Det viser også hans oppladning til Canada-touren som starter tirsdag.

— Hadde jeg kjempet om seieren i verdenscupen sammenlagt så hadde jeg nok reist over tidligere. Det ville ha vært bedre med tanke på det som venter. Men jeg har en høygravid kone hjemme, og det var viktig for meg å få de ekstra dagene hjemme i Oslo, sa Sundby da NTB snakket med ham under mandagens pressetreff i den norske ambassadørboligen i hovedstaden Ottawa.

Sundby var heller ikke helt heldig med hele reisen over Atlanteren søndag. Skjønt selve reisen gikk bra. Han dro sammen med NTBs utsendte fra Oslo til Montreal via Frankfurt. Ved ankomst Montreal var gatene fulle, og både NTB og Sundby måtte vente en time ekstra i flyet.

Deretter kom det ingen og hentet ham på flyplassen slik avtalen var. Det gjorde at han ankom løperhotellet Crown Plaza Hotel i Gatineau flere timer senere enn planlagt.

— Men jeg fikk ni timer søvn i natt. Det var ikke så verst.

Utfordringer

Allerede tirsdag venter 1. etappe, en sprint i byen Gatineau, på motsatt side av Ottawa River og i den franske delen av Canada i provinsen Quebec.

- Hva blir dine største utfordringer?

— Det blir en litt annerledes tour den vi går løs på nå. Den er litt showpreget, og mange av løpene er lagt opp som en folkefest som skal skape blest om sporten og ikke nødvendigvis de største sportslige utfordringene. Det er en utfordring for meg. Jeg trives i løyper som er tøffe og med bratte bakker og med et mer skiløperpreg på, sa Sundby til NTB.

Mange sprinter er ikke nødvendigvis Sundbys styrke, men det skal også sies at han ikke har tapt en tour på snart tre år.

— Tre sprinter av åtte renn er mye om jeg skal hevde meg totalt sett. Og når de andre distansene også til stadighet blir kortet ned på, så er ikke det noen fordel for meg. Men vi får se. Alt kan skje, og jeg er overbevist om at de fire siste rennene i Canmore blir ganske viktige.

Flatt

— Tirsdag venter en helt flat bysprint på 2 x 850 meter. Hva betyr det?

— Det er ikke min drømmeåpning, det er ikke det. Jeg tror kanskje ikke at jeg har gått noen slike bysprinter før, muligens med unntak av et par tidligere varianter av Tour de Ski. Det blir nytt for meg, og sannsynligvis blir det et betydelig tidstap allerede på dag 1, og det er jo ingen god start. Men vi får begynne et sted, og så får vi se.

Canmore bør være en helt annen skål for ham. Da har han også kommet seg bedre i rute med hensyn til tidsforskjellen.

— Der kjenner jeg løypene. Da er vi tilbake til normale og brutale skiløyper med ordentlig høydeforskjell. Det blir spennende, samtidig som vi møter høyde uten at noen av oss er forberedt på det. Det kan også være med på å utgjøre en forskjell. Jeg vet hva jeg går til i de siste fire konkurransene.

(©NTB)