Ola By Rise har studert Rosenborgs gullårganger i 1999 og 2015. Forrige uke presenterte Adresseavisen noen av funnene i trenerens allerede mye omtalte masteroppgave.

Offentliggjøringen har ført til at høyt konfliktnivå blant tidligere ledere i klubben. Fredag beskriver VG en isfront mellom Ola By Rise og det tidligere trenerteamet Per Joar Hansen og Bård Wiggen.

— Kjernen har vært veldig tydelige på at «Perry» ikke var riktig trener for Rosenborg. RBK under ham var ikke RBK. Resten blir en fotballfaglig diskusjon. De får fortsette å krige som de vil, sier leder for Kjernen Espen Viken.

  • **Bakgrunn:

(krever innlogging)**

— Hva er motivet?

Samtidig som nåværende RBK-trener Kåre Ingebrigtsen roses, fremkommer det i masteroppgaven kritikk mot det tidligere regimet. Per Joar Hansen ledet Rosenborg frem til 21. juli 2014. Anonyme spillere som ble intervjuet til masteroppgaven forteller om en tid før Ingebrigtsen preget av «syltynn treningskultur» og «lite glede».

I en VG-artikkel fredag går «Perry» hardt ut mot By Rise. Sistnevnte var RBK-trener før Hansens første periode i 2005, og han ble styremedlem i Rosenborg få måneder før Hansen fikk sparken i 2014. — Hva er motivet til By Rise med masteroppgaven? Jeg har mine tanker, men han må svare på det, sier «Perry» til VG.

— I lang tid har jeg prøvd å beskytte han som har skrevet dette. Som kollega ville ikke jeg gjort det samme som han har gjort. Det er mange trenere som gjør alt de kan for å sverte andre trenere, sier Hansen, som mener det er blitt skapt en myte av at det var mangel på glede og at spillerne var dårlig trent under hans tid som RBK-trener.

Også Wiggen går hardt ut mot By Rise. Overfor VG kaller han By Rise «patetisk» og sier at han ikke vil ha noe mer med ham å gjøre.

- Ingen skjulte motiver

Overfor VG svarer By Rise følgende på Per Joar Hansens utspill om masteroppgaven:

— Målet med masteren min har vært å dokumentere suksessfaktorer hos RBK i 1999 og 2015. Jeg mener den er et viktig forskningsprosjekt, som ikke handler om å kritisere enkeltpersoner, og som folk bør lese før de gjør seg opp en mening. Jeg beklager at den utløste en negativt vinklet sak i Adressa, som urettmessig rammet Perry. Jeg har ikke hatt skjulte motiver om å kritisere noen, og har stor respekt for både Perry og Bård som trenere og personer.

Leder i Kjernen, Espen Viken, mener Per Joar Hansen var feil mann for Rosenborg. Foto: Vegard Eggen

«Perry» reagerer også på at hverken By Rise eller RBKs styreleder Ivar Koteng ønsker å kommentere VGs opplysninger om at By Rise mens han var styremedlem tilbød seg å overta trenerjobben hans. Wiggen forteller at han fikk en tekstmelding der By Rise skal ha innrømmet at han var villig til midlertidig å ta over trenerjobben.— I den perioden var «Perry» tydelig på vei ut. Han hadde mistet garderoben. Om Ola tilbød seg å hjelpe til, er det en grei sak. I ettertid har det vist seg at «Perry» ble vippet ut på en måte som kanskje var litt uheldig, men for meg blir dette en konflikt på et fotballfaglig nivå. Hvem som er konge på haugen får de finne ut av selv. Vi er glade «Perry» forsvant, sier RBKs supporterleder Espen Viken.

Trenerforeningen reagerer

Trenerforeningens daglige leder Teddy Moen forteller til VG at de har hatt samtaler med Per Joar Hansen, Bård Wiggen og Ola By Rise i kjølvannet av at innholdet i masteroppgaven ble offentlig kjent.

— Jeg har lest meg litt opp på masteroppgaven til Ola By Rise, og jeg ser jo at det ligger noe kritikk mot det gamle regimet på Lerkendal der. Så det er lett å forstå reaksjonene. I utgangspunktet er dette en sak som det definitivt er verdt å diskutere. Det handler om tidspunkt, rollen du har, historikken, det er helt avgjørende her. Du skal være uhyre påpasselig overfor kolleger, sier Moen.

By Rise mener på sin side at Adresseavisens artikkel ikke gir et riktig bilde av masteroppgaven.

Per Joar Hansen og Bård Wiggen forsvant fra Rosenborg i 2014. Foto: Mari Vold

Anonyme intervjuer

I masteroppgaven gjorde By Rise fire intervjuer, fordelt slik: Seks spillere og fire i støtteapparatet fra 1999-sesongen. Seks spillere og fire i støtteapparatet fra 2015-sesongen. Samt Nils Arne Eggen og Kåre Ingebrigtsen.

Intervjuene er gjort anonymt, med utgangspunkt i et skjema bestående av 32 punkter, hvor intervjuobjektene satte terningkast på hvert enkelt punkt. Eksempler på slike punkter er «spillestil», «treningskultur», «lønn/bonuser», «miljø, trivsel og tillit».

By Rise jobbet ut fra følgende problemstilling:

— Hvilke fellestrekk og ulikheter finnes mellom to generasjoner vinnerlag?

— Dette er en undersøkelse av Rosenborg i 1999 og i 2015. Jeg har sett på likheter og ulikheter mellom disse to sesongene, med tanke på kultur, relasjoner, samhandling og ledelse. Der er det påfallende mange likhetstrekk, og intensjonen har vært å belyse de faktiske forhold og løfte fram årsakene til suksess, sa Ola By Rise til Adresseavisen.

Han fortsatte:

— Så har det, gjennom intervjuene, kommet noen synspunkter på det som skjedde i årene mellom. De har vært naturlig å ta med i konteksten. Jeg har overhodet ikke hatt noen intensjon om å rakke ned på noe i årene mellom 1999 og 2015, og har heller ikke undersøkt denne perioden.

By Rise har en mannsalder bak seg i RBK, og er i dag er kommunaldirektør. Han begynte studiet i organisasjon og ledelse, med spesialisering i relasjonsledelse, tilbake i 2013.