Det finnes tretten profesjonelle klubber i London. Fem av dem spiller i sesongens Premier League. Men aldri i europacupens 55-årige historie har det gjeveste trofeet havnet i London.

Hovedstaden skrev imidlertid europacuphistorie da den som den første by noen gang hadde tre representanter i sluttspillet denne sesongen. Arsenal røk ut i forrige runde, og dermed er det Tottenham og Chelsea som er de to som fortsatt kan bli å se i finalen som finner sted på Wembley i London lørdag 28. mai.

Tottenham tar turen til Madrid i dag for å møte Real, mens Chelsea møter Manchester United i et helengelsk derby i morgen kveld.

Gigantene Madrid og Milano

Tottenham vant cupvinnercupen i 1963, og to år senere kunne Bobby Moore heve et europeisk trofé da hans klubb West Ham slo 1860 München 2-0 i finalen i den samme cupen. Men i den aller gjeveste turneringen er det blitt med nesten.

Chelsea var en straffe fra å slå Manchester United i 2008-finalen, mens Arsenal var hederlige tapere i 2006. Det er det beste London har klart siden turneringen så dagens lys i 1955-56-sesongen. Det humrer de nok over både i Manchester, Liverpool, Birmingham, Nottingham og Glasgow som alle har opplevd suksess i cupen. Lille Nottingham Forest kan skimte med kun ett ligamesterskap, men med to triumfer i serievinnercupen.

Gigantene finner en i Madrid der Real har ni titler, og i Milano der byens to store klubber Milan (7) og Inter (3) har vunnet ti mesterskap.

Liverpool med fem, München og Amsterdam med fire titler ruver også, mens det er mer oppsiktsvekkende at Porto har vunnet to ganger.

Chelsea og Tottenham igjen

En av årsakene til at den engelske verdensmetropolen aldri har vunnet den gjeveste klubbturneringen, er rett og slett at London-lag kun har vunnet fjorten ligamesterskap etter krigen, mindre enn halvparten av titlene Real Madrid hentet i samme periode. Etter innføringen av mesterligaen i 1992-93-sesongen der flere enn seriemestrene kunne delta, har London-representasjonen økt betydelig. Arsenal har kvalifisert seg for tolv turneringer, Chelsea ni og Tottenham én siden den gang.

London-profiler har imidlertid markert seg i turneringen på flere måter tidligere. Tony Barton, som kommer fra Sutton, sørvest i London, var manager for Aston Villa-laget som vant serievinnercupen med å slå Bayern München 1-0 i 1982. Da hadde han kun vært manager i tre måneder i klubben etter at Ron Saunders trakk seg midt i sesongen, men scoringen til Peter Withe gjorde at både Villa og Barton ble historiske.

Teddy Sheringham ble den første londoner som scoret i en finale. Han kom inn som innbytter for Manchester United i 1999-finalen mot Bayern München og scoret på overtid mot tyskerne før Ole Gunnar Solskjær dukket opp og avgjorde det hele ett minutt senere. Siden scoret London-guttene Sol Campbell og Frank Lampard for Arsenal og Chelsea i finalene i 2006 og 2008. Nå er det opp til Tottenham og Chelsea å forsvare Londons ære — i teorien kan de møtes i finalen - og drømmen for klubb og fans er en heidundrende sesongavslutning på nye Wembley. Men - kun to klubber har tidligere vunnet turneringen i sin egen by, Real Madrid i 1957, og Inter i 1965!