Den unge kantspilleren Khvicha Kvartskhelia, som til daglig spiller i russiske Rubin Kazan, scoret begge målene mot gruppeleder Sverige, som plutselig har gjort veien til neste års VM langt tøffere for seg selv.

For med seier på Adjarabet Arena kunne Sverige blitt VM-klare allerede i kveld dersom ved spansk poengtap i kampen mellom Spania og Hellas. Slik ble det ikke.

Spania, som var favoritter, vant 1–0 over Hellas etter mål av Pablo Sarabia.

Svenskene har fortsatt alt i egne hender, men tapet i Georgia gjør det imidlertid vanskeligere. For nå må svenskene vinne det som blir en gruppefinale mot Spania førstkommende søndag.

Før den avgjørende kampen topper Spania gruppen med 16 poeng mot Sveriges 15.

Foto: Skjermdump, VG Live

Det hele kunne vært unngått, for Janne Anderssons menn hadde nok av sjanser til å avgjøre.

Allerede i første omgang kunne Sverige ha punktert kampen. De skapte en rekke store sjanser: Zlatan Ibrahimovic, som var tilbake på banen for Sverige for først gang siden mars, hadde tre gode muligheter – alle med hodet – men ble enten stoppet av keeper eller en forsvarsspiller på streken.

– Vi burde ha vunnet kampen. Det burde stått 3- eller 4–0 til pause. Men scorer man ikke mål vinner man ikke, sier Zlatan Ibrahimovic etter kampen, og påpeker at Sverige ikke undervurderte Georgia.

Hans spissmakker, Alexander Isak, var også farlig frempå. Han kom alene med Georgias keeper, Girogi Loria, men sendte avslutningen rett på ham.

Svenskene dominerte banespillet og man følte lenge at det bare var et tidsspørsmål før ballen lå i Georgias mål. Etter en times spill hadde Sverige syv avslutninger på mål – mot Georgias null.

– Scorer vi på sjansene våre så vinner vi denne kampen. Punktum, sier Janne Andersson til C More, ifølge Aftonbladet.

– Nasjonene i dag ... Det har jevnt seg ut. Men vi gjør det ikke bra nok i de avgjørende områdene, og derfor tar vi hverken poeng eller vinner i dag, legger landslagstreneren til.

Etter pause smalt det både én og to ganger fra Kvaratskhelia, som sørget for jubel på noe glisne Adjarabat Arena, like ved Svartehavet. Kantspilleren sørget for 1–0 etter kaos inne i Sverige-boksen etter en dødball, og doblet ledelsen da han løp rett gjennom et passivt Sverige-forsvar og plasserte ballen i mål.

20-åringen har allerede gjort seg bemerket i VM-kvalifiseringen med scoringer mot både Spania og Hellas.

GEORGIAS HELT: Khvicha Kvartskhelia scoret begge målene da Georgia rystet Sverige. Her jubler han for 1–0. Foto: VANO SHLAMOV / AFP

Mot slutten av kampen ble også Juventus-spiller Dejan Kulusevski byttet inn i håp om å få på plass en sluttspurt, men svenskene gikk målløse av banen, og er plutselig på bakbeina i kampen om en VM-billett.

Georgia, rangert som nummer 93 i verden på FIFA-rankingen, tok på sin side sin andre seier i gruppe B. Da sluttsignalet gikk samlet spillere og støtteapparat seg i en sirkel og feiret.

Aftonbladet brukte ordet «jättefiasko» – kjempefiasko – da Georgia gikk opp i en 2–0-ledelse. Også Expressen bruker ordet «fiasko» om kampen. Aftonbladet-kommentator Johanna Frändén omtaler det som «et av de mest brutale tapene noensinne».

– Det er noen ting i fotball som er vanskelig å forklare. Andre er relativt enkle. Sveriges tap i kveld er i den første kategorien, skriver hun.

Øvrige resultater i VM-kvalifiseringen torsdag:

Aserbajdsjan – Luxembourg 1–3 Russland – Kypros 6–0 Armenia – Nord-Makedonia 0–5

Spilles senere:

Irland-Portugal Hellas-Spania Malta-Kroatia Slovakia-Slovenia Tyskland-Liechtenstein Romania-Island