Skandale etter italiensk piskbruk i Sverige: – Helt uakseptabel oppførsel

En stygg episode før et svensk løp skaper bølger i europeisk travsport søndag. To knallharde piskeslag fra en stallmann har ført til rabalder og sinne.

Publisert:

Alessandro Gocciadoro ga en stallgutt sparken etter brutal bruk av pisk mot en av hans hester. Her er Gocciadoro i aksjon med Zabriskie O.K. i 2018. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

  • NTB
  • Bernhard Veland
  • Bernt Harald Brennevann

Det var under oppvarmingen til et løp i Sverige lørdag at en italiensk stallansatt brukte pisken brutalt hardhendt mot sin hest Zarina Bi. Dette ble også snappet opp av TV-kameraene og er ute på en rekke sosiale medier-plattformer.

Det er den store snakkisen i Trav-Europa søndag. Hendelsen fordømmes av svenske og norske traveksperter.

Da ekvipasjen kom til stallen var det to markante merker på hestens bakpart. Stevneveterinæren nektet hesten å starte. Samtidig ble det startet en sak mot stallmannen av svenske travmyndigheter. Samme mann ble så kort etter sparket fra jobben som stallgutt.

– Uakseptabelt

– Dette er helt uakseptabel oppførsel, sier generalsekretær Svein Morten Buer i Det Norske Travselskap (DNT).

Han har vært i kontakt med lederen for den europeiske travunionen (UET), Marjaana Alaviuhkola, som også er leder for svensk travsport.

– Vi diskuterte hva vi kan gjøre innenfor UET for å motvirke sånne situasjoner. Vi vet ennå ikke om denne personen er lisensiert eller ikke. Er han lisensiert, kan han straffes i henhold til løpsreglementet, sier Buer.

Travsportens egne regler kommer i tillegg til den generelle dyrevelferdsloven.

– Det er ikke tvil om at dette er et kraftig brudd på den, sier han om episoden fra Sverige.

– Spørsmålet er om han handlet på eget initiativ eller på initiativ fra treneren. I så fall kan treneren straffes. Svensk travsport holder på å utrede saken, sier Buer.

  • LEST KOMMENTAREN? «Dette var så mye mer enn et travløp»

Mister stjerne

Hestens trener, italienske Alessandro Gocciadoro, har vært straffet for svært aktiv finishkjøring i Sverige tidligere, uten å være brutal.

Han var ikke til stede under løpet i Sverige lørdag. Samme kveld gikk Gocciadoro ut i en pressemelding og tok sterkt avstand fra det som hadde hendt tidligere på dagen.

Søndag ble det sensasjonelt klart at hesten Vivid Wise AS, favoritten til å vinne årets Elitlopp (3 millioner til vinneren) senere i mai, er flyttet ut av Gocciadoros varetekt med umiddelbar virkning. Björn Goop tar over som trener og kusk.

Den svenske 43-åringen blir av mange i miljøet sett på som verdens beste kusk. Med ham på laget øker Vivid Wise AS’ vinnermulighet i Elitloppet betraktelig.

Alessandro Gocciadoros stall er i hardt vær om dagen. Her fra en seier på Bjerke i fjor i et stort løp. Foto: Tore Meek, NTB scanpix

Piskforbud i Norge

Norge er det eneste landet i verden som ikke tillater bruk av pisk i travløp, et forbud som ble innført i 1976. Buer sier at selv om pisk er lov i Sverige, er det strenge regler for bruken i løp.

– I løp må man holde tømmene med begge hender. Det er ikke lov å løfte hånda over skulderhøyde, så det er begrenset hvor stor kraft du får.

– Er det diskusjon om piskforbudet i Norge?

– Det er noen som mener at man bør få tilbake pisken, men ikke blant ledelsen i DNT. Vi tror vel heller at resten av verden kommer til å følge Norge.

Når norske hester konkurrerer i utlandet, kan kuskene bruke pisk innenfor reglementet som gjelder i landet det konkurreres i.

– Hvilken fordel gir det å bruke pisk i løp?

– Norske hester setter verdensrekorder uten bruk av pisk. De hevder seg på internasjonalt nivå og setter rekorder også i Norge. For noen som er lite grann trege, kan det være en fordel en gang eller to, men så forsvinner den fordelen.

(NTB / 100% Sport)

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Trav