Magnus Carlsen (24) er i USA, og søndag innleder han storturneringen Sinquefield Cup — og det etter noen berg-og-dalbane-aktige måneder.

26. april - Shamkir, Aserbajdsjan: «Jeg foretrekker å ikke tenke på hvem som til slutt vil knuse meg», sier Carlsen med sitt karakteristiske glis. Vinnergliset. Han sitter i et presserom i Aserbajdsjan, og har akkurat fullført Shamkir Chess uten å tape ett eneste parti, og det i én av tidenes sterkeste turneringer. Pappa Henrik forteller at sjakkongen aldri har følt seg bedre gjennom en hel turnering.

Jon Ludvig Hammer er en sterk sjakkstormester, men få hadde trodd han ville slå Magnus Carlsen i Norway Chess. Her smiler Hammer fra øre til øre etter triumfen. Foto: NTB SCANPIX

25. juni — Stavanger, Norge: «Jeg ser ingenting. Jeg overser taktiske ting hele tiden». Det er en lamslått verdensmester som sitter i TV 2s sjakkstudio. Så dårlig har prestasjonen i Norway Chess vært, at den knapt har sidestykke i Carlsen karrière. Carlsen blir nummer syv sammenlagt, etter 17 strake turneringer med enten 1. plass eller 2. plass. Ikke nok med det, den siste spillerunden har nettopp bragt med seg et uhyre bittert nederlag, mot ingen ringere enn tidligere sekundant og kompis Jon Ludvig Hammer. Likevel svarer Carlsen tålmodig på spørsmål i noen minutter. Men så vil han vekk - så inderlig at han dytter bort en NRK-mikrofon på veien ut av spillelokalet. Forrige gang Hammer slo kompisen, stavet han navnet «Mangus Carlsen». Les historien her.

Det har snart gått to måneder siden Carlsens flukt fra et pågående pressekorps i Stavanger. Og sjakkverdenen stiller seg spørsmålet: Hvilken Magnus Carlsen får vi se i Sinquefield Cup i St. Louis?

Det var nemlig vidt forskjellige utgaver av sjakkikonet publikum fikk se i de to siste turneringene. Var det noe galt som skjedde mellom turneringene?

De fleste eksperter er riktignok enige om at den sensasjonelle tidstabben i første runde mot Veselin Topalov hadde stor effekt på Carlsens psyke og videre spill i Norway Chess. Der ligger imidlertid ikke hele forklaringen, mener Sven Wisløff Nilssen, mannen bak den populære bloggen sjakkfantomet.

Sven Wisløff Nilssen er visejuniornorgesmester i sjakk fra 1989. Nå er han imidlertid mest kjent i miljøet for bloggen sjakkfantomet. Foto: PRIVAT

— Det er nok veldig mange årsaker til at Magnus gjorde en dårlig turnering, både utenomsjakklige og sjakklige årsaker. Han spilte på hjemmebane, noe som fører med seg mye fokus utenfor sjakken, og han kom kanskje ikke helt inn i turneringsboblen. Og så tenker jeg på at han ikke var på treningsleir i forkant, at sekundanten Peter Heine Nielsen ikke var der og at han har kuttet appelsinjuicen, sier Wisløff Nilssen.Carlsen er kjent for å vie stor oppmerksomhet til detaljene. Dermed er nok en viss form for selvransakelse naturlig etter resultatet i Norway Chess.

Hvordan kunne det gå så galt? Under går vi gjennom fire aspekter som kan ha spilt inn.

1. DRIKKESKIFTET

Wisløff Nilssen er langt fra førstemann til å påpeke at Carlsen har byttet fra blandingen han har vært kjent forsiden han var liten, appelsinjuice og vann, til bare vann.

Under Shamkir Chess fikk verdensmesteren spørsmål om det plutselige drikkebyttet, men han gjorde ikke noe stort nummer ut av det, og bare trakk på skuldrene og sa «det er et enkelt tema, jeg drikker ikke appelsinjuice lenger».

I år har Magnus Carlsen sluttet med appelsinjuice i drikkeflasken når han spiller turneringer, og i stedet gått over til bare vann. Bilde til venstre er fra Norway Chess i 2014, mens Carlsen er i aksjon i årets utgave av turneringen til høyre. Foto: NTB SCANPIX

«Uviktig» var altså signalet fra Carlsen. Men Wisløff Nilssen insisterer på at det ikke er ubetydelig.— Juicen er en bitteliten årsak, men det kan føre til at han ikke er så konsentert i slutten av partiene, og det påvirker blodsukkeret. Å bryte mange ritualer er nok ikke lurt uansett, sier Wisløff Nilssen.

Under Norway Chess drakk Carlsen vann fra sponsoren Isklar. Selskapet har tidligere gjort det klart at det er helt greit at Carlsen fyller sponsorflaskene med appelsinjuice, i motsetning til vann.

Og Carlsen-manager Espen Agdestein er helt klar på at drikkebyttet ikke kommer av sponsorhensyn.

Espen Agdestein er én av Magnus Carlsens viktigste støttespillere, gjennom rollen som manager. Foto: NTB SCANPIX

— Det er mer fordi han har følt at det kanskje ikke er så bra som han trodde. Det er mye fruktsukker, og det er viktig å holde blodsukkeret stabilt. Han føler seg mer komfortabel med bare vann. Han har vært i dialog med kostholdeksperter, det er ikke kommersielle grunner til dette, understreker Agdestein.For folk som ikke spiller sjakk, kan hva spilleren drikker virke uvesentlig. Men NRKs sjakkekspert Atle Grønn, mener Carlsens søken etter kostholdsråd vitner om én av hans viktige kvaliteter.

— Magnus er mye mer bevisst på småting en mange andre, det er noe han er god på. Han er spesielt bevisst på trening, kosthold og rutiner, sier Grønn.

2. HJELPEREN

Sjakkverdensmesteren virker altså overbevist om at appelsinjuice ikke lenger er veien å gå, og kanskje var det andre årsaker som var mer avgjørende i Norway Chess.

— Den mest katastrofale endringen var at han ikke hadde med sekundanten, sier Atle Grønn.

Dansken Peter Heine Nielsen har vært en nær følgesvenn for Carlsen i noen år nå. Norske tv-seere har blitt kjent med den høyreiste sjakkspilleren gjennom direkteoverføringene av VM-kamper, der han ofte har latt seg intervjue av reportere. Men i Norway Chess var ikke Heine Nielsen på plass for å gi sine tips og analyser ansikt til ansikt.

Internasjonal mester Atle Grønn tilhører norgeseliten i sjakk og er tilknyttet NRK som sjakkekspert. Foto: NTB SCANPIX

Det er et aspekt Carlsen-teamet endrer på før Sinquefield Cup. Agdestein bekrefter at Heine Nielsen skal være med hele turneringen.Dessuten har det de siste dagene versert rykter om at Carlsen har fått inn en enda sterkere spillere som hjelper, nemlig Levon Aronian, armeneren som er nummer 11 i verden og deltar i Sinquefield Cup.

At Aronian deltar på treningsleiren ble avslørt på et noe absurd vis, gjennom en video fra et badebasseng som Carlsen delte med sine Facebook-følgere. Det har ført til spekulasjoner om at duoen samarbeider, noe som hadde vært svært oppsiktsvekkende siden de er konkurrenter.

— Magnus har hatt med seg forskjellige mennesker de siste årene. Han har stor respekt for Aronian, og de har hatt god kontakt lenge. Derfor var det hyggelig å invitere ham, forklarer Agdestein.

— Det er kanskje litt spesielt siden Aronian fortsatt er med i verdenstoppen, men han har ikke mistet noen ambisjoner, hvert fall ikke etter det jeg vet. Det er godt for Magnus å få sparret litt før turneringen.

3. TRENINGSLEIREN

At Carlsen i det hele tatt gjennomfører en treningsleir er også nytt sammenlignet med opptakten til Norway Chess. Sjakkblogger Sven Wisløff Nilssen er blant dem som mener det var uklokt at Carlsen droppet treningsleiren før turneringen i Stavanger.

Agdestein tror imidlertid ikke forberedelsene var ødeleggende.

— Han kom inn i Norway Chess med godt humør og ønsket å kose seg, være avslappet og spille god sjakk. Men det ble mer utfordrende etter episoden i første runde, sier Agdestein.

Levon Aronian dukket plutselig opp i en YouTube-video publisert av Magnus Carlsen - kun dager før de skal spille mot hverandre i Norway Chess. Foto: NTB SCANPIX

— Han gjør ikke så mye annerledes før denne turneringen, men det var viktig med en treningsleir, siden det er i USA, og han trenger å akklimatisere seg, fortsetter Carlsen-manageren.Sjakkverdensmesterens treningsleir har blitt gjennomført i The Hamptons, et fasjonabelt område i utkanten av New York. Carlsen skal nå tilbringe noen dager i New York, før han legger kursen mot St. Louis, der flere av hans aller argeste konkurrenter venter på ham.

De første partiene i turneringen spilles på søndag, men det er ennå ikke kjent hvem som møter hvem i de forskjellige rundene.

Hver spiller skal spille ni langsjakkpartier før turneringen avsluttes i 1. september. Sinquefield Cup inngår forøvrig i Grand Chess Tour, der Carlsen er på etterskudd etter sin skuffende opptreden i Norway Chess.

PS. TV 2 sender hver natt fra Sinquefield Cup.

Fortsatt ikke mett på sjakkstoff? Da anbefaler vi deg historien om den kinesiske 16-åringen som nærmer seg Carlsen med stormskritt. Les mer her.