Fredag morgen ble sjokkresultatene fra EU-avstemningen i Storbritannia kjent. 52 prosent av stemmene gikk til EU-exit for øystaten. Et økonomisk jordskjelv fulgte, med børsras og aksjekollaps.

Nå advarer flere eksperter om at brexit også kan påvirke britisk fotball, skriver blant annetbritiske Sky Sport.

Kan få dramatiske konsekvenser

I dag kan spillere fra EU jobbe i Storbritannia uten arbeidstillatelse, men det kan endres når landet nå forlater unionen. Endringene vil trolig ikke påvirke spillere som er på øya i dag, men i framtiden kan den ha dramatiske konsekvenser. Prosessen med å innføre det nye systemet kan ta flere år, og det er ikke kjent hva som vil skje med spillere som allerede spiller i Storbritannia.

Konsekvensen av EU-exiten kan bli at de nye reglene for EU-borgere kan bli lik dagens regler for borgere utenfor EU. Da er spillerne være nødt til å ha representert sitt landslag på jevnlig basis de to siste årene for å få arbeidstillatelse.

Toppspillere hadde ikke fått plass

Finansekspert Keith Harris har hjulpet flere av de store klubbene, inkludert Chelsea og Manchester City, med overganger. Han mener at spillere som Kante (Leicester), Martial (Manchester United), Lukaku (Everton) og Payet (West Ham) trolig ikke hadde fått arbeidstillatelse dersom de skulle signere for klubbene sine i dag, skriver Sky Sports.

Sportsadvokat Maria Patsalos er enig.

— Et godt eksempel for øyeblikket er Dimitri Payet og N'Golo Kante, to fantastiske franskmenn som har briljert i Premier League den siste sesongen. De har ikke spilt fast for Frankrike, og det kan hende de ikke hadde fått spille dersom de skulle signere i framtiden, sier Maria Patsalos, som har sportsinnvandring som spesialfelt tilSky Sports.

— Det hadde blitt et massivt tap. Payet har gjort en fantastisk jobb for West Ham, og hvem vet om Leicester hadde vunnet Premier League uten Kante. Det kan bli problemer for unge talenter å få muligheten til å spille i Premier League. Konsekvensene kan bli katastrofale, sier hun tilSky Sports.

Rammer klubber uten mye penger

Hun mener at det er de mindre rike klubbene som vil tape mest på en regelendring. Klubber i de lave divisjonene vil ha mindre sjanse til å finne utenlandske spillere som møter innvandringsreglene.

Men ikke alle er like negative til endringene. Barry Hearn, sjef for et stort sportsbyrå i England, ser noen fordeler dersom de nye reglene blir innført.

— Vi vil ikke miste noen av toppspillerne. Det vi eventuelt vil gå glipp er halvgode og litt billigere spillere som ikke får komme inn i landet så enkelt. Jeg tror det er en bra ting, for da kan vi gi våre egne sjansen til å få oppfylt sine drømmer.