Det er duket for et skikkelig rivaloppgjør tirsdag klokken 22 norsk tid. Norge og Sverige barker sammen i håndballhallen i Rio de Janeiro — og det er kun plass til ett av lagene i semifinalen.

For én av spillerne er oppgjøret ekstra spesielt. Norges kantspiller Amanda Kurtovic (25) er nemlig født i Sverige.

Kurtovic flyttet til Norge først som syvåring. Årsaken var at faren Marinko spilte ble hentet inn av Sandefjord.

Som Aftenpostenskrev under håndball-VM i desember, ønsket faren at Kurtovic skulle representere det svenske landslaget. Sveriges håndballforbund var imidlertid ikkepå alerten, og Kurtovic glapp til nabolandet.

Årsaken var at aldersbestemte landslag i Sverige ikke slapp til spillere som var ett år yngre. 91-modellen Kurtovic fikk altså ikke spille med 90-årgangen. En slik regel fantes ikke i Norge, og det ble avgjørende for Kurtovic' valg.

Fikk du med deg at Thorir reagerer sterkt mot Sverige-stjernen? - Hun kan ikke mene det

- Føler meg svensk

Før tirsdagens kamp konfronterte den svenske avisen Aftonbladet Kurtovic med Sverige-koblingen.

— Jeg er 50 prosent svensk. Vi snakker svensk hjemme. Hele familien er svensk og Karlskrona er «hjemme» for meg, det er der mormor bor. Jeg føler meg svensk. Men jeg representerer Norge, sier Kurtovic til avisen.

Håndballspillerens lillebror William Kurtovic, som spiller for Sandefjords herrelag i fotball, representerer Sveriges aldersbestemte landslag.

Aftonbladet beskriver Amanda Kurtovic som «den svenske trusselen mot Sverige».

Kurtovic sår imidlertid ikke noen tvil om vinnerviljen når det kommer til tirsdagens kamp. Kantspilleren sier det ville vært «fantastisk» å slå ut Sverige og at man må være egoistisk i slike sammenhenger.

DENNE SAKEN FIKK STOR OPPMERKSOMHET: Derfor nekter Norge å oppgi hva spillerne veier.

Pappa Kurtovic heier på Norge

Landslagsspillerens far Marinko Kurtovic tror heller ikke datteren har noe problem med å spille mot Sverige.

— Jeg tror ikke det er noe spesielt for henne, hun har spilt så lenge på landslaget. Hjertet hennes er blandet med Kroatia og Sverige. Hun er født i Sverige, men hun har bodd så lenge i Norge, sier Marinko Kurtovic til Aftenposten.

- Hvem håper du vinner i kveld?

— Det er naturlig at jeg håper på Norge. Jeg kommer alltid til å heie på Norge når det gjelder datteren min, unntatt hvis Norge spiller mot Kroatia, sier Kurtovic.

Pappa Kurtovic er selv svensk statsborger, men født og oppvokst i Kroatia. I tillegg har han vært involvert i norsk håndball i en årrekke, som spiller og trener. Marinko Kurtovic har med andre ord gode forutsetninger for å spå kveldens oppgjør.

— Det blir en kamp av skandinavisk karakter, med Norge som seierherre. De har vært med før, og vunnet medalje etter medalje. Norge har det som skal til, og de er et bedre lag enn Sverige spiller for spiller, sier Kurtovic.

Kurtovic har alltid vært nådeløs mot sitt andre hjemland. Hun har faktisk ennå til gode å tape for Sverige etter 5 år med landslaget på seniornivå.