Vålerenga — Stavanger Oilers 0-3

JORDAL AMFI (Aftenposten): Vålerenga storspilte i 1. periode, og kunne og burde ledet. I stedet var det Stavanger som overtok og sikret seg 3-0-seier i den første semifinalekampen mellom Vålerenga og Oilers på Jordal søndag.

— Vi scoret ikke mål, og det er grunnen til at det gikk som det gikk. Det er jo helt sinnssykt. Vi har så store målsjanser at det nesten blir latterlig. Pucken ville ikke inn, og det straffet seg i lengden, slik det alltid gjør. Man kan ikke regne med å få ti 100 prosents sjanser mot Stavanger. Og hvis du i tillegg ikke klarer å score på en av dem, da vinner du ikke hockeykamper, oppsummerer Vålerenga-trener Espen«Shampo» Knutsen til Aftenposten.

Tommy Kristiansen, Dan Kissel og Henrik Solberg scoret målene for Petter Thoresens seriemesterlag. Og det etter en kamp hvor det sportslige var i fokus.

For helt siden sluttsignalet gikk i Stavanger fredag kveld, har kaos og bråk rådet i semifinaleserien mellom Stavanger Oilers og Vålerenga. Oilers vant det første oppgjøret 4-3, men etter en dommerfeil ved siddisenes 3-2-mål, leverte Vålerenga protest. Den ble tatt til følge av forbundet, og kampen ble annullert.

Vurderte ikke å reise til Oslo

Dermed brøt det ut fullt kaos. Ettersom oppgjøret i Stavanger ble strøket fra alle lister, ble det samtidig besluttet at første semifinale skulle spilles i Oslo. Dermed mistet Oilers fordelen av å åpne serien på hjemmebane, slik de har krav på som seriemestere. Og derfor varslet Oilers at de så på mulighetene for ikke å reise til Oslo ettersom de har krav på første kamp på egen is. Men søndag morgen lot de det sportlsige hensynet gå foran regelrytteriet, og satte seg på flyet.

Petter Thoresens mannskap var på plass da pucken ble droppet i OL-hallen fra 1952 da semifinalene startet på nytt. Med om mulig enda mer nerve og dramatikk.

Stavanger Oilers vant over Vålerenga på Jordal Amfi søndag. Her feirer laget 1-0-scoringen. Foto: NTB scanpix

— Jobben vår er å prestere på isen. At det ble som det ble etter den første kampen på fredag får vi ikke gjort noe med. Jobben min er å få spillerne til å prestere, og spillernes jobb er å prestere. Det klarte vi i dag tross en haug av undertallssituasjoner, sier Oilers-trener Petter Thoresen. - Før semifinaleserien snakket du om viktigheten av å unngå utvisninger. Følger spillerne dine instrukser i dag synes du?

— Nei, vi pådro oss mange dumme utvisninger. Jeg sa til gutta at de skulle slutte å skrike på dommerne, vi må heller passe på oss selv. For vi fikk noen utvisninger som vi helst skal luke vekk, sier Thoresen.

Stavanger ble pepet ut av et meget godt besøkt Jordal da de entret isen søndag. Og da Josh Soares pådro seg matchens første tominutter etter halvannet minutts spill, runget Stavanger-bandet Mods' klassisker «Tore Tang» over lydanlegget på Oslo øst.

Tonen var satt.

VIF best i alt i 1. periode

Alt handlet om hjemmelaget i åpningsminuttene på Jordal. Et fysisk-spillende VIF taklet over hele banen, eide pucken, skapte drøssevis av sjanser. To forsøk i overtall på kort tid fortalte noe om spillets gang. Flere ganger var det nære på foran Oilers-keeper Ruben Smith. Og den største sjansen fikk Simon Gamache som etter halvspilt åpningsperiode dro seg inn foran Smith og ventet ut keeperen. Men avslutningen gikk til side for mål. Spillerne lå strødd foran Oilers-buret, men ingen fikk pucken i mål. Det var refrenget i 1. periode.

VIF skapte sjansene og hadde spillet, Oilers tok utvisninger og hadde mer enn nok med å forsvare seg.

Hele seks ganger fikk VIF sjansen i overtall i 1. periode. Og temperaturen steg utover i perioden. Smågruff og dytting slik det har for vane å være mellom disse lagene.

Scoret for Oilers - feiret foran Klanen

Men perioden ebbet ut med 0-0. Espen Knutsens gutter var nok var skuffet over en målløs åpningsperiode, mens Petter Thoresens gutter burde være fornøyde med resultatet.

Og på vei inn i garderoben delte gjestenes Tommy Kristiansen ut flere meldinger til publikum på tribunen.

Samme mann uttalte i forkant av semifinaleserien at han ikke husket sist gang Vålerenga vant en kongepokal. Og da skulle det bare mangle at ikke samme mann satte inn 1-0 til gjestene tidlig i 2. periode.

Et piggere og mer til stede Oilers-lag satte 1-0 da Nick Plastino skjøt og Tommy Kristiansen fikk kølla på pucken, og 0-1. Kristiansen feiret foran Klanen, og ble neppe mer populær i Oslo.

Det var tydelig å se at Oilers-trener Thoresen hadde gitt en og annen formaning i pausen. For nå var det plutselig Stavanger som hadde initiativet i matchen.

Duoen Simon Gamache og Francois Fortier satte Oilers-backene på en snurr midtveis i perioden. Men passet til Fortier ble for nære stolpen, og Stavanger fikk rensket unna.

Kalddusj i undertall

Stavanger ledet med ett mål før 3. periode. Men kampen hadde skiftet karakter. For i midtperioden handlet det meste om Oilers. Vålerenga fikk sjansen i overtall tidlig i 3. periode. Men etter å ha misbrukt en gedigen mulighet, var det Stavanger som fosset i angrep. Og alene med VIF-keeper Steffen Søberg var Dan Kissel nådeløs.

Pucken ble limt opp i krysset og 0-2 på Jordal. Et uhyre effektivt Oilers sendte en bøtte med iskaldt sluttspillsvann nedover ryggen på VIF-spillerne.

For etter en god 1. periode, ble det for omstendelig og vanskelig sett med VIF-øyne i de to siste periodene.

Mens roen utover i 3. perioden senket seg i Oilers-laget, tok hjemmelaget time out snaut halvveis i periode nummer tre.

Det påfølgende overtallspillet, for n'te gang i matchen, viste problemene for VIF: det gikk for sakte. Dermed fikk Stavanger ryddet unna foran egen målvakt.

Søberg på tur - 0-3

Så oppsto dagens merkeligste situasjon på Jordal. Filip Gunnarsson ble taklet bak Oilers-målet. Oilers-back Henrik Solberg tok med seg pucken opp i midtsonen. Og der var plutselig VIF-målet åpent. Keeper Steffen Søberg var trolig på vei til benken slik at VIF skulle få en ekstra utespiller. Søberg oppfattet situasjonen for sent, og kunne ikke hindre Solberg i å sette inn 0-3 i åpent bur.

Dermed game over på Jordal.

Første stikk til Stavanger.

Neste kamp i Stavanger tirsdag, før det blir ny kamp der torsdag, før lagene møtes på Jordal igjen lørdag.

- Klarer ikke vri det til noe positivt

Petter Thoresen mener Oilers har et psykisk overtak.

— Vi vet vi må vinne tre kamper til, det er det jeg forholder meg til. Jeg tror vi kommer til å være grisegode i de to kampene hjemme i Stavanger. Men vi har et lite psykisk overtak.

VIF-trener Knutsen er klar på at Vålerenga må vinne en av de kommende kampene i Stavanger.

- Er det fordel for dere å skulle to kamper i Stavanger på rad nå - hvor dere har spilt gode kamper, senest fredag, og hvor dere spiller uten press?

— Nja. Det kan det kanskje være. Men det er aldri noen fordel å ikke vinne på hjemmebane. Jeg klarer ikke å vri det til noe positivt. Det er for dårlig det vi presterte i dag. Etter 1. periode følte jeg vi kunne ledet med tre eller fire mål. Og da vi kom ut i 2. periode så scoret dem ut av ingenting, egentlig. Det er litt sånn det har sett ut i hele år. Men vi må ta med oss det positive. Vi kjørte over Stavanger i hele 1. periode, og vi hadde nok sjanser i matchen til å vinne. Det skal vi ta med oss til Stavanger på tirsdag, sier Knutsen.

- Hvor stor fordel er dette i favør Stavanger nå med seier på Jordal?

— Det er en fordel. Og fordel å få to på hjemmebane. Men vinner vi en kamp der, er vi tilbake igjen. Vi må satse på å vinne en av kampene der, sier«Shampo».

— Men overtallsspillet i dag er altfor dårlig. Vi burde klart å utnytte det på en helt annen måte. I 1. periode hadde vi gode overtall, men utover i kampen hadde vi dårlige overtall. Det skuffer meg. Sånn er det bare. Mål preger kamper, sier Espen Knutsen og puster liv i den gamle klisjéen.