Nå har fotballvolden for alvor flyttet seg til den nordlige delen av Frankrike. I natt og i går ettermiddag var det flere tilfeller av slåssing mellom russiske og engelske og walisiske menn som har reist til Frankrike for å angivelig se fotball.

Ble angrepet av russere

I går ettermiddag ble engelske og walisiske fotballtilhengere regelrett angrepet på en bar i Lille av det som etter hvert er blitt en svært beryktet bande av russiske fotballpøbel. I natt var det nye oppgjør.

Slik forklares de russiske fotballpøblene:

Engelske fotballtilhengere prøver å komme til hektene etter å ha blitt angrepet av russiske fotballpøbler tirsdag ettermiddag i Lille. Foto: PASCAL ROSSIGNOL, Reuters

Det var i sentrum av byen at grupper av engelskmenn havnet i et aldri så lite gateslag. Fransk politi ser nå ut til å være bedre forberedt enn de var da Euro2016-volden startet i Marseille sist helg. Det hele løste seg etter hvert opp etter at politiet hadde gått inn og brukt blant annet pepperspray for å rydde området.I går fikk Russland en betinget utestengelsesdom fra UEFA etter bråket i Marseille. Russland får i tillegg en bot på 150.000 Euro, som tilsvarer 1,4 millioner norske kroner. Det vil si at Russland kan bli diskvalifisert fra EM dersom det kommer til nye hendelser inne på stadion som involverer russiske tilhengere. Men det som skjer i gatene i Lille og andre franske byer er utenfor UEFAs jurisdiksjon. Derfor vil, for eksempel, ikke russisk gatebråk i Lille forårsake reaksjoner fra UEFA.

Rystende action-kamera-video viser hvordan russiske pøbler angrep engelskmenn i Marseille:

Nær hverandre

To russere som gir seg ut for å tilhøre en gruppe som kaller seg Orel Butchers. De er trolig ikke kommet til Frankrike bare for å se fotball. Foto: PASCAL ROSSIGNOL, Reuters

Russland møter Slovakia til sin andre gruppespillkamp i Lille onsdag ettermiddag. England skal møte Wales i Lens, bare en halv times kjøring unna, torsdag ettermiddag. Titusenere av engelske tilhengere har tatt seg til Frankrike uten billett. De har tidligere blitt oppfordret til å reise til Lille ettersom Lens er en relativt liten by som ikke klarer å ta i mot tusenvis av billettløse briter.

Problemet med å dirigere britene til Lens er nettopp at byen er full av russerne. Hendelsene både i Marseille sentrum og på Stade Velodrome i Marseille viser at russerne har en tilhengerskare hvor enkelte ser ut til å ha vold og ødeleggelse som sitt primære mål med Frankrike-turen.

Setter inn 4000 politifolk ekstra

Fransk politi brukte tåregass og pepperspray for å skille russiske og engelske fotballpøbel i natt. Foto: WOLFGANG RATTAY, Reuters

Samtidig er det blitt satt i verk en rekke tiltak for at det ikke skal eskalere til gatekamper. Fransk politi har fått mye kritikk for at de har tenkt mer på terrorfare enn pøbelfare. Foran de to kampene i Lille og Lens er det nå innkalt 4000 ekstra politifolk som skal sørge for ro og orden i byene. En rekke barer kommer til å bli stengt tidlig både i dag onsdag og torsdag. Og det er totalforbud mot salg av alkohol i nærheten av arenaene.Seks engelskmenn ble arrestert etter bråket i Marseille. I går ettermiddag ble en buss med russiske tilhengere stoppet og passasjerene sendt til en interneringsleir. Blant de som var i bussen var lederen for den russiske supporterunionen.

Mer om bråket i EM finner du her: