– De er rett og slett dritgode. De er gode teknisk, presterer bra og er godt trente. Det er liksom ikke noen tilfeldigheter, sier Svindal om den nye generasjonen norske toppalpinister.

Det norske alpinlandslaget har aldri hatt større bredde.

Med alt fra Aleksander Aamodt Kilde og Henrik Kristoffersen som kjemper om å vinne verdenscupen hvert år, til unggutter som Lucas Braathen og Atle Lie McGrath som både har seier og pallplasser i verdenscupen i en alder av 21 år.

Det er et kraftfullt landslag Steve Skavik leder denne sesongen.

– Vi kommer til å ha det mye gøy med den gjengen der fremover. Vi hadde meg, Kjetil Jansrud, Aleksander Aamodt Kilde, Henrik Kristoffersen var helt vill, Sebastian Foss-Solevåg vant VM, også tenker man «hvor er de neste?».

– Så kommer det navn som man nesten ikke har hørt om, og dagen etter kjører de seg inn topp-10 i verdenscupen, sier Svindal.

– Jeg tror av og til at vi skal stikke fingeren i jorden og tenke på at før Ole Kristian Furuseth begynte å ta pallplasser på slutten av 80-tallet, var det tomt mellom da og Stein Eriksen på 50-tallet.

Svindal fikk sin debut i verdenscupen helt tilbake i oktober 2001, hvor han ikke kvalifiserte seg til annenomgang i storslalåmen i Sölden. Siden den tid har han vunnet 36 verdenscuprenn, fire OL-medaljer og ni VM-medaljer, samt totalcupen i verdenscupen to ganger.

– Da jeg kom opp på landslaget var det noen år siden det hadde kommet noen opp i Norge, men den jobben som er gjort fra da jeg var junior til hvordan det er nå er natt og dag. Da jeg var 16 år visste jeg ikke hva de gjorde på landslaget, hva trenerne het, jeg visste så lite, forteller Svindal og fortsetter:

– Nå er det så transparent. Det er så mye mer kunnskap ned til de yngre, som gjør at veien føles så mye kortere fra junior- til verdenstopp-nivå. Den jobben Norge har gjort de siste 15–20 årene er rett og slett fantastisk. Vi kan være ganske stolte.

Den nye programlederen for «Mesternes mester» forteller at alpinistene fra andre land ristet på hodet av den enorme utviklingen det norske landslaget har hatt: «det er alltid noen nordmenn».

– Det er mulig de synes det er irriterende, men når vi er der er det med et smil om munnen og «hva er det dere gjør for noe?», forteller Svindal.

Norsk alpinsport har gode tradisjoner for å være best på herresiden de siste 30 årene. Fra Kjetil André Aamodt og Lasse Kjus, til Aksel Lund Svindal til Kjetil Jansrud og nå en ny generasjonen med en haug med alpinister i verdensklasse.

– Vi er nok litt bortskjemte, men jeg tenker at det skal vi bare få lov til å være. Ikke problematisere det og la oss være litt bortskjemte, sier Svindal med et stort smil om munnen.

PS! Filmen «Aksel», som handler om Svindals siste år av alpinkarrieren, kan du nå se på strømmetjenesten Viaplay.