Den irske landslagsspilleren James McClean har blitt uskjelt etter at han tilsynelatende vendte ryggen til da den britiske nasjonalsangen ble spilt før treningskampen mellom West Bromwich Albion og Charlston Battery i South Caroline i USA.

Før kampen står spillerne på rekke, vendt mot den ene kortsiden, men like før «God Save the Queen» blir spilt over stadionanlegget, snur McClean seg 90 grader før han bøyer hodet ned. TV-bildene viser bare noen sekunder av McClean før en reklameplakat fyller bildet resten av sangen.

Det har fått mange supportere til å rase på Twitter, og McClean kalles både avskum og oppmerksomhetssjuk, ifølge The Independent. Men en god del andre bruker også krassere beskrivelser.

Har fått tilsnakk

Steve Madeley, en Express and Star-journalist som følger West Bromwich tett, hevder McClean allerede har fått tilsnakk.

— Etter det jeg forstår har Tony Pulis (manageren, journ. anm.) snakket med James McClean om behovet for å vise respekt samtidig som man står for sine standpunkter. McClean skal ha tatt til seg rådet og gått med på å være mer diskré med fremtidige gester, skriver Madeley på sin Twitter-konto.

Uansett har McCleans gest blitt møtt med sterke reaksjoner.

— Hvis McClean finner synet av det britiske flagget og lyden av nasjonalsangen så fryktelig, kanskje han bør tjene pengene sine i et annet land, skriver The Telegraph-journalisten Luke Edwards på sin Twitter-konto.

Den irske journalisten Andrew Quinn tar imidlertid McClean i forsvar.

— Bra at James McClean har mot til å stå opp for det han tror på. Hvordan kan det være respektløst å tro på noe, skriver Quinn på sin Twitter-konto.

Nektet å hedre veteranene

Dette er ikke første gang McClean, som kom til West Bromwich fra Wigan i sommer, skaper blest for en tilsynelatende politisk handling. Han fikk mye kritkk i fjor høst da han nektet å spille med en «poppy» på drakta. Valmuen, som det heter på norsk, er et symbol som brukes for å minnes krigsveteraner på Remembrance Day, en tradisjon som ble startet etter første verdenskrig.

NEKTET: James McClean nektet å spille med en Poppy på drakta i fjor høst. Lagene i England spiller med symbolet på draktene i Remembrance Day-helgen for å hedre krigsveteranene. Foto: NTB Scanpix

McClean ble buet ut hver gang han berørte ballen i kampen mellom Wigan og Bolton på Remembrance Day. 26-åringen har ikke brukt symbolet på flere år.McClean er nemlig født i Derry (offisielt navn er Londonderry) i Nord-Irland, byen hvor Bloody Sunday-massakren skjedde i 1972. Da ble 13 katolske demonstranter skutt og drept av soldater i den britiske hæren under en demonstrasjonsmarsj. Ytterligere en av demonstrantene døde noen dager senere på sykehus.

Han forklarte årsaken til klubbeier i Wigan, Dave Whelan, i et brev som senere ble offentliggjort.

— Jeg har stor respekt for de som kjempet og ga sitt liv i begge verdenskrigene, skriver McClean.

— Men valmuen brukes også for å minnes ofre i andre konflikter etter 1945, og der starter problemet for meg. For personer fra Nord-Irland, meg selv inkludert, og spesielt for de fra Derry, hvor Bloody Sunday-massakren fant sted, betyr symbolet noe helt annet, skriver han.

— For meg er det å bruke det symbolet en like respektløs handling mot de uskyldige som mistet livet i konflikten i Nord-Irland, og spesielt Bloody Sunday-massakren, som den jeg anklages for å vise mot veteranene fra første- og andre verdenskrig, forklarer McClean.