Kritikken mot dommerne i norske medier ser ut til å øke i mengde etter hvert som sesongen nærmer seg slutten. Da begynner det å vises hvem som er med i gullkampen og hvem som er i nedrykksstriden og presset øker både på trenere og spillere. Dommersjef Rune Pedersen synes det så ut som at klubbene var flinkere til å ikke la det gå utover mannen i sort denne sesongen, men i september måned har kritikken kommet tett i tett.

— Det er spesielle faser i sesongen der en leter etter en syndebukk og da er det lett å velge dommeren. Dette er i faser av sesongen der det er mye som står på spill, sier Pedersen.

Tolerant

Ifølge Pedersen er Norges fotballforbund nokså tolerante på kritikk som er rettet mot dommeren under kampens hete og like etter kampslutt, men det er et par regler som trenere og spillere bør unngå å bryte:

— Vi har en policy om at en spiller eller en trener har lov til å være misfornøyd med en avgjørelse, men det er ikke lov å stille spørsmålstegn ved den aktuelle dommerens habilitet eller nøytralitet, forteller dommersjefen.

Eliteseriedommer Svein Erik Edvardsen er enig i at det må være lov å så tvil om dommeravgjørelser.

— Det bør være lov å kritisere enkelttilfeller i kampene, men om det sår tvil om integriteten til dommeren, må de straffes, er Edvardsen klare svar.

- Ingen tvil

Edvardsen var i søkelyset nesten hver kamp i 2009 der han ble utehengt på grunn av dommerfeil, men i årets sesong har dommeren holdt seg ett godt stykke unna søkelyset til mediene, trenere og spillere. Han er fullt klar over at det bruker å ta av med kritikk av dommere i høstsesongen.

— I begynnelsen av sesongen er det mye fokus på dommerne, så blir det stille en periode før det tar av igjen mot slutten av sesongen. Det er ingen tvil om at det er slik. Det ser vi hver sesong, forteller Edvardsen. Han mener at trenere og spillere må konsentrere seg mer om seg selv, enn dommerne:

— Om jeg ser en spiller skyte utenfor alene med keeper, så går ikke jeg til mediene og sier hvor elendig han er og at han bør bli suspendert i neste kamp. Det er best om vi konsentrer oss om det vi gjør og trenere konsentrer seg om laget sitt. Men jeg mener at det bør være åpent for å diskutere enkelt situasjoner oss i mellom, mener Edvardsen.

- Vi har gode dommere i Norge

Det er ikke lenge siden Viking-manager Åge Hareide var misfornøyd med dommer Kristoffer Helgerud etter at Landu Landu ikke fikk straffe mot Molde. Han mente at Helgerud ikke burde få lov å dømme i eliteserien. Utover det har ikke Åge Hareide noe annet enn lovord å komme med om den norske dommerstanden.

— Vi har gode dommere i Norge. Det er bare 2 av 25 kamper jeg synes det har vært situasjoner som har ødelagt kampen for oss. Og det er ikke mange kamper, sier Hareide.

Han trur også det er en tendens at trenere oftere kritiserer dommere mot slutten av sesongen:

— Det er mye som står på spill og det koker nok både her og der. Jeg tror i hvertfall ikke at det er slik at dommerne plutselig dømmer dårligere, avslutter Hareide.