– Det er spesielt. Jeg vokste opp med å se de store spillerne i møtene mellom Norge og Danmark. Så ja. Det ser jeg frem til, sier Stine Bredal Oftedal, som har vunnet 17 av sine 22 kamper mot Danmark som spiller.

Søndag venter danskene i EM-finalen etter at Frankrike ble knust 28–20 i semifinalen fredag.

Bredal Oftedal var 13 år da Norge sist møtte Danmark i en finale. Norge vant EM-finalen i Budapest i 2004. Det ble de danske jentenes farvel med med internasjonale finaler helt frem til nå. Mens de norske håndballjentenes gullalder virkelig startet med 27–25-seieren for 18 år siden.

Men det startet åtte år før da Anja Andersens Danmark tok EM-gull hjemme i Herning.

  • EM-finale 1996: Danmark vant til slutt 25–23. Trine Haltvik gjorde en stor finale med 10 mål, men Anja og spillere som Camilla Andersen og Anette Hoffmann kom fra OL-gull i Atlanta og var best da det gjaldt.

  • VM-finale 1997: Danmark vant sin eneste VM-tittel i kvinnehåndball ved å banke Norge 33–20 i Berlin. To danske supportere ble knivdrept i hallen dagen før. Anja & co. spilte for sine døde tilhengere, mens Norge ikke helt visste hvordan de skulle takle situasjonen.

DOMINERTE: Anja Andersen under OL-finalen i 1996. Til venstre Tonje Larsen, nå assisterende trener for Norge. Foto: Jon Eeg / NTB
  • EM-finale 1998: Anja Andersen hadde gitt seg på landslaget og det var duket for Norges første håndballgull. Danmark ble feid til side med 24–16 i Amsterdam. Keeper Heidi Tjugum og mesterskapsdebutantene Else-Marthe Sørlie og Mia Hundvin dominerte.

  • EM-finale 2002: Danmark møtte for andre gang Norge en EM-finale på hjemmebane. Danmark-keeper Karin Mortensen dominerte og Norge klarte ikke å stå imot. Det hjalp ikke at Gro Hammerseng scoret syv mål i sin første finale. Norge tapte 25–22 i Århus.

  • EM-finale 2004: Norge vant 27–25 i Budapest og tok sitt første håndballgull på fem år. Karoline Dyhre Breivang ble matchvinner med siste målet i en kamp der Hammerseng, Kristine Lunde og Linn-Kristin Riegelhuth viste hvem som skulle dominere kvinnehåndballen de neste årene.

– Det blir drittøft, tror Stine Bredal Oftedal, som fikk seg en smell i ansiktet av Danmarks forsvarssjef Kathrine Heindahl i 29–31-tapet onsdag.

– Det kommer de til å fortsette med. De legger listen litt høyt. Da bikker det noen ganger litt over. Men hvis dommernes linje blir lagt der, så må vi prøve å finne den litt før vi også, sier Oftedal.

– Danmark kjører en linje som er ganske tøff. De spiller på en måte vi ikke helt ønsker. Litt for tøft, kanskje, mener Henny Reistad.

– For en gangs skyld er Danmark favoritter, påstår Nora Mørk, som heller aldri har spilt en finale mot Danmark.

– Det er et sinnssykt godt stykke arbeid vi gjør mot Frankrike. Vi er en gjeng med sta jenter. De to siste døgnene etter Danmark-tapet var kjipe, sier Mørk og mener at Norge følte seg som «underdogs» mot Frankrike.

– Nå gleder vi oss veldig. Det skal bli revansje, sier keeper Silje Solberg-Østhassel etter superprestasjonen mot Frankrike.

Katrine Lunde er den eneste i det norske laget som har opplevd finaler mot danskene. Hun leverte en veldig bra semifinale i EM for 18 år siden, men da Norge slo Danmark i finalen var det Kjersti Beck som ble norsk keeperhelt.

– Nå skal vi ta dem, sier Lunde, som reddet ti skudd mot Danmark onsdag.

– Danmark blir en liten revansje. Da får vi bare steppe opp og gi alt, sier Sunniva Næs Andersen.