Bare Ryan Giggs, Bobby Charlton og Paul Scholes har spilt flere kamper for Manchester United. William Anthony Foulkes er kanskje ikke den første som nevnes når klassiske Manchester United-navn skal trekkes frem, men han huskes med stor entusiasme blant dem som jevnlig så ham spille. Og Foulkes spilte nettopp jevnlig. Fire ganger var han såkalt everpresent – spilte alle kampene i løpet av en sesong – og gjennom karrieren sopet han med seg fire seriemesterskap, en FA-cuptittel og en seier i serievinnercupen.

– Bill var en stor skikkelse i etterkrigstidens Manchester United. Hans bidrag gjennom nærmere 700 kamper og nesten 20 år vil aldri bli glemt. Han var en flott mann som jeg fikk møte ved flere anledninger, inkludert markeringen av 50-årsdagen for flyulykken i München, sier Uniteds visestyreformann Ed Woodward på klubbens hjemmeside.

Debut som 20-åring

Foulkes var en spiller av den gamle skolen. I starten av tiden i Manchester United arbeidet han fremdeles i gruvene, fordi han ikke visste om han kom til å slå igjennom som fotballspiller for fullt. Men det gjorde han. Debuten kom på slutten av 1952, i en 2-1-seier over erkefienden Liverpool.

Et drøyt år senere scoret han sitt første mål for klubben.

Overlevde München

I 1958, da Manchester United mistet nesten et helt lag i en flyulykke, var Foulkes for lengst etablert på laget. Foulkes var heldig og ble kastet ut av flyet da det knakk i to. Den eneste skaden han pådro seg, var en kul i pannen.

Åtte lagkamerater døde og Foulkes ble kaptein for den skadeskutte skuten. Etter ulykken følte Foulkes på et voldsomt raseri mot flygerne, som gjorde et tredje forsøk på å ta av i vinterstormen.

– Det var åpenbart at vi ville få problemer, men de valgte å ta sjansen. Det skulle de aldri ha gjort. Jeg har ingen skyldfølelse fordi jeg overlevde, jeg hadde bare flaks. Men jeg har følelsen av at det var så unødvendig. Det kostet klubben og landet så mye, sier Foulkes.

Han slet med å holde oppe formen etter ulykken, men i 1960 skulle manager Matt Busby gjøre trekket som reddet karrieren hans.

Bill Foulkes ble flyttet fra høyrebackplass til midtstopper.

Den største triumfen

I 1968, med en 36 år gammel Foulkes i sin midte, vant Manchester United sin første serievinnercup. To mål av Bobby Charlton, ett hver av George Best og Brian Kidd sikret seieren over Benfica på Wembley etter ekstraomganger.

Foulkes hadde selv sendt dem dit, gjennom sitt avgjørende mål mot Real Madrid i semifinalen – et av kun ni mål han scoret i karrieren.

Etter seieren på Wembley følte Foulkes at han hadde oppnådd det han ville. Han kunne endelig legge München bak seg. Derfor ønsket han å legge opp.

Men Matt Busby var ikke ferdig med Foulkes og ba ham om å fortsette. Busby fikk det, som vanlig, som han ville.

Bryn og Bryne

Foulkes fortsatte å jobbe med fotball etter den aktive karrieren. Han startet som juniortrener i Manchester United, før han tilbrakte fem år i USA. I 1980 kom han til Norge, der han var innom både Lillestrøm, Steinkjer og Viking.

Den gode historien fra tiden i Norge handler likevel om da han signerte for Bryn. Siden har legenden gått om at Foulkes trodde han skulle trene topplaget Bryne ...

Etter noen år i japansk fotball returnerte Foulkes til England.

25. november døde han, 81 år gammel, etter en tids sykdom. Han fikk én landskamp for England.