Fredag er siste sjanse for de norske utøvere til å sikre seg OL-billett. For Hordaland sin del er det nå tre stykker det handler om. Ingvill Måkestad Bovim annonserte via sin Instagram-konto torsdag at hun ikke får en invitasjon, og er ute av diskusjonen.

Nå handler det om hekkeløperen Isabelle Pedersen, stavhopperen Eirik Dolve og syklisten Vita Heine.

Pedersen klarte det internasjonale OL-kravet i fjor – som er på 13.00 – men har til gode å klare den norske tiden på 12.90. Eirik Dolve har vært nærme kravene denne sesongen, men mangler fire centimeter for å klare OL-kravet på 5.70 meter.

Dolve eller Pedersen?

Ekspertene er uenig om hvem av de to som fortjener en plass i OL.

— Jeg er opptatt av to kriterier. Det første er at man må klare kravene. Klarer man de, tilsier det at man har mulighet til å bli blant de 12–16 beste i OL. Det andre kriteriet er om man er ung og lovende, og har vært nærme kravet denne sesongen, sier friidrettsekspert Johan Kaggestad.

Den tidligere friidrettstreneren mener Dolve bør få muligheten fremfor Pedersen – som han mener ikke har levert i år.

— Dolve har vært nære flere ganger og er lovende og ung. Isabelle Pedersen derimot, har ikke klart kravet, og har ikke levert gode nok prestasjoner denne sesongen. Det er viktig at man viser form det gjeldende året, mener han.

Den tidligere høydehopperen Steinar Hoen deler ikke den samme oppfatningen som Kaggestad.

— Isabelle Pedersen er nok en av dem som ligger og vipper når de tar den siste avgjørelsen i kveld. Det faktum at hun ikke har levert i år spiller nok inn, men hun har også vist tidligere at hun kan prestere mot de beste. Samtidig er nok sjansen liten for at Dolve blir tatt ut. OL og VM er ikke mesterskap man reiser til som læregutt, mener Hoen.

Individuelt hvem som fortjener plass

Etter EM har det vært diskusjon rundt hvem som har fortjent en plass – selv om kravene ikke har blitt nådd. Hoen mener at Norge ikke kan klandres for at Måkestad Bovim ikke ble tatt ut, og mener hver sak må sees på individuelt.

— Det er en individuell sak om man fortjener å bli med eller ikke. Bruker man Filip Ingebrigtsen som eksempel, så er det klart at han fortjener det. Han har hatt en stigende utvikling, og er fortsatt i utvikling. Under OL kan han levere gode resultater og hevde seg blant de beste, sier Hoen.

Hvis han skulle tatt ut troppen i dag ville han valgt Pedersen, fremfor Dolve.

— Slik jeg ser det, ville jeg tatt med Isabelle Pedersen på bakgrunn av det hun leverte i fjor høst. Så spørs det om OL-komiteen tror hun klarer å levere i OL, og tar henne ut.

Den tanken deler ikke Kaggestad.

— Jeg er ikke så stor fan av at man kan ha klart kravene fra mai året før. Utøverne må prestere det samme året for å vise at de er gode nok til å prestere i OL. Til hennes forsvar så pleier hun å komme i form sent på året. Hun har også hatt problemer med sykdom og skader i år, det har vært en krevende situasjon for henne. Men så er det sånn at man kommer ikke med av sentimentale grunner, sier Kaggestad, som heller vil ta ut Dolve hvis det var hans valg.

Isabelle Pedersen har ikke svar på BT sine henvendelser.