Det er bare to år siden en av de verste periodene i moderne Brann-historie startet. Rikard Norling var ny som trener med gullambisjoner, men Brann fremsto ut over sesongen som et lag alt annet enn solid og rykket ned. Elendigheten fortsatte i 2015, før Norling fikk sparken etter 4-1-tapet i Levanger i mai i fjor.

Siden Lars Arne Nilsen ble trener har historien vært en helt annen. Utenom de to ubetydelige kampene på slutten av forrige sesong etter at opprykket var sikret (2-1-tap for Nest-Sotra og Hødd), har ikke Brann tapt siden 0-4 hjemme mot Sogndal 21. juni i fjor.

— Det er sikkert mange ting du kan peke på, men Lars Arnes inntreden og hans måte å tenke fotball på i forhold til å være kynisk, betyr mye. Det er veldig viktig både i nasjonal og internasjonal fotball, sier Azar Karadas.

Tre konkrete årsaker

SUPERINNBYTTER: Erik Huseklepp hadde en enorm sjanse mot Aalesund som keeper akkurat slo til corner. Da kom Azar Karadas innpå og scoret Branns vinnermål på corneren. Foto: Kenneth Hjelle, Digitalsport.

Årets eliteserie har startet med uavgjort borte mot Strømsgodset og hjemme mot Odd, før den første seieren kom borte mot Aalesund søndag. Med nettopp Karadas som matchvinner i 2-1-seieren.Den 34 år gamle spissen peker på to andre hovedårsaker til Brann-forvandlingen, utenom trenerbyttet.

— Vi har en gruppe spillere som har vokst med oppgaven. Det har vært mye motgang i lang tid, men guttene har stått i mot. Så har vi også en god tropp med flere strenger å spille på. Det viste seg mot Aalesund med innbyttere som kom inn og endret kampen (Karadas selv, Skålevik og Vega), sier Karadas.

- Blir ikke stresset

Erik Huseklepp har startet alle tre kampene for Brann i år og ser ut til å være en sentral brikke i Nilsens angrepstrio. 31-åringen mener laget han spiller på nå er et helt annet enn det han var en del av for et år og to siden.

— Det er ganske stor forskjell på oss fra nå og tidligere. Selv om vi kommer under, virker det ikke som om noen blir stresset. Vi bare maler på videre, sier Huseklepp, og peker på kampene mot Aalesund og Strømsgodset som gode eksempler på nettopp det. I begge de to oppgjørene kom Brann under, for så å komme tilbake og ta poeng.

— Vi har tro på det vi driver med og følger planen uansett hva som skjer. Vi så mot Strømsgodset også at selv om vi kom under 2-0, så holdt vi oss til planen. Det gjorde vi mot Aalesund også, sier Huseklepp.

Evne til å ikke gi opp

Etter seriepremieren mot Strømsgodset snakket også kaptein Vadim Demidov om «nye Brann». Han snakket om en større takhøyde og slutt på at det var lov til å sutre i Brann. Det kan du lese om her

- Vi har en moral, guts og vilje i Brann nå som er fantastisk bra. Lars Arne (Nilsen) har fått inn en evne til å aldri å gi opp, sier Huseklepp.

Brann-spissen er fornøyd med starten på sesongen som har gitt fem poeng på tre kamper.

— Det har vært en veldig positiv start på sesongen fra vår side. Vi er solide defensivt som lag, og slipper ikke til så mange sjanser, sier Huseklepp.