Årets BT-børs viser at det verken er toppscorer Thorstein Helstad eller kaptein Martin Andresen som har prestert best for rødtrøyene i år.

For aller øverst – med et snitt på 5,58 – troner midtstopper Kristjan Örn Sigurdsson.

– Så flott. Det var gøy! er islendingens spontane kommentar når han får se tallene.

– Det viktigste for meg et at jeg selv er fornøyd med min egen innsats. Men det er jo bra at også andre folk setter pris på det du gjør.

– Ble direkte mobbet

For det har ikke alltid vært lovord som har vært den dominerende beskrivelsen av Sigurdssons innsats i Brann.

I debutsesongen i 2004 ble han brukt som høyreback, og fikk kritikk både for pasningsspillet og plasseringsevnen. Med et snitt på 4,14 var islendingen dårligst av alle i Brann – og nummer ni fra bunnen i hele eliteserien.

– Han fikk ufortjent mye pepper. Fra enkelte publikumsgrupper ble han direkte mobbet, sier Mons Ivar Mjelde.

Men foran sesong to snudde alt. Ragnvald Soma forsvant til Viking og erstatterne uteble. Treneren ble nærmest tvunget til å flytte Sigurdsson inn som stopper.

Forvandlingen var total. Islendingen spilte til 5,16 på BT-børsen og ble også supporternes yndling.

I år har fremgangen fortsatt, selv om han selv mener enkelte ting var bedre i fjor.

– Hvorfor skulle jeg dra?

– Jeg var bedre trent i fjor og hadde mer energi i spillet. I vår var jeg mye småskadet og slet fysisk. Men samtidig har jeg fått mer erfaring noe som er spesielt viktig for forsvarsspiller. Jeg er blitt mer kynisk i spillet og gjør færre unødvendige feil, sier Sigurdsson.

Den vurderingen deler trener Mjelde som gir 27-åringen følgende attest etter årets sesong:

– At han troner øverst på spillerbørsen er fortjent. Han er en fantastisk ryddegutt og den beste defensive spilleren vi har. Mann mot mann har han ekstreme kvaliteter.

Disse kvalitetene har ført til at Sigurdsson er spådd en fremtid i en større liga enn den norske. Spekulasjonene har gått på at han kan forsvinne allerede i overgangsvinduet som åpner 1. januar.

Midtstopperen selv tror imidlertid at kan ha godt av å være i Brann i minst én sesong til.

– Brann står foran et meget spennende år der det vil skje mye, og jeg liker meg både i klubben og byen. Så lenge jeg også har ting jeg føler jeg kan bli bedre på er det kanskje best å bli. Hvorfor skulle jeg dra?

Fakta

Spillerbørs Sigurdsson

År snitt Brann i Norge

2005 4,14 dårligst 9. dårligst

2006 5,16 nr. 5 nr. 32

2007 5,58 nr. 1 nr. 2