— Målet for sesongen er å nå topp 500 i verden og å vinne juniorklassen i en av Grand Slam-turneringene, sier stortalentet til Aftenposten.

Han startet året som nummer én på verdensrankingen på juniorsiden, mens han denne uken er ranket som nummer 1148 av verdens seniorspillere.

Mandag spretter han trolig opp til rundt nummer 800 etter seieren i Spania.

— Det er utrolig morsomt at det går så bra allerede, det er tidligere enn ventet, sier Øivind Sørvald, idrettssjef i Norges Tennisforbund.

Underveis i turneringen slo Ruud spillere rangert mye høyere enn ham selv. I dag møter han Samuel Bensoussan i første runde i Murcia. Franskmannen er nesten 500 plasser foran nordmannen.

— Jeg kommer ikke til å spille så mange juniorkamper i år, men først noen av de laveste herreturneringene og så noen litt tøffere etter hvert, sier 17-åringen.

BAKGRUNN:

Agenthjelp

Tidligere i år signerte han kontrakt med verdens største agentselskap, IMG. Nå er Ruud i samme stall som verdensstjerner som Novak Djokiovic og Maria Sjarapova.

Det viktigste er imidlertid ikke inngangen til sponsormarkedet, forklarer Sørvald.

Casper Ruud i samtale med pappa og trener Christian. Foto: DAN P. NEEGAARD

— Det er å komme inn i turneringer som han ellers ikke ville fått muligheten til. IMG arrangerer selv, eller har samarbeid med en del arrangører, turneringer hvor de da har noen wild card de kan gi bort, sier han.Mens Ruud nå spiller på det laveste seniornivået, vil han gjennom den nye avtalen få sjansen i turneringer hvor det deles ut mange flere poeng.

— Gjør han det bra der begynner poengene å rulle inn, og det er den viktigste delen akkurat nå.

Les også denne om helgens finale:

Høy snittalder

Ruud sto over juniordelen av Australian Open i januar, til tross for at å vinne en av de fire Grand Slam-turneringene gjennom sesongen er et uttalt mål.

Tenåringen har rundt 250 reisedøgn i året, og regner med å spille mellom 20 og 25 turneringer i år om han holder seg skadefri. Australiaturen ble droppet fordi siste del av fjoråret ble hektisk med mange turneringer.

— Det er viktig å passe på at det ikke blir for mange kamper, det er fort å bli grådig i jakten på poengene. Det er om å gjøre å tenke seg godt om, sier Sørvald.

Periodisering er et av nøkkelbegrepene i utviklingen av unge spillere. Det å finne nok perioder til både hvile, kvalitetstrening og turneringer er viktig.

— Hadde de bare rast på i starten av året er det ikke sikkert disse resultatene ville kommet nå, sier idrettssjefen.

Snittalderen på de hundre beste i verden er 28 år, så det er en stor tålmodighetsprøve å nå dit. For å klare det trener Ruud opp mot fem timer om dagen.

— Det kan fort skje at man havner et sted mellom 300 og 700 og ikke klarer å nå helt opp. Da må man bare stå på og tenke at det snur, at en dag er marginene på din side og ting begynner å gå din vei. Snittalderen på de beste er høy, men det er alltid noen av ungdommene som klarer å nå toppen, sier Ruud.

Lest denne om verdenseneren?

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor du får høre hvordan det er å få grisejuling i Holmenkollen og hvor Lionel Messi kanskje rappet straffe-ideen sin fra: