— Forbundet burde meldt ham av, men han fortjente å være med, kommenterte Henrik Ingebrigtsen om algireren som ble fanget i IOCs jakt på usportslige utøvere.

Bakgrunnen var at Algerie for sent hadde blitt avmeldt fra 800-meteren. Han var påmeldt, men ønsket ikke å løpe. Fordi avbudet kom for sent, ble Makloufi tvunget til å løpe. Det gjorde han, men demonstrativt dårlig. Han la seg helt bak med en gang og brøt deretter løpet.

«Dommerne mente han hadde utvist dårlig sportsånd og disket ham fra all videre deltagelse i OL», het det i en pressemelding fra det internasjonale friidrettsforbundet IAAF.

Tatt i nåde

IAAF ga også beskjed om at hvis algirerne kunne skaffe legeerklæring på at han hadde en grunn til å bryte, så kunne Makhloufi bli gjeninntatt.

— Vi beklager at vår løper ble ekskludert uten at han fikk anledning til å forklare seg, fortalte en algirsk leder til nyhetsbyrået Reuters.

Hos en lege i OL-landsbyen ble det «selvfølgelig» oppdaget en kneskade, og Makhloufi kunne komme inn i varmen igjen.

Suverent OL-gull

Kneskaden leget seg så raskt at 23-åringen kunne løpe inn til et suverent OL-gull på 1500 meter på 3.34,08. Han har hatt en formidabel fremgang denne sesongen og har flyttet persen med nesten to sekunder, til 3.30,80. Makhloufi er også dem afrikanske mester på 800-meter.

Mange utøvere er blitt kastet ut av OL på grunn av usportslig oppførsel, blant dem åtte badmintonspillere fra Kina, Indonesia og Sør-Korea.