Bildet av det tyske tvillingparet Lisa og Anna Hahner som løper inn til 81. og 82. plass smilende og hånd i hånd etter å ha gjort unna de drøye 42 kilometrene i OL-maratonen sist søndag, har i ettertid fått konsekvenser.

Tyske friidrettsledere med ambisjoner om alt annet enn 81.-plasser likte lite det de fikk se.

— Hahner-tvillingene avsluttet sin olympiske maraton mer enn 21 minutter bak vinneren og 15 minutter dårligere enn sine egne bestestider. Det så ut som om de deltok i et moroløp og ikke en olympisk konkurranse, sa sjefen for det tyske friidrettsforbundet, Thomas Kurschilgen, etterpå.

— Ville bare ha oppmerksomhet

Han var ikke nådig og beskyldte de to kun for å være ute etter oppmerksomhet og at de ikke gjorde sitt beste.

— Medaljer er ikke det eneste målet i OL. Men det handler om å kjempe for å nå sitt absolutt beste resultat. Deres hovedmål var å skape medieoppmerksomhet. Det er det jeg kritiserer, sa Kurschligen.

De tyske løpertvillingene Lisa og Anna Haner sier at de alltid har løpt sammen i konkurranser. Foto: FABIAN BIMMER

Han har fått støtte fra kommentatorer i ledende tyske aviser. De blir også beskyldt for å ha stjålet oppmerksomheten fra den best plasserte tyske utøveren i øvelsen, Anja Schnerl på en 44. plass.

Stort øyeblikk sammen

Tvillingene har svart på kritikken på sin Facebook-side.

— Plasseringen var definitivt ikke det vi håpet på. Om vi var fornøyde? Nei. Uansett, ett av vårt største idrettsøyeblikk.

De to har også skrevet en epost til New York Timesom hvordan de selv opplevde løpet. Anna Hahner lå litt bak Lisa. Hun forteller til avisen at hun brukte mye krefter på å ta inn tvillingsøsteren. 300 meter fra mål nådde hun henne. Da bestemte de seg for å avslutte sammen.

— Det var et magisk øyeblikk, sier de to.

De hadde aldri trodd at friidrettens ledere og journalister skulle mene at dette var dårlig oppførsel.

Anna Hahner fikk sluttiden 2.45,32, og tvillingsøsteren Lisa 2.45,33.