Midtbanespilleren – som var hjerte og hjerne i laget under storhetstiden med Pep Guardiola som trener (2008–2012) – blir Barcelona-sjef dersom den spanske klubben kommer i mål med forhandlingene med Xavis nåværende klubb Al-Sadd fra Qatar, skriver Sport.

Ifølge RAC 1-journalist Ferran Correras er planen at Xavi overtar rundt neste landslagspause, som er i midten av november.

Klubben presenterte torsdag sin midlertidige trener, Sergi Barjuan.

– FC Barcelona presenterer herved Sergi Barjuan, den nåværende treneren til Barça B, som ansvarlig for den tekniske ledelsen av seniortroppen. Hans midlertidige stilling som hovedtrener for førstelaget skal avsluttes så snart klubben har ansatt hovedtrener på heltid for å erstatte Ronald Koeman, skriver klubben i en pressemelding.

Barjuan har tidligere vært trener for ZJ Greentown i Kina og en rekke andre spanske klubber: RCD Mallorca, UD Almería, Recreativo Huelva og Barcelona U18.

Som spiller gikk han alle gradene i Barcelona, og fikk til slutt 267 kamper for seniorlaget. Han avsluttet spillerkarrieren sin i Atlético Madrid i 2005.

Barcelona gikk ut med Koeman-fratredelsen på sin hjemmeside rett over midnatt torsdag. Der skriver at klubbpresident Joan Laporta informerte 58-åringen etter onsdagens 0-1-nederlag for Rayo Vallecano. Han skal ta farvel med spillerne på klubbens treningssenter torsdag.

Nederlenderen har legendestatus i klubben etter sin matchvinnerscoring i ekstraomgangene mot italienske Sampdoria i finalen i Serievinnercupen i 1992 – forløperen til Champions League. Det var første gang Barcelona vant Europas gjeveste klubbturnering.

HYPERAKTUELL: Xavi dikterte hele Barcelona-spillet da han var verdens beste midtbanespiller for drøyt ti år siden. Nå kan han ende med å gjøre det samme fra trenerbenken. Foto: KARIM JAAFAR / AFP

Koeman har ledet den spanske storklubben siden sommeren 2020. Han har også vært manager for Vitesse, Ajax, Benfica, PSV, Valencia, AZ, Feyenoord, Southampton og Everton.

Spanske medier har den siste tiden spekulert om Koeman sitter i trenerjobben på lånt tid. Samtidig har det vært vist til at Barcelona sliter tungt også økonomisk, og at det vil koste klubben dyrt å bytte trener.

I sommer så Barcelona seg nødt til å gi slipp på superstjernen Lionel Messi. I tillegg måtte Antoine Griezmann ut av laget for å spare tunge lønnskostnader.

FERDIG: Onsdagens tap for Rayo Vallecano ble Koemans siste som Barcelona-manager. Foto: Manu Fernandez / AP

Mulig erstatter

Også den troverdige og velinformerte journalisten Fabrizio Romano har meldt på Twitter at Xavi er favoritten til å ta over jobben som Barcelona-trener.

Han hevder at Barcelona-styret tok kontakt med klubblegenden for flere uker siden. Også Belgia-trener Roberto Martínez nevnes som en mulig etterfølger for Koeman.

– Som alltid lanseres både den ene og den andre treneren som «sannsynlig erstatter» i forbindelse med en trenersparking, men -akkurat nå- virker hele Catalonia relativt sikre på at Xavi kommer inn. Vi får se, skriver Viaplay-kommentator Petter Veland på Twitter.

Niendeplass

Den nye La Liga-sesongen har startet svakt for Barcelona, og klubben befinner seg på niendeplass etter ti seriekamper – seks poeng bak Real Madrid som de tapte for i El Clásico søndag.

Også i Champions League har Barcelona kommet dårlig i gang, med 0–3-tap for både Benfica og Bayern München i løpet av de tre første kampene.