag kveld.

Bertil Valderhaug gjester studio og forteller om de gangene han er blitt lurt, og Roger Finjord, kvinnelandslagets sjef, er på besøk og deler både historier fra Alta og tanker om landslaget.