ALTA (aftenposten.no): I duell mot blant andre Marcel Kittel og Thor Hushovd var det Alexander Kristoff som stakk av med seieren. Etter 207 kilometer på sykkelen fra Honningsvåg til Alta, med en tur oppom Sennalandet på Finnmarksvidda, var det ingen som klarte å holde følge da mannen, som vant to etapper i sommerens Tour de France, øste av kjempekreftene og koblet på spurt-turboen.

— Dette var herlig. Det gir alltid selvtillit å vinne sykkelløp. Og å slå Kittel gir ekstra selvtillit, så dette var bra. Men med all respekt: det er noe annet å vinne i Alta enn på Champs-Élysées, sier Kristoff til Aftenposten, og flirer.

Marcel Kittel spurtslo Kristoff inne i Paris i den siste etappen i årets Tour de France. Men nå fikk Kristoff sin lille hevn.

Om lag halvannen kilometer før mål måtte rytterne opp en liten knekker. Den holdt på å skape trøbbel for Kristoff.

— Jeg satt litt for langt bak opp den siste bakken, så Hushovd kom forbi meg. Da tok jeg hjulet hans og hang meg fast. Og i spurten, med 200 meter igjen, skjønte jeg at dette kom til å gå greit, fortsetter Kristoff.

Fresh

Og greit gikk det. Hverken Hushovd, som så uforskammet pigg ut på tampen av karrieren, eller Marcel Kittel, hadde sjanse til å følge 27-åringen. Og da kunne han ta i mot hyllesten fra folket som hadde møtt opp i Finnmarks største by for å ta i mot sykkelfeltet.

Etter en tøff dag opp til Nordkapp i går var Kristoff usikker på beina i dag. Det var ingen grunn til bekymring.

— Jeg var ganske fresh på slutten i dag, ettersom vi tok det ganske rolig underveis. Og det var mange som var freshe, jeg merket det ned fra vidda. Der gikk det fort, menge ville posisjonere seg, og det var nervøst. Slik var det også inn mot spurten, sier Kristoff.

Og om selve innspurten sier han dette:

— Det var egentlig en ganske kaotisk spurt. Og der pleier jeg å være ganske god. Så det passet meg greit.

— Hvordan var turen til Alta?

— Det var vind, mye vind. Oppå vidda der var det vind. Så vi tok det rolig og hadde det koselig i feltet der. Det gikk ganske sakte, så det ble en lang dag.

Tøff etappe lørdag

To etapper gjenstår av Arctic Race of Norway. Lars Petter Nordhaug leder rittet fortsatt, og har langt på vei sikret seg sammenlagtseieren etter etappeseieren opp til Nordkapp i går.

Men etappen som går i mål på toppen av Kvænangsfjellet i morgen går uten Kristoff i front.

— Jeg har ingen planer om å sitte med opp der. Jeg skal spare meg, så skal jeg kjempe om etappeseieren i Tromsø på søndag. Det hadde vært fint å avslutte med en seier til der, sier Katjusja-rytteren.

Nordhaug ble også hyllet på podiet i Alta.

— Herlig at Alex vant, men det skulle vel egentlig bare mangle. Men fint at både han og jeg kan være med på å sette vårt preg på rittet. Det er moro, sier Nordhaug til Aftenposten.

Thor Hushovd ble nummer to på etappen, Edward Theuns nummer tre, mens Marcel Kittel kom i mål som nymmer fire.