SEIERHERRE: Marcel Kittel fra Argos Shimano. Foto: NTB scanpix
SPERRET MÅLOMRÅDET: En buss preget slutten på dagens etappe. Foto: Odd Inge Aas

BASTIA: Tyske Marcel Kittel vant dagens åpningsetappe i Tour de France, med Alexander Kristoff like bak. Nordmannen måtte se seg slått i en massespurt etter en etappe som inneholdt en solid dose dramatikk.

Etappeseieren var Kittels første i Tour de France. Han kan dermed ikle seg den gule ledertrøyen søndag. Alexander Kristoff får låne den grønne trøyen søndag.

— Det blir kult å sykle i grønn trøye, andreplass var over all forventning , sier Kristoff til aftenposten.no.

— Jeg trodde at jeg kom til å ta det da det var igjen ca 50 meter. Så kom Kittel opp på siden, og han er en bedre spurter. Jeg hadde rangert ham over meg selv i går, så jeg er ikke overrasket, sier nordmannen.

- Det ble veldig rotete, men det ble egentlig til min fordel, mente Kristoff.

Buss sperret mål

Med bare åtte kilometer igjen av dagens åpningsetappe i Tour de France var det fullt kaos i målområdet i Bastia.

En buss sperret mållinjen, den kom seg ikke under målseilet, og det ble jobbet på spreng for å få flyttet bussen.

- Det jobbes på spreng, men det er fullt kaos her, sa vår reporter Odd Inge Aas, som er på plass på Korsika.

Mållinjen ble midlertidig flyttet til 3 kilometer før mål, men dette ble omgjort da man til slutt klarte å flytte bussen.

- Jeg hadde fått med seg at blant annet Greipel, Cavendish og Sagan forsvant ut i velten. Jeg måtte klare meg alene, men når det ble et slikt kaos, så passet det greit, sier Alexander Kristoff.

Rolig i feltet

Den første etappen forløp frem til dette forholdsvis rolig. Etter mindre enn tre kilometer stakk fem løpere av fra hovedfeltet. Vacansoleil-løper Juan Antonio Flecha ledet an i bruddet, som holdt seg med et forsprang på omtrent tre minutter i lang tid.

Bruddet så ut til å bli kjørt inn etter omlag 100 kilometer, men holdt stand i nesten 70 kilometer til.

Etappefavoritt Mark Cavendish lå godt plassert i hovedfeltet, sammen med de norske løperne Edvald Boasson Hagen, Alexander Kristoff og Lars Petter Nordhaug da hovedfeltet ble tatt inn.

Velt og spurt

En massevelt tre kilometer før slutt preget spurten, med Peter Sagan og Cavendish blant de som var innblandet i velten.

Edvald Boasson Hagen ble påkjørt av en annen rytter 400 meter før mål. Eikene på sykkelen røk, og spurten var ødelagt for Sky-rytteren.

- Jeg har aldri vært med på et slikt kaos, sa Boasson Hagen til aftenposten.no.

I spurten var tyskeren Marcel Kittel sterkest, med Kristoff like bak. Nordmannen ledet med bare ti meter igjen, men måtte altså se seg slått.

— Når man blir nummer to her, så viser det at jeg kan vinne en etappe. Det var et viktig og veldig bra resultat for meg, mente Alexander Kristoff.

- Jeg var litt sperret rett før jeg gikk, og det kan ha kostet meg seieren. Hadde jeg fått flere meter, kunne jeg ha tatt ham, mente Katjusja-rytteren.

Siste nordmann i årets Tour, Lars Petter Nordhaug, fikk beskjed om at mållinjen var flyttet til 3 kilometer før opprinnelig mål, men hadde ikke fått med seg grunnen til det - at det var en buss som sto under målseilet.

— Jeg trodde at vi skulle spurte tre kilometer før mål, sier Nordhaug til aftenposten.no.