Allerede tre måneder før seriestart blir det rettet massiv kritikk mot Rosenborgs vanligvis så bunnsolide kaptein. Hoftun har vært en av landets beste midtstoppere i en årrekke og kanskje den spilleren som har betydd mest for RBKs utvikling og suksess.

Men etter en svak sesong i fjor startet kritikken. Hans manglende hurtighet og høye alder ble brukt som en av årsakene til Rosenborgs problemer i høstsesongen. Seks baklengs i årets to første kamper på Gran Canaria gjør at diskusjonen igjen blusser opp.

Stemplet

— Å få et stempel kan være det verste for en fotballspiller. Det er Erik i ferd med å få. Han kan spille syv gode kamper på rad og én dårlig. Likevel vil han bli oppfattet som treg og gammel. Det tærer på selvtilliten og tryggheten, sier Bent Skammelsrud til Adresseavisen.

Onsdag kveld snakket han lenge med Erik Hoftun på telefonen.

— Jeg har registrert at Erik har blitt dynget ned i kritikk. Dette vil dessverre forfølge ham utover sesongen. Jeg ba ham glemme alt det negative rundt seg og bruke energi på det han kan, sier Skammelsrud.

— Burde Hoftun ha lagt opp før årets sesong?

— Jeg forstår at mange reiser det spørsmålet nå. Men vi skal ikke glemme at det ennå er mange måneder til seriestart. Erik vet best av alle om han fortsatt har noe å tilføre Rosenborg sportslig. Men han kan samtidig risikere å få en trist avskjed dersom sesongen blir like tung som i fjor høst. Erik har vært en av de beste spillerne i Rosenborg gjennom alle tider. Han fortjener ikke en dårlig avskjed, sier Skammelsrud.

Ingen garanti

Han opplevde selv å bli tilsidesatt da Åge Hareide tok over ansvaret på Lerkendal.

— I utgangspunktet hadde jeg lyst til å fortsette, men i ettertid har jeg tenkt at det kan ha vært bra å gi seg akkurat da. Jeg var eldst i troppen, og hadde ingen garanti for hvor god jeg ville være i ytterligere to år. I stedet for å bli husket som han som holdt på for lenge, var det godt å gi seg på topp. Jeg ville uansett gitt plassen min til en yngre spiller dersom han var bedre. Men akkurat den følelsen hadde jeg ikke på slutten av karrieren, sier Skammelsrud.

Han ber nå presse og supportere ha tålmodighet med Hoftun.

— Erik har aldri vært noe lyn og vil heller aldri bli det. Han har alltid vært flink til å kompensere manglende hurtighet med andre egenskaper. I tillegg er han avhengig av å spille sammen med noen som kan utfylle ham, sier den tidligere RBK-spilleren.

Skammelsrud tror Rosenborg vil slå kraftig tilbake og vinne serien denne sesongen. Med Hoftun på laget.