– Vi står mye bedre rustet til denne kvalifiseringen enn vi gjorde før den forrige, sier Per-Mathias Høgmo.Norge blir VM-seedet på nivå 2

Toppfotball-sjefen er på Malta for å følge morgendagens EM-kvalifiseringskamp, som avgjør om Norge får reise til Østerrike/Sveits i sommer. Skal det skje, må Norge vinne og Tyrkia må avgi poeng mot Bosnia hjemme i Istanbul. Sannsynligheten for det er liten.

– Etter tre uheldige baklengsmål mot Tyrkia, har det blitt vanskelig. Det blir i så fall det tredje mesterskapet på rad vi mister med minst mulig margin, sier Høgmo.

Slipper England

Norges Fotballforbund har som mål å kvalifisere landslaget til hvert eneste mesterskap. Bortsett fra lørdagens fadese mot Tyrkia, har de siste månedene vært en opptur for laget. Det gjør muligheten for å kvalifisere seg til VM i Sør-Afrika 2010 til betraktelig bedre enn de var for ett år siden. Norge har klatret 30 plasser på FIFA-rankingen, fra nummer 51 til 21. Rankingen danner grunnlaget for seedingen før søndagens trekning i Durban.

– Vi har fått bekreftet at vi kommer til å bli seedet på nivå to. Det gjør mulighetene for å nå VM betraktelig større, sier Høgmo.

Det gjør at Norge unngår land som England, Romania, Russland, Skottland og Hellas. På det øverste nivået ligger Frankrike, Tyskland, Spania, Nederland, Portugal, mens Danmark ser ut til å havne på nivå tre.

– Trekningen er selvfølgelig viktig. I tillegg står landslaget betraktelig bedre rustet inn mot VM-kvalifiseringen enn vi gjorde før denne, sier Høgmo.

Før den avsluttende EM-kvalifiseringen gikk Norge igjennom et omfattende generasjonsskifte. Laget er et av Europas yngste, men det er i ferd med å bli et betraktelig mer erfarent lag enn det kvalifiseringen startet med.

– Generasjonsskiftet ferdig

– Vi er ferdige med generasjonsskiftet, og det blir ikke store utskiftninger før den kommende kvalifiseringen. Det er en trygghet at bærebjelker som John Carew (28) og John Arne Riise (27) fremdeles er relativt unge. Bak dem har Brede Hangeland (26), Morten Gamst Pedersen (26) og Kristofer Hæstad (23) tatt flere steg, og har betraktelig mer internasjonal erfaring enn for to år siden, poengterer Høgmo.

Bak der kommer stortalentene Per Ciljan Skjelbred, Alexander Tettey, Tarik Elyounoussi og Håvard Nordtveit

– Det er kunstgressgenerasjonen som begynner å vise seg frem. De har spilt veldig mye fotball og har et høyere ferdighetsnivå enn generasjonen før hadde, sier Høgmo.

Kontinuitet og langsiktighet på trenersiden og innenfor støtteapparatet er en annen faktor Høgmo legger vekt på når han snakker om suksessfaktorer for kommende kvalifiseringer.

– Se på Arsenal, Manchester United, og her hjemme, Brann. I perioder har det blåst kraftig, men en har stått ved trenerne og vunnet på det i lengden, mener Høgmo.

– Går det som vi håper, er Åge Hareide Norges trener i VM-kvalifiseringen. Også han vil være bedre rustet inn for den kvalifiseringen enn han var for denne, sier Toppfotball-sjefen.

Selv om Norge skulle være ute av EM-i morgen, gjør Hareide det klart at han kommer til å reise til Sør-Afrika for å være til stede på trekningen av VM-kvaliken.

– Jeg reiser til VM-trekningen, for jeg er under kontrakt med forbundet. Og så håper jeg å reise på EM-oppsettet også, ler Hareide.