Da den spanske klubben Rayo Vallecano presenterte sine nye drakter for 2015/16-sesongen, fikk én av draktene litt ekstra oppmerksomhet. Den svarte andredrakten hadde nemlig en regnbuestripe på langs både foran og bak på drakten.

Nå har to andre lag fulgt etter. Både spanske CD Guadalajara og tyske FC St. Pauli har inkludert regnbuefargene på en av sine drakter den kommende sesongen.

Presentert under Pride-fesitval

Som med Rayo Vallecano-drakten, går en prosentandel av salget av Guadalajara-drakten til et veldedig formål. Fem prosent doneres til La Liga Acro Iris (La Liga Rainbow, jour.anm.), som kjemper mot homofobi og andre fordommer i spansk fotball.

Den nye hjemmedrakten til Guadalajara, som spiller på nivå tre i spansk fotball, ble passende nok presentert under Madrid Pride-festival i helgen.

Hodeskallen og knoklene er St. Pauli-fansens logo. I lagets nye bortedrakt er den inkludert i regnbuens farger på innsiden av drakta. Foto: FC St. Pauli

Sist inn i rekken av «Regnbuelagene» er tyske FC St. Pauli fra Hamburg. Mandag presenterte de sin nye bortedrakt for den kommende sesongen, hvor regnbueflagget er plassert nederst på ermene.

Flere LGBT-kampanjer

Både Rayo Vallecano og FC St. Pauli har tatt del i andre LGBT-kampanjer tidligere. I 2013 tok St. Pauli avstand fra homofobi og diskriminering med å ha regnbueflagget på stadion i alle sine hjemmekamper.

— Klubben har i mange år vært aktive i kampen mot homofobi og diskriminering. Med dette flagget, gir vi et meget tydelig tegn om at disse problemene er svært viktige for St. Pauli og at vi jobber hardt med dem, sa klubbens visepresident Gernot Strenger til klubbens hjemmeside da kampanjen ble annonsert.

I Spania tok Rayo Vallecano del i Stonewall Rainbow Laces-kampanjen tidligere i år, da flere spillere brukte regnbuefargede skolisser på sine fotballsko.

Kampanjen tok av for alvor i 2014 i England og flere spillere i Premier League støttet kampanjen ved å bruke skolissene. Den kontroversielle spilleren Joey Barton har vært en av kampanjens fremste støttespillere.

Byttet til regnbuedrakt

Men de tre fotballagene er langt ifra de første som bruker egne drakter for å støtte åpenhet innen idretten. Det svenske ishockeylaget Kiruna IF byttet drakter foran forrige hockeysesong i Sverige. Laget skiftet til en regnbuefarget hjemmedrakt, og en svart bortedrakt med regnbuestriper med teksten «Vi tar fajten» (vi tar kampen, jour.anm.).

REGNBUEDRAKT: Kiruna IF byttet hjemmedrakt til en i regnbuens farger før forrige ishockeysesong for å støtte kampen mot homofobi og fordommer i idretten. Foto: Kiruna IF

— Vår sport er maskulin. Man skal ha høy smerteterskel. Man skal ikke være en «fjolle» eller «bøg». Det er skjellsord i vår idrett. Akkurat derfor vil vi kjøre på i 190, nå vil vi forandre det her, sa ordfører i klubben, Johan Köhler,til Aftonbladet da de presenterte draktskiftet.Og den lille klubben fra nord i Svergie har fått mye oppmerksomhet og heder for sitt standpunkt. Under den svenske idrettsgalaen i januar, fikk klubben «Sportspegelpriset». Prisen deles ut av SVTs sportsredakjson til en idrettsutøver eller en klubb som har utført et bemerkelsesverdig prestasjon i året som har gått, og som gjennom sin innsats har betydd mye for sin idrett.

Cornerflagg og #tacklehomophobia

Her hjemme har regnbuefargene også funnet veien inn på idrettsarenaene. Flere klubber har spilt med regnbuefargede cornerflagg, men Brann ble først nektet av NFF da de ville bruke regnbuefargede flagg under sin hjemmekamp 16. mai.

Men NFF snudde i saken like etter, og Brann fikk bruke flaggene i hjemmekampen mot Follo 1. juni.

I tillegg til regnbueflaggene, har flere norske spillere og fotballklubber tatt del i Twitter-kampanjen #tacklehomophobia som ble startet av RAFTO. Spillerne har tatt bilde av seg selv med forskjellige slagord som «Who am I to judge?» (Hvem er jeg til å dømme?) og «Why is love illegal?» (Hvorfor er kjærlighet ulovlig?) skrevet på et ark og lagt ut bildet på Twitter.

Kampenjen har også nådd utlandet.