afp000822221.jpg

34-åringen, som mandag sendte Liverpool videre i FA-cupen med sine to mål mot Wimbledon, skal være klar til å signere for LA Galaxy denne uken. Det melder BBC.

Gerrard ga seg som engelsk landslagsspiller etter VM i Brasil i sommer. Der var han Roy Hodgsons kaptein. Foto: NTB Scanpix

Det skal være snakke om en kontrakt på 18 måneder, med rundt 40 millioner kroner i årslønn. Midtbanespilleren, og den tidligere landslagskapteinen for England, kan reise til USA når kontrakten med Liverpool går ut i juni.

Og når han en gang over sommerferien aksler den hvite trøya til LA Galaxy, er det en helt annen virkelighet han møter.

Forandring fryder

— Min beslutning er tatt kun på bakgrunn av mitt ønske om å oppleve noe annerledes i min karriere. Jeg vil også være sikker på at jeg ikke har noe å angre når mine dager som spiller er over, sier Steven Gerrard i pressemeldingen som klubben har offentliggjort da han annonserte nyheten.

Og en annerledes opplevelse vil han garantert få.

Spranget til fra Anfield omgitt av endeløse rekker med mursteinsrøde rekkehus til StubHub Center sør i Los Angeles omgitt av motorveier og palmetrær, er stor. Det er også den profesjonelle idrettskulturen han nå beveger seg inn i.

The American Way

Liverpool har hatt amerikanske eiere siden 2007. Men en ting er amerikanske eiere, noe annet er sport på amerikansk. LA Galaxy er eid av underholdningsgiganten AEG (Anschutz Entertainment Group). AEG er ikke snauere enn at de eier to klubber i den amerikanske profesjonelle ligaen (MLS). Det andre laget er Houston Dynamo. En utenkelig kombinasjon i England, eller Europa for den del.

Det er slik han vil bli husket av Liverpool-fansen: jublende på vei mot supporterne for å feire scoring. Foto: NTB Scanpix

I USA flytter eierne gjerne klubbene til et annet sted dersom ikke lokalsamfunnet genererer nok penger inn i klubbkassen. Ligaen er konstruert slik at forskjellene mellom de beste og nest beste ikke skal bli for stor. Derfor er det lønnstak i klubbene og det er ikke et fritt spillersalg.

Lave lønninger

De dårligste lagene får velge spillere først. Det gjelder andre lønnsregler for spillere som kommer til klubbene fra utlandet. Gerrard trenger derfor ikke bekymre seg for lønna, selv om snittet i MLS ikke er på mer enn en drøy million kroner. Robbie Keane i Galaxy hadde en årslønn på rundt 25 millioner kroner i 2013.

La oss se nærmere på noen av de andre galaktiske kontrastene mellom Gerrards Liverpool-liv og hans nye Galaxy-liv.

KLIMA: Los Angeles har en gjennomsnittlig temperatur på 18,5 grader som snitt for hele året. Det faller 379 millimeter nedbør i byen og antall soltimer er 3.200. I Liverpool er snittemperaturen for hele året rundt 10,5 grader og det regner 836 millimeter et gjennomsnittsår.

STADION: Anfield ligger inneklemt mellom rekkehus i en av de mer slitne bydelene i Liverpool. Kapasiteten er 45.276 og stemningen kan være elektrisk. Gerrards nye hjemmebane, StubHub Center ligger i tilknytning til California State University, har plass til 27.000 på tribunene, men er sjelden helt full. Rundt stadion er det fem-seks andre fotballbaner, flere titall tennisbaner, en baseballbane.

LIGA: Premier League går for å være verdens beste liga. Klubbene har dype røtter i lokalsamfunnet og ligaen har en tradisjon som går tilbake til slutten av 1800-tallet. Ingen sport er større i England. Major League Soccer ble stiftet i 1993 i forkant av at USA arrangerte fotball-VM. Fotballen lever et liv i skyggen av amerikansk fotball, baseball, hockey og basketball.

Landon Donovan på LA Galaxy sin stadion etter cupfinalen som laget vant for en måned siden. Dette blir Gerrards nye hjemmebane. Foto: NTB Scanpix

LAGKAMERATER: Når Steven Gerrard dukker opp i garderoben på Galaxys treningssenter vil han møte ett kjent ansikt. Robbie Keane spilte et halvt år sammen med Gerrard i Liverpool. Iren, med fortid i blant annet Tottenham, har vært i Galaxy siden 2011 og ble kåret til ligaens mest verdifulle spiller i fjor (Most Valuable Player MVP). I Liverpool var Gerrard vant til å omgås noen av verdens beste fotballspillere. I Galaxy er det noen spillere fra store fotballand som avslutter sin karriere i USA (som brasilianske Juninho og Keane). I tillegg vil han treffe en rekke amerikanske talentfulle spillere. Han vil også møte canadiske Rob Friend, spilleren som har en fortid fra både Molde og Moss og svenske Stefan Ishizaki som har en fortid i Vålerenga. BYEN: Liverpool er den gamle havnebyen som har slitt med omstillingen fra industri til modernitet. Lenge sett på som en av de fattige byene nord i England. Los Angeles har helt andre assosiasjoner. Rett nok var Beatles store stjerner, men dette er byen som har en hel bydel (Hollywood) som assosieres med glitter og glamour. Når en ser bort fra Liverpools to fotballag er det ikke mye stjernedryss i byen.

SESONG: I 17 sesonger har Gerrard vært opptatt med fotball i både jule— og nyttårshelgene. Den amerikanske sesongen starter i mars og blir avsluttet i begynnelsen av desember dersom Galaxy når sluttspillet. Det gjorde LA Galaxy sist sesong. Laget vant sluttspillet. Gerrard har aldri vunnet ligaen med Liverpool.

PS: Galaxy-eier AEG har også eierinteresser i Djurgården ishockey og fotballklubben Hammarby