Polen-Portugal 1-1, 5-3.e.str.: Det er alltid blitt sagt at straffesparkkonkurranser er elsket av keeperne og fryktet av skytterne. Men her så det ut til at alle lengtet etter straffene.

Det meste var middels i denne kampen: Lagspillet, enkeltprestasjonene, sjansene – det var for lite av alt det som gjør en fotballkamp verdt å huske. Men straffesparkkonkurranse er jo alltid spennende.

Fine mål

Målene er verdt å registrere. Ett minutt og førti sekunder trengte Robert Lewandowski på å gi Polen ledelsen, nesten EM-rekord.

Sportskommentator i Aftenposten, Ola Bernhus.

Portugisernes utligning kom etter at Polen hadde vært best, helt siden starten. Drøyt halvtimen var gått da et skudd streifet hoften til Grzegorz Krychowiak og endte i mål.Det var Renato Sanches som laget målet, og han scoret i straffekonken også. Det er mot og selvtillit i denne guttungen som er 18 år. Etter å ha åpnet kampen med to feil, ble han mer og mer en viktig del av det portugisiske spillet der han løp ustanselig, lokket til seg ballen og sendte den videre med ambisjoner om å utrette mirakler.

Og et mål i en EM-kvartfinale for en 18-åring føles kanskje som et lite mirakel. Han er den yngste målscorer i EM-historien. Ingen dårlig start på en karrière som ventes å bli eventyrlig.

Han har i hvert fall solid grunnlag for sin selvtillit.

Sanches er blitt kalt den mest lovende tenåring i europeisk fotball siden Cristiano Ronaldo. Benfica signerte ham da han var ni år gammel. Nå i sommer har Benfica solgt ham til Bayern München for 320 millioner kroner. Han signerte en fem års kontrakt. – Jeg vil vinne titler, sa han, og derfor avslo han et tilbud fra Manchester United.

Fernando Santos, den portugisiske treneren, hadde en idé om å sette Sanches ut på kanten i andre omgang, og da forsvant han fra spillet. Da forsvant de fleste andre også. Portugal forsøkte seg med noen gjennomspill, mens polakkene kjørte seg fast i Portugals tette markeringer og tapte både spill og sjanser.

Sliten Ronaldo

«Avventende» er ordet som best beskriver kampen. Men stjernene da – de intenst omtalte Lewandowski og Ronaldo – var de kjedelige også? Vel, Lewandowski åpnet kampen med mål, ellers viste han ikke mye. Ronaldo var nesten forbløffende anonym, og bommet på ballen da han endelig fikk en god sjanse mot slutten.

Det ser ut som om alt er et ork for Ronaldo, og det er det nok også. En årsinntekt på 700 millioner endrer ikke på det. På det nivået er ikke penger lenger en belønning, bare et tall.

Likevel – vær sikker, i semifinalen mobiliserer han, for nå nærmer det store målet seg.