Det er første gang siden 1964 at Cleveland vinner en stor sportsfinale. Cleveland Cavaliers vant sin første NBA-finale noen gang etter å ha vært med i serien i 46 sesonger.

Da de siste sekundene av kampen teltes ned, gråt, ropte og klemte publikum – mange av dem fremmede da kampen begynte – hverandre i å glede over at drømmen som mange av dem har ventet hele livet på, gikk i oppfyllelse.

Golden State Warriors hadde en liten ledelse halvveis i den avgjørende finalekampen, og minuttet før full tid sto det uavgjort 89-89, men denne gangen var det laget fra Cleveland som ville mest. Før søndagens kamp sto de to lagene med tre seire hver i finaleserien som måtte spilles over sju kamper.

Snudde

Cleveland Cavaliers ble også historisk fordi de er første lag som vinner en NBA-finale etter å ha ligget under 1-3 i kamper underveis. De avgjorde til egen fordel i Golden State Warriors' hjemmebane Oracle Arena.

– Cleveland, Ohio, nå er vi i støtet baby, sa kavalerenes trener Tyronn Lue etter kampen.

Superstjernen LeBron James sto for 27 poeng, 11 returer og 11 assist, dermed kunne han innfri et løfte han ga for to år siden om å ta en stor seier med hjem. Lagkamerat Kyrie Irving gjorde 26 poeng.

– Jeg var ikke god nok i de to første kampene her, og i dag gjorde jeg alt for å forbedre meg. Jeg har levert et par riktig spektakulære kamper nå på slutten. Vi har skrevet historie, og jeg er lykkelig, sa LeBron James til ESPN.

Dårligst

For bare noen år siden var Cleveland Cavaliers det dårligste laget av alle i NBA-serien. Det vakte derfor oppsikt da LeBron James vente tilbake til byen og laget som først draftet ham til NBA.

LeBron James vendte nemlig hjem fra superlaget Miami Heat med lovnad om at laget skulle vinne et mesterskap. Nå er James' ord blitt til virkelighet.

Draymond Green var mestscorende for det regjerende mesterlaget fra Oakland i California. Stjernespilleren Stephen Curry, kåret til årets mest verdifulle NBA-spiller, spilte heller ikke i den siste finalekampen opp mot sitt vante nivå. Mange mente at kampens store øyeblikk kom da LeBron James blokkerte et skudd fra Stephen Curry i den andre perioden. Episoden skapte munnhoggeri mellom de to megastjernene.

Curry endte opp med 17 poeng i kampen.

Golden State Warriors satte rekord i grunnspillet med seier i 73 av 82 kamper, og lenge virket de som vinnere av NBA-finalen på ny, men det holdt ikke helt inn. (©NTB)