SLO KLÆBO: Harald Østberg Amundsen viste klasse på Sjusjøen og var utslitt i mål. SLO KLÆBO: Harald Østberg Amundsen viste klasse på Sjusjøen og var utslitt i mål. Foto: Heiko Junge

Stortalentet Amundsen banket Klæbo: Skuffet over verdenscup-nei

Johannes Høsflot Klæbo var best i verden sist helg. Men på hjemmebane fikk han bank av stortalentet Harald Østberg Amundsen (21).

De siste tre kilometerne satte Klæbo innen solid sluttspurt og distanserte de øvrige løperne på vei mot mål i 15 kilometeren i fri teknikk i individuell start i Norgescupen.

Men bak kom Harald Østberg Amundsen (21), som gikk et kanonløp. Asker-løperen ledet med rundt ti sekunder da det gjensto tre kilometer. Og Amundsen viste en utholdenhet verdig Amundsen-navnet, som gir polfarerlegende-assosiasjoner. For i mål hadde han økt til solide 17 sekunder på Klæbo. Amundsen vant en overbevisende seier.

– På oppvarmingen kjente jeg meg litt sliten etter sprinten. Men jeg tenkte at jeg i alle fall bør slå Klæbo på en distanse i løpet av året. Jeg må gripe sjansen når han først stiller på Norgescup, sier Amundsen til NRK etter den meget sterke seieren.

Han viste også meget sterk form på Beitostølen, men ble ikke tatt ut til verdenscupstarten i Ruka. Nå lukter det imidlertid internasjonale oppgaver bare Norge er tilbake i verdenscupen igjen, etter at de har trukket seg fra alle internasjonale renn før jul.

Rennene på Lillehammer skulle egentlig vært verdenscuprenn denne helgen. Men disse ble utsatt til senere i sesongen på grunn av corona-situasjonen. I stedet blir det arrangert nasjonale renn.

For sist helg knuste Klæbo konkurrentene i avslutningen av minitouren sist helg:

Seieren i Norgescupen var verdensklasse av Amundsen ifølge NRK-ekspert Fredrik Aukland.

– Det er det ingen tvil om. Det må være bitter å tenke på at det er 15 kilometer i fri teknikk i Davos, sier Aukland.

Dit reiser ingen norske løpere etter at Norge har sagt nei til alle verdenscuprenn før jul på grunn av skepsis til corona-smittefaren. Amundsen kjenner at det er bittert etter å ha jobbet målrettet for at han skulle få starte i det rennet.

– Det er kjipt når jeg først leverer på Beitostølen og her. Så blir det ikke noe Davos, så jeg er skuffet over det, sier Amundsen.

Han påpeker imidlertid at forbundet trolig har tatt riktig beslutning og han forstår at mange faktorer spiller inn, selv om det er «kjipt» for hans del.

Vis fakta ↓
Resultater Lillehammer

Amundsen var ytterligere ti sekunder foran Jan Thomas Jenssen på tredje plass. På fjerde plass fulgte Thomas Bucher Johannessen som er treningskamerat med Amundsen.

En ny generasjon sterke løpere i norsk langrenn er i ferd med å vise seg frem. For årgangene som er født i 1998 og 1999 har vært sett på som svært talentfulle. Jon Rolf Skamo Hope fra samme 88-årgang yppet seg på Beitostølen og var med i toppkampen lenge også lørdag.

Klæbo var på sin side greit fornøyd, selv om han ble henvist til 2. plass blant kun nasjonale løpere.

– Det var et helt ok løp. Jeg prøvde åpne jevnt og gå på det jevne. Det kjentes helt greit ut, sier Klæbo til NRK.

Han tok selvkritikk for å ha tatt det litt for rolig på slutten av andre runden på Natrudstilen, der hver runde var fem kilometer. For kroppen kjentes bra ut selv om han ble slått solid på hjemmebane.

Rennet er også viktig for landslagsløperne som nå må jobbe for å forsvare sin posisjon til internasjonale renn fremover. Men flere kjente norske skiløpere sliter. Martin Johnsrud Sundby har karrieretruende ryggproblemer.

Samtidig sliter også Didrik Tønseth. Han fikk startnekt av treneren til rennene på Lillehammer denne helgen etter å ha slitt over tid.

Og flere var svekket på Lillehammer. OL-mester Simen Hegstad Krüger tuslet slukkøret i mål etter et mislykket renn og var langt bak:

– Jeg vet ikke hva det er. Det er noe som skurrer da jeg tar i. Følelsen før start er helt grei. Men klarer ikke gå meg sliten, sier Krüger til NRK etter et skuffende renn.

– Det er veldig kjedelig, sier Krüger om formen.