MOSS: – Kvalitet nå, gutta. I alt vi gjør.

Ole Martin Nesselquist snakker med rolig og myndig stemme til spillerne sine på kunstgressbanen like ved Melløs stadion i Moss.

Det er lite som tyder på at 23-åringen, som ble ansatt som Moss FKs hovedtrener i starten av juli, ble myndig først i 2011. Han er bestemt, konsis og trygg når han gir spillerne beskjeder.

Allerede da han var 10–11 år gammel tenkte Nesselquist at han skulle bli trener. Først skulle han riktignok – etter planen – bli profesjonell fotballspiller. Den drømmen røk da 15 år gamle Nesselquist ble taklet på fotballbanen en desemberdag i 2008. Resultatet var kompliserte brudd i legg og ankel.

– Det var smertefullt og tøft. Jeg husker at jeg ble båret inn her på klubbhuset, og at jeg tenkte: ”Leggbeskytteren min ligger helt feil”. Da så jeg at det var beinet mitt som var vridd helt ut av posisjon. Jeg tror jeg var i sjokk over hvordan ting så ut, sier Nesselquist og skjærer en liten grimase der han sitter i den svarte skinnsofaen i klubblokalene på Melløs stadion.

Skade ble startskuddet på trenerkarrièren

Han ble operert samme kveld. Beskjeden fra legen var at han ikke kunne spille fotball igjen.

Kanskje var det like greit at han ble skadet. For som han sier selv: «Jeg hadde ikke blitt noe mer enn en 3.-divisjonsspiller, uansett». Kort tid etter den forferdelige skaden begynte han på ferden som har tatt ham dit han er i dag. Nesselquist, som da var 16 år, begynte å trene et G13-lag i Moss.

Moss-trener Ole Martin Nesselquist. Her foran hovedtribunen på Melløs stadion. Foto: Fredrik Saltbones

Tre år senere fikk han sin første jobb på seniornivå. Han tok over førstelaget til Trosvik, som den yngste noensinne, 19 år gammel. Det gikk bra. Allerede det første året rykket Fredrikstad-klubben opp.I fjor høst ga han seg i Trosvik og meldte overgang til Moss FK. Først som sportssjef, så assistenttrener. Og da hovedtrener Ørjan Christiansen ble sparket på grunn av svake resultater i juni, overtok Nesselquist midlertidig den rollen.

Det gikk svært bra. To seirer og én uavgjort på tre kamper overbeviste Moss-styret. 7. juli ble han ansatt som 2.-divisjonsklubbens nye hovedtrener.

Det gjør 23-åringen til tidenes yngste hovedtrener på dette nivået. Hverken NRK-legenden Arne Scheie, idrettshistorier Tom A. Schanke, fotballekspert Lars Tjærnås eller trenerforeningens leder Teddy Moen kan komme på noen som har vært yngre.

  • Vil du vite mer? Her kan du høre et 15 minutter langt intervju med Nesselquist:

Kjemper for å unngå nedrykk

Moss FK er en av Norges mest tradisjonsrike klubber. Mossingene vant senest eliteserien i 1987, under Nils Arne Eggens ledelse. Klubben ligger nå på 10. plass i 2. divisjon, der 7 av 14 lag rykker ned. At man ansetter en 23-åring som hovedtrener, vekker oppsikt.

– Det er klart det er mange utenifra som er skeptiske. Det kan være sponsorer, supportere eller han som jobber i kassa på Rema 1000 som slenger noe dritt. Samtidig forstår jeg det. Det er en veldig uvanlig situasjon. At en så stor klubb som Moss ansetter en 23-åring som trener — det er jo spesielt. Jeg forstår at folk er skeptiske til det, og at de er usikre. Men jeg er veldig komfortabel med å være mislikt og upopulær. Jeg er opptatt av det jeg skal gjøre, nemlig å trene spillergruppen og bygge klubb. Hva alle andre mener da, er irrelevant, sier Nesselquist.

Ole Martin Nesselquist er aktiv på feltet når Moss FK trener. Her leder 23-åringen en spillsekvens på liten bane. Til høyre: midtbanespiller Adnan Haidar (26). Foto: Fredrik Saltbones

23-åringen beskrives som en målrettet, nysgjerrig og noen ganger litt masete person, som er villig til å jobbe hardt for å få til det han vil. Nesselquist har nærmest hele livet søkt kunnskap for å bli en bedre fotballtrener.

Han dro til Trondheim for å observere Nils Arne Eggen da trenerlegenden gjorde RBK-comeback i 2010, og han har vært i Molde for å være flue på veggen hos Ole Gunnar Solskjær. Størst inntrykk har riktignok Ronny Deila gjort – både når det gjelder fotballfaglig kunnskap og ledelse.

Nesselquist fikk lov til å suge til seg så mye kunnskap han klarte i Strømsgodset den siste halvdelen av 2012. ## Våkner om natta og tenker på fotball

Å være fotballtrener er ikke bare en jobb, det er en livsstil. Nesselquist tenker fotball døgnet rundt og han anslår at arbeidsdagene hans varer i 10-12 timer i snitt.

– «Kværna» går hele tiden. Jeg våkner jo om natten og har ideer til laguttak, og det første jeg tenker på når jeg våkner, er treningen. Mange venner synes synd på meg fordi jeg jobber så mye, men jeg elsker det jo, så det er ikke synd på meg i det hele tatt.

Moss-treneren er i redd for å si fra når kvaliteten på økten ikke er bra nok. Samtidig er han bevisst på å gi positive tilbakemeldinger når spillerne gjør det bra. Foto: Fredrik Saltbones

Han er fullstendig klar over at enkelte spillere kan synes det er problematisk å ha en så ung trener. I Moss er den eldste spilleren 34 år, og det er 16-17 spillere som er eldre enn Nesselquist i troppen. Etter snart fire år som trener på seniornivå, begynner han imidlertid å bli vant til det.– Grunnen til at jeg har lyktes med det før, er at jeg har akseptert at de eldre spillerne er skeptiske og ikke hundre prosent komfortable med det i begynnelsen. Som Ronny sa til meg: ”Hvis du viser at du kan faget og du er god på å behandle mennesker, så glemmer de fort den alderen”. Det har hvert fall jeg erfart.

– Hva slags ambisjoner har du for trenerkarrièren din?

– Jeg har aldri vært typen som sier at jeg skal være i den ligaen eller den klubben. Den eneste ambisjonen jeg har, er å bli bedre hver eneste dag. Jeg skal få ut maks av mitt potensial, så gjenstår det å se hvor god jeg kan bli og hvor det tar meg, sier Nesselquist.