Derfor er det ikke rart om trener Frank Rijkaard sover dårlig om natten etter at Barcelona har blitt frakjørt i den hjemlige serien og også er ute av den spanske cupen.

Rijkaard og hans Barcelona-lag har kun en sjanse igjen til å berge restene av en sesong som har vært preget av særdeles variable prestasjoner. Nederlenderen bør helst vinne Mesterligaen for å kunne fortsette som øverste sportslige leder for den katalanske storklubben.

Barcelona slo tyske Schalke 1-0 borte i den første mesterligakvartfinalen sist uke. Normalt bør det holde for den spanske giganten i returoppgjøret på hjemmebane i kveld. Men ingenting er lenger normalt på Camp Nou. Enten er stjernespillerne skadet — eller så klarer de ikke å leve opp til de gedigne forventningene. Og i kulissene ulmer det.

Det toppet seg i det målløse hjemmeoppgjøret mot Getafe sist søndag kveld.

Protester

Mange forlot stadion før kampslutt. De som var igjen hevet sine hvite lommetørklær (pañuelada) og uttrykte på den måten mistillit mot både klubbpresident Joan Laporta og trener Rijkaard. I Spania signaliserer det hvite lommetørkleet at det er tid for endring.

Trener Rijkaard har nok en mistanke om at det nærmer seg slutten for ham i Barcelona. Før kveldens møte med Schalke, som kan sende katalanerne til mesterligasemifinale mot Manchester United (ikke sannsynlig at Roma tar igjen 0-2 på Old Trafford), ber han om samhold.

— Laget fortjener mer respekt for det de forsøker å gjøre. Nå trenger spillerne all den hjelp de kan få. Folket kan komme med sine protester, men det spillerne trenger er supporternes støtte. Husk at det er de som er hjertet i Barcelona, sier Rijkaard før kveldens mesterligamøte.

Serieleder Real Madrid har heller ikke imponert denne sesongen. Men Barcelona har det enda verre og ligger syv poeng bak hovedstadsklubben. Derfor er Mesterligaen halmstrået. Aller helst bør finalen i Moskva 21. mai vinnes. Spansk presse hevder imidlertid at Rijkaards dager i Barcelona allerede er talte etter fem år på Camp Nou og at B-trener Josep Guardiola tar over laget til sommeren.

Stjerner ute

Barcelona må i kveld klare seg uten Ronaldinho, som rapporteres å være ute med ankelskade i fem uker til. Lionel Messi skal være på bedringens vei etter lårskade, men ikke kampklar ennå.

Dermed hviler mye av ansvaret i angrep på 17 år gamle Bojan Krkic, som ble tidenes yngste målscorer i Mesterligaens sluttspill da han ble matchvinner i forrige ukes 1-0-seier over nettopp Schalke.

Det tyske laget vet at sjansene for avansement ikke er store. Men Schalke har langt fra gitt opp og håper uroen rundt Barcelona de siste ukene vil sette ytterligere press på hjemmelaget.

— I det første møtet så vi at Barcelona er sårbare. Jeg drar ikke dit kun for å se på stjernene, sier midtbanespiller Jermaine Jones.

Fakta

FRANK RIJKAARD

FØDT: 30.09.62, i Amsterdam.

NASJONALITET: Nederlandsk.

KLUBB: Trener for Barcelona siden 2003. KLUBBER SOM SPILLER: Ajax og Milan. Vant Mesterligaen med begge klubber.

LANDSKAMPER: 73 (10 mål).