BÆRUM: Den gule ballen spretter i koppen før Lucy Winge (68) rekker armene i været og utbryter et «yes». Like bak henne forsøker golf-venninnen Irene Jansson (46) å gjøre det samme. Litt bortenfor der igjen øver Oskar Hessen Finholt (15) sammen med sin far Terje Finholt (56) på å «chippe» ballen mot hullet.

Det er elleve grader og regn i luften på Bærum golfbane en av de siste kveldene i september. Ikke akkurat golfvær. Likevel står tjue golfnykommere i alle aldre og terper på nærspillet sitt før de skal ut på en runde på nihullsbanen.

– Jeg er blitt hektet, sier Lucy før hun setter nok en putt.

Og hun er langt ifra den eneste som er blitt golfentusiast denne sommeren. Der mye av samfunnet har vært stengt ned, og idretten har fryktet store frafall, har norske golfbaner strømmet over av folk.

Paradoksalt nok, kan norsk golf takke koronapandemien for å ha kommet seg ut av negativ spiral som hadde pågått i ti år.

Lucy Winge jubler etter å ha fått ballen i hullet. Instruktør Jan Skydsrud konstaterer fornøyd at eleven lærer. Bak står ti andre elever og øver på chipping. Foto: Morten Uglum

Medlemmene som flyktet

Da generalsekretær i Norges Golfforbund (NGF), Tor-Anders Hanssen, sjekket medlemstallene i mars, måtte han igjen konstatere at de sank.

Helt siden toppåret 2009 har det vært medlemsflukt fra norsk golf. Statistikken viste 89.074 medlemmer. Ikke siden 2000 hadde det vært færre golfere i landet.

– Det har vært tøft. Mest av alt så har jeg følt med klubbene som gradvis har mistet medlemmer. Det største frafallet var i starten, så har vi greid å flate det ut, men aldri greid medlemsvekst igjen, sier Hanssen som kom inn i forbundet i 2011.

Oskar Hessen Finholt (15) har startet med golf i sommer. Nå får han nyttige tips av instruktør Knut Schiager (bak). Pappa Terje (høyre) følger spent med. Også mamma og hunden er med på golfbanen. – Vi synes det er gøy å gå sammen. Det er noe vi kan gjøre på en lørdags ettermiddag, sier far Terje. Foto: Morten Uglum

Nå var i tillegg samfunnet mer eller mindre lukket på grunn av koronapandemien. På Bærum golfklubb fryktet man at hele sesongen måtte avlyses.

– Vi tenkte «Hva gjør vi nå? Dette kan være ordentlig krise». Vi måtte se på inntektene på nytt, sier daglig leder Bente Rosenberg.

Men Golf-Norge snudde seg raskt og laget regler som ble godkjent. Allerede en uke før opprinnelig planlagt, åpnet banen i Bærum.

– Så har det bare gått rett oppover. Det har vært en solskinnshistorie. Vi må bare roe oss nå og håpe det fortsetter, sier styreleder Bente Grobstok.

– Det kan bli en utfordring om det fortsetter å stige, sier styreleder Bente Grobstok (venstre) om kapasiteten på banen. Med en vekst på 200 medlemmer er det nå 1950 spillere i klubben. Men foreløpig kan Grobstok og daglig leder Bente Rosenberg (høyre) bare smile. Foto: Morten Uglum

Den elleville veksten

Trykket på golfbanene kom som en stor bølge. Bare i april ble det spilt godt over dobbelt så mange runder med golf som i april 2019.

– Vi tenkte at vi kunne oppleve en oppsving på grunn av de store arealene og at vi ikke er en kontaktidrett. Men ikke i de dimensjonene som det er blitt. Det hadde jeg ikke fantasi til å forutse, sier Hanssen i NGF.

For veksten bare fortsatte. I mai ble det spilt 100.000 flere runder enn i april, og i august toppet det seg med over 300.000 spilte runder. Bare i Bærum er det denne sesongen spilt 7.500 flere runder enn i 2019.

– Våre hovedbanemedlemmer får booke seks dager i forveien, så de sitter med vekkerklokke og går rett inn og booker. Starttidene blir bare revet bort som en populær konsert, sier Rosenberg.

Men mest gledelig av alt for Norges Golfforbund, er at det i løpet at et halvt år har strømmet til 23.000 nye medlemmer. En vekst på over 25 prosent. For første gang i Hanssens historie som generalsekretær, er det nå også en overvekt av spillere under 50 år.

Frykten for frafallet

Golfens fremgang under koronapandemien står i sterk kontrast til store deler av resten av Idretts-Norge.

Onsdag sist uke kunne endelig idrettspresident Berit Kjøll puste litt lettet ut da regjeringen ga grønt lys til at fase 1 av igangsetting med breddeidretten. Flere ganger det siste halve året har hun snakket om frykten for frafallet i idretten under koronapandemien.

Svaret på hvor hardt koronakrisen har rammet medlemsmassen i norsk idrett får vi først når endelig medlemstelling for 2020 rapporteres neste sommer. Men flere forbund som Aftenposten har snakket med, ser tendenser til frafall. Det gjelder blant annet Norges Gymnastikk- og Turnforbund, som har opplevd stor vekst de siste årene.

– Det er litt vanskelig å si på nåværende tidspunkt. Men det kan se ut som om medlemstall går ned på grunn av koronarestriksjoner, sier generalsekretær Kari F. Rieth.

Norges Fotballforbund rapporterte i starten av september at 1628 færre lag var påmeldt i aldersgruppen 8–19 år i 2020 enn i 2019. Det tilsvarer et frafall på åtte prosent.

Flere opplever vekst

Golf er likevel ikke den eneste idretten som har opplevd vekst under koronapandemien.

Brettforbundet, Norges Dykkeforbund, Norges Orienteringsforbund, Norges Padleforbund og Norges Tennisforbund beskriver at det er flere positive tegn, uten at de kan si noe konkret om medlemsutviklingen.

Stikkprøver blant klubber i Tennisforbundet viser at flere klubber melder om økt medlemsmasse. Hos noen har tilstrømmingen vært så stor at det har vært tilnærmet sprengt banekapasitet.

Det har blant annet vært tilfellet i Grefsen Tennisklubb. Der har de 105 nye medlemmer sammenlignet med fjoråret. Det er en vekst på over 27 prosent. Nå er klubben større enn noen gang og har 485 medlemmer.

– Siden oppstarten i slutten av april, har det kommet nye medlemmer nesten hver dag, forteller daglig leder i Grefsen Tennis, Lance Morgas.

Daglig leder i Grefsen Tennis, Lance Morgas, grubler godt over hvordan han skal få plass til alle spillerne i klubben når elleve baner blir til to når vinteren kommer. Men foreløpig fortsetter medlemstallet å vokse. Foto: Grefsen Tennis

Må unngå ny nedgang

På nihullsbanen i Bærum, rundt 30 meter fra flagget, står venninnene Irene og Lucy og diskuterer.

– Åtteren eller pitcheren? Hva var det vi lærte igjen? spør Lucy om de ulike golfkøllene.

Ballen går ikke helt der de vil. Men med putteren får de den etterhvert nedi. De går videre til neste hull.

Lucy tok grønt kort, som det het den gang, for rundt 20 år siden, men sluttet raskt. I fjor startet hun så smått opp igjen, men først i år har hun virkelig fått lidenskapen. Irene gjorde det samme for noen år siden, men kom aldri helt i gang. I år har hun vært tilbake nærmest hver uke.

– Det er nå arbeidet begynner med å ivareta de nye medlemmene. Det er viktig. Vi har sett at mange slutter etter to år, sier daglig leder Rosenberg.

For norsk golf kjenner fortsatt historien fra 2009 på kroppen. Og en dag vil det ikke være nok å være en koronavennlig idrett.

– Det blir en jobb å synliggjøre at det er mulig å trene og spille innendørs i våre 90 innendørsanlegg om vinteren, sier Hanssen om hva de nå gjør for å holde på medlemmene.

– Vi jobber med å få nybegynnerne inn i et miljø, slik at de føler at de mestrer det, og at det er sosialt og gøy å spille golf. Det må tilrettelegges og planlegges, sier Rosenberg i Bærum.

En ting er i hvert fall sikkert: Venninnene Irene og Lucy har ikke tenkt å gi seg med golf igjen med det første.

– Nå har jeg 15 år igjen å leve, så da ... Jeg hørte om en som begynte for 15 år siden og ble veldig god, så da kan du høre med kistelokket hvordan det gikk, sier Lucy og ler godt.

Foto: Morten Uglum
Foto: Morten Uglum
Foto: Morten Uglum