FØLG DIREKTE FRA 18.00: Norge-Kroatia

ULLEVAAL STADION (Aftenposten): — Først og fremst: «Fansen» som gjorde det er ikke våre fans. De er hooligans, de er en minoritet.

Landslagssjef Niko Kovacsvarer med oppgitthet i stemmen.

Han er ikke oppgitt over spørsmålet, men han er oppgitt fordi han så gjerne skulle vært de utenomsportslige sakene foruten.

NFF tar forhåndsregler og lager nye regler mot Kroatia: Dette er ikke lov å ha på seg på tribunen. Les mer her!

Til syvende og sist kan det avgjøre om Kroatia kommer på en av de to første plassene i gruppe H som gir direkteplass til EM.

Det var da kroatene spilte hjemme mot Italia i juni at kameraene plukket opp et hakekors som noen hadde «risset inn» i gressteppet på banen i Split. UEFA har straffet laget med ett minuspoeng. Det er nå anket.

Kroatias landslagssjef Niko Kovac. Foto: NTB Scanpix

Må spille for tomme tribuner Problemet er imidlertid at det er tredje gang i dette gruppespillet at kroatene er involvert i en rasismesak. I kampen mot Norge i mars ble det ropt rasistiske tilrop mot en av de norske spillerne. UEFA-representanter har sagt at utestengelse fra konkurransen kan bli et alternativ om ikke det nå blir slutt på de uønskede hendelsene.

— Det de gjør reflekterer ikke Kroatia. Vi er ikke et fascistland eller et rasistisk land. Uheldigvis så er det en minoritet i Kroatia som har gjort dette, og det må vi forholde oss til, sier Kovac.

Han mener saken også har fått en rekke uheldige sportslige konsekvenser for laget. Det største problemet er at de har måttet spille for tomme tribuner eller uten supportere på bortekampene.

— Det er ikke lett for spillerne. Mot Italia hadde vi dem i kne, men vi hadde ikke supportere. Da mistet vi momentum. Hjemme mot Italia i Split hadde vi ikke fans. Det er vanskelig å spille uten støtte fra tribunen, sier Kovac.

Mener Norge går for dødballer

Den tidligere Bayern München-spilleren understreker at han ikke ønsker å klage på situasjonen landet er kommet i. Han mener spillerne nå må vise den rette holdningen som skal til for å vinne mot Norge.

På Ullevaal søndag kveld venter han ingen enkel kamp, selv om Norge ble slått med fire mål i mars.

Kovac tror at det norske laget er sterkere denne gang.

— De minner om et engelsk «kick and run»-lag. De fokuserer på å få frispark så de kan utnytte høyden sin, men de har også noen tekniske og gode spillere, sier landslagssjefen.