HAUGESUND STADION: Rosenborg gikk på et nederlag for Haugesund.

— Tafatt og uten bevegelse, oppsummerer Egil «Drillo» Olsen om RBK i Fotballextra etter kampen.

Haugesund var tilbake på hjemmebane etter to bortekamper, og laget til Grindhaug stod uten seier på de syv siste kampene. Godt etablert i nedrykksstriden var det derfor svært viktig for hjemmelaget å ta med seg poeng fra kampen mot Rosenborg. Om forhåpningene var små hos supporterne før kampen, ble de dempet enda mer når startoppstillingen viste at Gytkjær var ute med skade.

Tidlig straffe

Haugesunds Daniel Bamberg (t.h.), Torbjørn Agdestein og Vegard Skjerve jubler etter 1-0 målet i eliteseriekampen i fotball mellom FKH og Rosenborg på Haugesund Stadion. Foto: NTB scanpix

Det startet imidlertid veldig bra for Haugesund. Erstatteren til Gytkjær, Torbjørn Agdestein, tok seg fint inn i sekstenmeteren til Rosenborg etter fire minutter. Strandberg kom på etterskudd, og den tidligere Brighton-spilleren sikret hjemmelaget straffe, til stor jubel fra publikum. Maic Sema skulle sende et sårt trengende Haugesund opp i ledelsen, men en svak straffe gikk på utsiden av stolpen. Til tross for straffebom i dag, er ikke Grindhaug i tvil. Maic Sema har vært en av de viktigste spillerne til Haugesund denne sesongen, og det viste han også i dag:

— Sesongen hans gjenspeiler litt kampen i dag. Han innledet svakt i kampen i dag, men han spiste seg inn i kampen og blir til en av banens beste. Det er ikke til å legge skjul på at han har vært en av de viktigste spillerne våre denne sesongen, sier den karismatiske treneren.

Grindhaug var nødt til å starte uten lagets toppscorer, og inn i laget kom derfor Torbjørn Agdestein. Stordingen leverte en god kamp til tross for at han ikke fikk målet, skal vi tro Grindhaug:

— Vi må prøve å spille på de egenskapene vi har i laget. Torbjørn er en spiller som liker å vandre, og liker å gå i bakrom, noe vi fikk se i dag. Vi blir mer direkte med han som spiss, men det gjør ingenting. Det er ingen tvil om at Agdestein kom godt ut av det i dag, sa Grindhaug etter kampslutt.

- Betyr dette at vi får se et mer direkte Haugesund-lag de neste kampene?

— Det kan godt være. Vi er nødt til å spille på styrkene i laget, og derfor vil også taktikken variere fra kamp til kamp. Med Agdestein på topp blir vi automatisk mer direkte, men vi får se om Gytkjær er klar til neste kamp mot Sogndal. Det skader ikke å være mer direkte, og vi viser i dag at vi kan takle det. Det viktigste er uansett å få med seg tre poeng, så får vi se hvilken taktikk vi bruker for å nå det målet mot Sogndal. Det blir uansett en svært viktig kamp for oss, sier Grindhaug.

To kjappe mål

Haugesund fikk etablert mye av spillet på Rosenborg sin banehalvdel, og i det 22 minuttet skulle det lønne seg til det fulle. Skjerve fintet Dorsin helt vekk, og innlegget mot Fevang var like presist som fint. Avslutningen var derimot svak, men Bamberg fikk en fot på ballen, og sendte Haugesund i ledelsen.

Det skulle ikke gå mange minutter før Sema ønsket å doble ledelsen. Målscorer Bamberg løftet ballen inn i sekstenmeteren, og etter et par sekunder med passivt forsvarsspill fikk svensken ballen i nettmaskene fra relativt kort hold. Dermed hadde Haugesund to måls forsprang 25 minutter ut i kampen.

Etter målene til Haugesund tok Rosenborg over banespillet, men Haugesund skapte sjansene. Mens Rosenborg-forsvaret vinket på offside, var Sema plutselig alene med Daniel Ørlund. Fra skrått hold avsluttet Sema midt på keeper, og det siste som skjedde i førsteomgangen var det påfølgende hjørnesparket.

Rosenborg kom best ut av startblokkene i andreomgang. Bortelaget etablerte spill på Haugesund sin banehalvdel, og Selnæs fant Riku Riski på kanten av sekstenmeteren. Finnen ladet skuddkanonen, til stor overraskelse fra Kristiansen. Kapteinen til Haugesund rakk uansett akkurat ned i nærmeste hjørne, og fikk hindret redusering.

God periode

Rosenborg var inne i en god periode, og Mikkel Diskerud viste hvorfor nettopp han var i Brasil i sommer. Diskerud fant Eyjolfsson, og islendingen utfordret Joakim Våge Nilsen. Høyrebacken falt inni sekstenmeteren, og de drøyt 50 bortetilskuerne ropte så høyt de kunne på straffe, men dommer Rafiq tok ikke imot innspill fra publikum.

Morten Gamst Pedersen måtte finne seg i å spille andredivisjon for ikke mange dager siden, men i kveld skulle han spille en viktigere rolle. Landslagsspilleren fikk ballen på kanten av sekstenmeteren, og publikum ante fare når Gamst gjorde seg klar for å skyte. Skuddet gikk like utenfor stolpen, til stor glede fra Maakeberget bak mål.

Gamst Pedersen hadde en fot med i hvert angrep hos et ellers tafatt Rosenborg. Noen minutter senere slo han innlegg mot tometersmannen Malec, men innlegget traff ikke der det skulle. Alle forventet at Kristiansen skulle holde ballen, men Kristiansen måtte gi retur, og der ventet Malec. Fra fem meter var han nådeløs, og dermed fikk et jagende Rosenborg utligningen de hadde ventet på hele kampen.

Bortelaget hadde nesten spilt en hel kamp uten å skape noen store sjanser, men i slutten kom sjansene på rad og rekke. Nestemann ut for å skyte var Pål Andre Helland. Fra seksten meter skøyt Helland rett i tverrliggeren, bak en utspilt Kristiansen.

Hjemmepublikummet bet negler de siste minuttene, men det holdt helt inn for Grindhaugs menn. Dermed stjal Haugesund tre viktige poeng fra Rosenborg som jaktet sølvplass. Haugesund holder enda fast i håpet om videre eliteseriespill.