Da Sevilla løftet UEFA Cup-trofeet i mai 2006, var det 48 år siden sist de hadde vunnet en turnering av betydning. Siden triumfen i Europa har den spanske klubben etablert seg som en av kontinentets toppklubber, og har sanket flere trofeer i både hjemlige og internasjonale turneringer. Forrige sesong vant de Europaligaen, og nå ser de sterkere ut enn noen gang. Etter ni serierunder ligger klubben på annenplass i La Liga, med like mange poeng som lederlaget Barcelona.

— I tillegg har de vært det laget i La Liga som har tatt flest poeng av alle siden februar, så nå kan man nesten bare hogge det i stein: Sevilla er virkelig gode, sier Petter Veland, CMore-kommentator og ekspert på spansk fotball.

Stjernedryss

Mannen som skal ha mye av æren for det, er den tidligere keeperen Ramón Rodriguez Verdejo, bedre kjent som «Monchi». Da han ved starten av tusenårsskiftet ble ansatt som klubbens sportsdirektør, hadde Sevilla i flere år vært et heislag som rykket ned, opp, ned og opp igjen fra og til det gode selskap. Den forhenværende storheten trengte en langsiktig plan, og det første Monchi gjorde i sin nye jobb var å lansere nettopp dét.

For det første skulle satsingen på klubbens eget talentakademi oppjusteres, og for det andre skulle et nytt gigantisk speidernettverk gjøre at klubben kunne finne fremtidige verdensstjerner før storklubbene.

Resultatene har vært enestående. Selv har klubben fostret stjerner som Sergio Ramos, Jesús Navas, José Antonio Reyes og Alberto Moreno, mens speidernettverket har funnet gull i Dani Alves, Ivan Rakitic og Seydou Keita.

Sevillas og Monchis evne til å handle smart, har gjort at klubben har hatt en snittplassering i La Liga mellom femte- og sjetteplass de siste ti årene. Men desto viktigere – det har gitt klingende mynt i en klubbkasse preget av finanskrisen.

Solgt for 3,3 milliarder

For med Monchi som sportsdirektør har klubben solgt spillere for i overkant av 3,3 milliarder kroner. I samme periode har de kjøpt for i overkant 2,3 milliarder, hvilket betyr en overgangsprofitt på en milliard.

Sevilla har altså i år etter år solgt sine største stjerner, men klart å erstatte dem med billigere løsninger, som igjen er blitt solgt for store summer.

— Monchi har vært den klart beste sportsdirektøren i Spania de siste årene. Måten klubben har drevet på har gjort dem svært attraktive for talentfulle spillere som ønsker seg opp og frem i karrieren, fordi de har vist at de gir slipp på dem til større klubber når tiden er inne. Samtidig har salgene gitt klubben en solid økonomi, som nå gjør at de kan bygge seg sterkere for hver sesong fremover, sier Veland.

Denne teften har gjort sportsdirektør Monchi ettertraktet av storklubber som Barcelona, Real Madrid og Bayern München.

— Heldigvis for Sevilla er Monchi en mann med et hjerte i klubben. Han kommer nok ikke til å forlate dem med det første, sier Veland.

- Ingen tittelutfordrer

Under manager Unai Emerys ledelse har Sevilla sett sterkere ut enn noen gang. Som nevnt, kjemper de nå helt i toppen av La Liga og har nylig en europacup-triumf å vise til.

- Kan Sevilla gjøre som Atlético og vinne La Liga?

— Det vil i så fall langt mer overraskende enn da Atlético gjorde det forrige sesong, og jeg ser ikke på Sevilla som noen tittelutfordrer i år. De har ikke det samme definerte systemet som Atlético har, sier Veland, og legger til:

— Men perioden Sevilla er inne i nå, minner veldig om starten på Atlético sitt eventyr. De har vunnet Europaligaen allerede, og kan kjempe seg inn i Champions League til neste sesong. Kanskje de blir en større tittelkandidat i 2016?

Aller først må Athletic slås på ærverdige Estadio de San Mamés søndag formiddag. En kamp som vil gi indikasjoner på om Sevillas seriestart kun er et blaff eller nok et mesterlig resultat av klubbens arbeid over tid.

Kilder: transfermarkt.co.uk, espnfc.com, laliganews.tv, altomfotball.no

Monchis største salg

Dani Alves til Barcelona for 336 millioner kroner

Sergio Ramos til Real Madrid for 255 millioner kroner

Alvaro Negredo til Manchester City for 236 millioner kroner

Jesús Navas til Manchester City for 189 millioner kroner

José Antonio Reyes til Arsenal for 189 millioner kroner

Julio Baptista til Arsenal for 189 millioner kroner

Geoffrey Kondogbia til Monaco for 189 millioner kroner

Ivan Rakitic til Barcelona for 170 millioner kroner

Alberto Moreno til Liverpool for 170 millioner kroner

Kilde: Transfermarkt.co.uk