Det skjer på kongressen til Det europeiske håndballforbundet (EHF) i Dublin i helgen, der Else-Marthe Sørlie Lybekk blir én av kun få kvinner.

Norge har sett seg lei på mannsdominansen i en idrett som har 60 prosent oppslutning av kvinner. Og som Sørlie Lybekk sier:

— I Det internasjonale håndballforbundet (IHF) er det enda verre. Da jeg var på kongress der, var det knapt en annen kvinne i salen. Alle trodde jeg var med som kone, ler den tidligere strekspilleren, som i dag sitter i styret i Norges Håndballforbund.

Hun kom med helt feil «kvaliteter» i den forrige kongressen, der det var tre kvinner og 300 menn: Kvinne, under 50 år og gravid. Men med 208 landskamper for Norge.

Gulrot, ikke pisk

— Vi fremmer forslag om å premiere nasjoner som kommer til en kongress både med en mannlig og kvinnelig representant. De skal da få økt stemmetallet til to, supplerer Karl Arne Johannessen, president i Norges Håndballforbund.

Han vet at det kun vil være mannlige presidenter der, blant de ca 50 europeiske nasjonene, og de vil ikke like det de får høre.

— Nei, vi vet at forslaget faller, men likevel gjør vi det. Vi tror det på sikt kan føre til noe.

For Norge har vært en pådriver for å endre det europeiske tankemønsteret.

— For to år siden fikk Norge igjennom at det skulle være minst en kvinne i hver komité. Det var et drastisk skritt, men det gikk igjennom, sier presidenten. Han tror det neste forslaget vil gi hakeslipp.

— Kvotering er nok å tro på julenissen. Norge ønsker gulrot istedenfor pisk. Vi ønsker å stimulere til at nasjonale forbund får kvinner i egne reker.

Vil falle

Else-Marthe Sørlie Lybekk grugleder seg til å fremme et så «radikalt» forslag, slik salen vil mene.

— Vi har testet ut meningene litt, og det kommer til å falle, helt klart. Men vi synes det er viktig å være for kjemper for at kvinner skal ha en plass i europeisk håndball.

I Norge er fire av ti kvinner i styret til Norges Håndballforbund.

36-år gamle Sørlie Lybekk, som ga seg på landslaget etter OL i Beijing, og deretter er blitt trebarnsmor, har fått noe nytt å kjempe for.

— Jeg vil ikke kalle meg kjempefeminist, men dette vekker kampgløden, sier hun.

Karl Arne Johannessen mener at mennene må tenke seg om:

— I IHF er det 300 delegater og jeg tipper tre kvinner. I EHF er de litt mer moderne, men selv i dansk håndball er det kun én kvinne i styret, sier presidenten, som har klart å fornærme IHF-forsamlingen tidligere.

For på deres siste kongress ble det sagt at representantene var uenig i at man skulle tenke kvinner, det skulle tenkes kompetanse. Da gikk den norske presidenten på talerstolen med følgende replikk:

«God idé. Når skal vi begynne å tenke på det?»