– Det var den verste omgangen vi har spilt. Det var fryktelig, og det finnes ingen unnskyldning, sa Barcelona-stopper Gerard Piqué.

Barcelona leder mesterligaens gruppe H med grei margin og stilte derfor noe B-preget i tirsdagens kamp i Amsterdam. I tillegg hadde gjestene Lionel Messi ute med skade. Det utnyttet Ajax til fulle og holdt liv i drømmen om å ta seg til cupspillet.

Etter 19 minutter trillet Thulani Serero inn 1-0 for Ajax etter å ha kommet seg løs fra Barcelona-forsvaret på et innlegg fra høyrekanten.

Verre ble det fire minutter før pause, selv om Barcelona absolutt ikke hadde vært noe svakere enn Ajax.

Javier Mascherano sendte en feilpasning i føttene på Viktor Fischer. Dansken avsluttet midt på José Pinto i Barcelona-buret, som ga retur i føttene på Danny Hoesen. Han takket og bukket for at Piqué og resten av spanjolene ble stående som måpende tilskuere – og satte ballen i nettet.

Ikke godt nok

Barcelona spilte seg opp etter pause, hjulpet av at Joel Veltman fikk rødt kort da han lagde straffespark helt i begynnelsen av omgangen. Xavi reduserte på straffesparket, men gjestene greide aldri å utligne.

Dermed måtte Barcelona tåle sitt første tap denne sesongen, uansett turnering.

– Vi greide ikke å skape sjanser selv da vi var en spillere flere. Vi må tenke nøye gjennom dette og komme tilbake i en forbedret utgave. Barcelona kan ikke framstå på denne måten, sa Piqué.

Milan foran

Ajax holder med seieren poengdifferansen opp til Milan på ett poeng. Italienerne hadde få problemer med å slå Celtic i Skottland. Mario Balotelli fastsatte resultatet til 3-0 en halvtime før slutt.

Barcelona står med 10 poeng, er klar for cupspillet og tar gruppeseieren med poeng i den siste kampen mot Celtic.

Milan har etter tirsdagens seier i Skottland åtte poeng. Ajax følger med sju og må vinne i Milano i siste runde for å slå følge med Barcelona videre.

Celtic er dømt til sisteplass med sine tre poeng.