FORNEBU, AKERSHUS, 20090503: Stabæks trener Jan Jønsson etter eliteseriekampen i fotball mellom Stabæk og Lyn som endte uavgjort 0-0 i Telenor Arena på Fornebu.Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Foto: Sigurdsøn, Bjørn

Statistikksenter Eliteserien:

De siste dagene har handlet om Christian Bolaños og andre potensielle tilvekster. Men å lete etter en mann som styrker laget til FCK-kampene er én ting: å klare å holde hele stallen slagkraftig også i framtida, er noe annet.

Per i dag er det kun en håndfull spillere sportslig leder Erik Hoftun kan langtidsplanlegge med. Resten – hele 19 mann – har nemlig kontrakter som går ut i år eller neste år.

– Men vi er i dialog med alle dem vi ønsker å ha med oss videre, sier Hoftun, som ikke ønsker å nevne navn.

– Det er snakk om 19 spillere. Er dette unormalt mange?

–Tja. Det er en utfordring. Men vi ser ikke på situasjonen med bekymring. Ting tar tid i kontraktsforhandlinger, og en av grunnene til at vi nå er ute på spillermarkedet er jo at stallen er ganske tynn i utgangspunktet, mener den sportslige lederen.

Vanskelig år

2010 har vist seg å bli et tøft «kontraktsår» for RBK-ledelsen. Vadim Demidov forlater klubben som Bosman-spiller (gratis) ved nyttår. Steffen Iversen sitter på gjerdet og ser an om han får et godt tilbud fra England. Og Abdou Razack Traoré blir, etter det Adresseavisen har grunn til å tro, ikke tilbudt noen forlengelse.

I tillegg vil evigunge Roar Strand først bestemme seg nærmere jul, mens ungguttene Michael Jamtfall , Michael Karlsen og Jo Sondre Aas (utlånt til Ranheim) alle er usikre.

(Artikkelen fortsetter)

Steffen Iversen er inne i sitt siste kontraktsår med Rosenborg. (Foto: Scanpix)

– Ikke optimalt

I vår startet Hoftun de første samtalene med 2011-spillerne. Foreløpig har han kun kommet i mål med Markus Henriksen .

Nå kan så mange som elleve spillere forlate klubben som Bosman-spillere neste år, i tillegg til de syv som har kontrakt ut 2010. – Ikke optimalt for klubben. Men ikke optimalt for spillerne selv, heller. Når man blir kjøpt for en overgangssum, vet man at man vil bli satset på. Dersom man blir hentet gratis, er det enklere å bli offer for et «bruk-og-kast-system», sier Hoftun – og viser til Tore Reginiussens vanskelige tid i Schalke 04. – For klubben handler det også litt om at vi har som mål å gå i balanse i 2011. Lønnsveksten må bremse , sier Hoftun.

Web-TV:

Ciljan, Annan, Lustig og Stadsgaard

De største profilene med kontrakt ut 2011, er Per Ciljan Skjelbred og Anthony Annan. Begge er ettertraktede, men foreløpig har det ikke kommet noen bud på noen av dem. Skulle det forbli slik til neste år, er sjansen stor for at begge velger å gå som Bosman-spillere.

Litt i samme gata finner vi Kris Stadsgaard og Mikael Lustig. Begge er interessante objekter for andre klubber, spesielt om de kan gå gratis.

  • Mikael Dorsin vil også være interessant for andre. Men der er sjansen større for en forlengelse, all den tid Dorsin virker å ha slått seg til ro i Trondheim.

  • Når det gjelder Alejandro Lago, og ungguttene Åsen, Helland, Bakenga, Wangberg og Sellin, må nok de tåle å gå «på gress» en stund til, før de får en avklaring på fremtiden.

I Fredrik Winsnes ´ tilfelle er saken avklart. Turnuslegen gir seg som fotballspiller etter neste sesong.

– Nå er vi veldig glad for at Markus (Henriksen) har skrevet ny kontrakt, og at vi har flere unggutter som er på vei opp og fram. Så vil forhandlingene med dem vi ønsker å ha med videre fortsette kontinuerlig, sier Hoftun. Seks mann har langtidskontrakter i øyeblikket: Markus Henriksen, Morten Moldskred, Trond Olsen, Rade Prica, Erik Bråten og Daniel Örlund.