TV-avtalen for spansk fotball skaper stor misnøye blant spanske eliteserieklubber. Tirsdag kveld publiserte 13 av klubbene i La Liga en felles uttalelse der de krever endringer i reglementet— og økonomien rundt tv-rettighetene.

Den spanske eliteserien La Liga sparkes i gang 18. august. I fjor ble serieåpningen utsatt grunnet spillerstreik om lønninger.

Nå kan også årets ligastart bli utsatt for streik, dersom klubbene ikke får det som de vil.

Ugunstige spilletider

De aktuelle klubbene har innkalt til ekstraordinær pressekonferanse tirsdag 14. august. Nå ønsker de å diskutere spilletidspunkter og økonomi, og har fremsatt en liste på fire krav/vilkår til ny tv-avtale:

  • Umiddelbar betaling av alle beløp operatørene skylder dem.

  • Tilbaketrekning av alle handlinger relatert til kontrakter med La Liga-klubbene.

  • Mer fornuftige avsparktider.

  • En mer stabil tv-avtale, som fordeler økonomien mer jevnt mellom de ulike klubbene.

De 13 klubbene skal blant annet være svært misfornøyde med oppsatte kamptidspunkter de første ukene av ligaen. Kamper som starter klokken 23, samt de upopulære mandagskampene, skal være blant årsakene til dette.

Det er Canal+ og Mediapro som sitter på rettighetene til å vise spansk La Liga, og de to kanalene forhandler frem individuelle kontrakter med hver av de 20 eliteserieklubbene om lisensen til å vise kamper.

- Favorisering

Klubber som har avtale med Canal+, deriblant storheter som Atheltic Bilbao og Athletico Madrid, mener det administrerende organet for La Liga (Liga de Fútbol Profesional, LFP) favoriserer Mediapro, da kampene som vises på Canal+ er satt opp på svært ugunstige tidspunkt. Blant annet må Athletico Madrid spille sent mandag, når de påfølgende fredag møter Chelsea til dyst i Supercupen.

Visepresidenten i Madrid-klubben, Enrique Cerezo, varsler nå kamp for å få til en mer nyansert tv-avtale.

— De påstår at 23-kampene spilles sent for at spillerne skal holde seg kalde - men de har lurt oss i flere år. Dette er en kamp mellom ulike interesser, hvor det er én liga for for noen og en annen liga for andre. Vi skal slåss for å få i stand én liga for alle, uttalte han til den spanske radiostasjonen Onda Cero søndag kveld.

Følgende spanske klubber stiller seg bak forslaget om en eventuell streik: Athletic Bilbao, Atlético de Madrid, Real Betis, Celta Vigo, Espanyol, Getafe, Granada, Real Mallorca, Osasuna, Rayo Vallecano, Real Sociedad, Sevilla og Real Zaragoza