HOLMENKOLLEN (aftenposten.no): Kajsa Mäkäräinen vant verdenscupen med fire poeng. Tora Berger traff mest det hvite på blinken på tredje skyting og ødela mulighetene til å vinne verdenscupen i sitt aller siste renn. Det så ikke ut til å plage henne så veldig mye.

— Jeg prøvde jo så godt jeg kunne. Slik som jeg skjøt i dag var det helt greit at Kajsa som vant verdenscupen, sa Tora Berger og smilte.

Avslutningen

Hun hadde akkurat gått sitt siste verdenscuprenn i Holmenkollen. På hjemmebane. Rennet som avslutter en fantastisk karriere. 33-åringen fra Lesja fikk seg uansett ikke til å henge med hodet selv om hun hadde tapt verdenscupen med fire fattige poeng.

— Nå tenker jeg mest på at det er greit at det hele er over. At jeg er ferdig, sa Tora Berger.

Hun er ikke sentimental og tårene er langt unna. Det er lenge siden hun bestemte seg for at dette skulle bli hennes siste sesong og at det hele skulle avsluttes på hjemmebane i Kollen.

— Det skal bli godt å gi litt blaffen innimellom og å gjøre det du har lyst til. Det blir godt å ikke skulle ta hensyn til man hele tiden må gjøre det treningsarbeidet som må til for å være best til enhver tid, fortalte Tora Berger.

Hyllet

Selv om det bare ble en 14. plass på den avsluttende fellesstarten, så ble hun hyllet som den eneren hun er av fullsatte tribuner sammen Ann Kristin Aafedt Flatland som også gir seg denne sesongen.

Etter at løpet var over kom skiskyttertalenter fra Bergers hjembygd ut for å hylle en som har inspirert dem. De to ble plassert øverst på pallen til toner fra «Time to say goodbye» ble de takket.

— Det gikk greit dette, sier Tora Berger.

Greit å slippe journalister

Hun kom til norske journalister som for siste gang skulle flokke seg rundt henne i minglesonen for utøvere og journalister.

- Hva er det du kommer til å savne minst når du nå forlater?

— Å stå her, sa Tora Berger henvendt til hele det norske pressetrollet. Så lo hun hjertelig.

- Hva kommer du til å savne mest?

— De gode opplevelsene og de store gledene det er å konkurrere.

OL-gullet størst

Tora Berger har levert store prestasjoner i mange år. Hun har vunnet 28 verdenscuprenn, vært på pallen i 63 renn. I tillegg har hun åtte VM-gull og to OL-gull. Hun er likevel ikke tvil hva som har vært karrièrens største opplevelse.

— Uten tvil OL-gullet i Vancouver,sier hun uten å nøle.

Tora Berger tok gull på normaldistansen i Vancouver i 2010. Helt ferdig med sesongen er hun ikke. Etter festen som skiskytterne holder i kveld i Oslo går turen rett til Voss og NM-uka. Etter det skal hun være med på et showrenn i Moskva før hun drar på feire sammen med mannen Trond Tevelstad.

— Du kan gjerne spørre hvor vi skal, men du får ikke svar, sier hun og gliser før hun går til publikum og skriver et utall autografer.

Anastasia Kuzmina fra Slovakia vant fellesstarten i Kollen søndag foran slovenske Tanja Gregorin og franske Marie Dorin Habert.