NORSK DOMINANS: Noen måneder i året er det ett flagg som gjelder i La Manga Club. Husene bak flagget er typiske for bebyggelsen inne på området. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB Scanpix

La Manga gjorde norsk fotball til herre i eget feriehus. Etter at norske klubber på 1980— og 90-tallet var leilendinger i Portugal, på Kypros og andre mer eller mindre tilfeldige Syden-destinasjoner, ble Norsk Toppfotball og Norges Fotballforbunds drømmeanlegg i La Manga Club klart.Her er åtte fotballbaner av full størrelse, en hovedbane med plass til 650 tilskuere og rikelig med anledninger til både overnatting, mat og hvile.

I tillegg kommer selvsagt kampene, som vi skal vise i år!

Revolusjon

La Manga var en revolusjon for norsk fotball. Utøvere, pamper, tilskuere og kanskje spesielt pressefolk var lyriske. Forholdene i mars og april er nest inntil perfekte. Dagtemperaturer oppunder 20 grader, grønne gressmatter og rikelig med fritidssysler, i hvert fall for dem som liker golf, sitte i solveggen eller kjøre gokart.

I 2001 snakket Petter Belsvik med Aftenposten om det som da fortsatt var den nye forsesongshverdagen. Klubbnomaden, som på det tidspunktet var i Rosenborg, snakket om en tid da frosne grusbaner og steinharde filtkunstgressbaner var det man gjorde før sesongen.

– Det er andre tider nå, gitt, sa han.

Jet set-sted

La Manga hadde et navn lenge før norske fotballspillere begynte å valfarte dit. I Spania sies det at hele Madrid flytter dit i juli og august. Navnet La Manga er spansk og betyr erme. Det spiller på den lange La Manga-stripen; et smalt og langstrakt nes som bygger inne et grunt stykke vann og gjør det nesten til en innsjø. Den 25 kilometer lange sandbanken er tettbygget med sommerleiligheter, timeshareboliger og hoteller. Derfor er La Manga og Mar Menor et yndet sted for ivrige windsurfere, året rundt.

Men det er i sommerhalvåret selve La Manga kommer til liv. Når norsk fotball inntar La Manga Club, golfresorten noen kilometer fra selve stripen, er det lukket og låst de fleste stedene i området.

I selve Club-en er det litt mer liv. Golfturistene reiser til La Manga året rundt. Slår du deg ned på en av de få serveringsstedene som er åpne på denne tiden, kommer du alltid i snakk med noen. En Kongsvinger-supporter som kombinerer flukten fra vinterlig revmatismestivhet med noen kamper med laget sitt, en tidligere Celtic-manager med rød lugg eller en forretningsmann fra Bristol som ber bartenderen skru opp lyden på rugbykampen.

«Brakkesyke»

STARTEN: Carolina Betes i Sport og spesialreiser tester den første La Manga-banen i 1997, da anlegget var under utbygging. Foto: Svein Erik Furulund

Utover dette årtusenet ble den norske fotballsesongen lengre, i begge ender. Tidligere seriestart betyr tidligere turer til La Manga. Tidligere turer til La Manga betyr færre ting å gjøre på. Februar-turer til det som noen år tidligere var sett på som norsk fotballs paradis førte til et nytt ord i fotballvokabularet; brakkesyke.De norske lagene har nesten konkurrert i hvem som kunne reise til Syden oftest. La Manga-oppholdet er en del av toppfotballavtalen. Det har gjort at klubbene mer enn gjerne har brukt penger på en tur eller to til Kanariøyene, Fastlands-Spania eller Tyrkia, i tillegg.

– La Manga er verst, for der er det ingenting å gjøre, og man får brakkesyke. Generelt synes jeg at treningsleir er OK, alternativet er jo dårlig underlag i Vallhall og å skrape vinduer på bilen, sa Vålerengas Freddy dos Santos foran sesongen 2007, da Vålerenga var fem uker i Syden.

Da Amund Skiri la opp som fotballspiller, etter en lang karriere i Aalesund og Vålerenga, understreket han at var det én ting han ikke kom til å savne, så var det turene til La Manga.

Et lite stykke Norge

I Rosenborgs Champions League-glansdager kom flere internasjonale, spesielt østeuropeiske, topplag til La Manga. God matching var et av hovedargumentene for å ta turen til reisemålet som fikk et stadig dårligere rykte blant spillerne.

I år er Dinamo Zagreb, Sjakhtar Donetsk, Vestsjælland, Randers og Hammarby å se på La Manga-oppsettet. Ukrainske Donetsk har vært en stamgjest i mange år. Nærmere seriestart er det kun norske lag på plass.

SPESIELT: Petter Belsvik poserer i 2001 med La Manga-utsikten i bakgrunnen. Bak ham skimtes halvøyen som ga området sitt navn, eller «Stripen», som vi sier på norsk. Foto: Jan Tomas Espedal

Det er unektelig litt pussig. Et stykke Norge i utlandet. På en bane trener Lillestrøm, side om side ved Strømsgodset. Litt lenger borte holder AaFK på. Alle påstår at de bare tenker på seg og sitt, men alle skuler på hverandre.– Jeg forstår ikke vitsen med at norske lag reiser til La Manga for å spille mot hverandre, sa Odd-trener Dag-Eilev Fagermo allerede i 2009. Han ønsket at pengene Norsk Toppfotball legger i La Manga-potten i stedet skulle gå til klubbene, til fri bruk.

Men La Manga-tradisjonen består, og har gjort det siden før Martin Ødegaard ble født.

Slagsmål og kontroverser

De norske lagene har pleid å reise med charterfly på lørdager. Etter en eller to uker med spansk brakkesyke, får de gjerne slå ut håret på den siste fredagen. I 2007 kom flere medlemmer av Lillestrøms A-stall og støtteapparat i slagsmål med en aggressiv gruppe engelske golfturister.

Ellers har engelske lag gjerne vært innom på snartur mens de norske lagene har vært der. De har gjerne vært vel så gode i baren som på treningsfeltet. Lengst gikk det da Stan Collymore slo seg løs med brannslukningsapparatet i hotellbaren, og tilnavnet «Stan the Fireman» kom til.

Sjeldne unntak fra regelen om at det mest spennende som skjer på La Manga er kampene. Og de kan du jo se hos oss!

Vi sender kampene fra La Manga

Fakta: La Manga

12 mil sørvest for Alicante, tre mil sør for Torrevieja

La Manga Club rommer åtte fotball— og tre golfbaner. Fire av fotballbanene blir til to cricketbaner i deler av året

Norsk Toppfotball har bruk av anlegget på forsesongen

Eliteserie-, 1.-divisjons- og toppserielagene får La Manga-opphold

Lagene får La Manga-oppholdet tidsbestemt av fjorårets serieplassering, for å få mest mulig jevn matching