Kort om saken:

  • Norge møter Polen i EM klokken 20.30 torsdag.

  • EM sendes på TV3 og Viaplay.

  • Arne Senstad er Polens landslagssjef. Han er samboer med Heidi Løkes søster.

To sterke personligheter vil være på hver sin side av håndballbanen torsdag. Heidi Løke har stor respekt for Polens landslagssjef.

Arne Senstad er ikke bare samboer med Løkes søster Lise. Han var også hennes trener i to sesonger i Storhamar, før strekspilleren byttet til Vipers i Kristiansand.

Før julen setter inn og familiene skal møtes i Sandefjord, blir det en feide mellom to som ligner på hverandre i holdninger.

– Arne krever mye av spillerne sine og vil alltid at de skal gå «all in». Jeg tenker på samme måte. Innsatsen på trening bestemmer hvordan du får det til når det virkelig gjelder. Det nytter ikke å gi 80 prosent på trening og tro at det skal bli hundre prosent i kamp, sier Heidi Løke.

Heidi Løke sparer seg ikke når det er håndballkamp. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Ikke noe svada

37-åringen forteller om en dedikert trener som fikk henne til Storhamar da hun kom hjem etter seks år i ungarske Györ. Strekspilleren kom til en håndballsjef som er opptatt av detaljer.

Senstad benytter seg av øvelser som ligner på det spillerne skal gjøre i 2 x 30 minutter.

– Han kommer ikke med svadaøvelser, ler Løke.

Mann mot maskin

Arne Senstad takker og bukker og forklarer hvorfor han mener svigerinnen er noe utenom det vanlige:

  • Hun er i er i en egen klasse når det gjelder innstilling.

  • Har evnen til å levere på det høye nivået år etter år.

  • Hun trener fortsatt best av alle.

  • Har noen skavanker, men få skader.

– Jeg er kjempeimponert, også fordi hun uansett motstander ofrer seg på banen. Og derfor har hun også kommet så langt, sier 51-åringen om samboerens søster.

Arne Senstad er landslagssjef for Polen som møter Norge i den første EM-kampen torsdag. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

Ofrer seg for målet

Da Heidi Løke spilte i Storhamar i to år og bodde i Sandefjord, lå hun ofte på hotell nær treningsstedet de første dagene i uken. Enkelte ganger bodde hun hos familien Løke/Senstad og deres to barn på Kapp.

Svogeren ser mange likheter mellom søstrene. Hans Lise spilte håndball i mange år. Hun var også strekspiller og fikk med seg fem landskamper og 14 mål som senior. Selv stoppet han på én landskamp.

– Heidi og Lise har en voldsom moral når de bestemmer seg for noe, og de går inn for oppgaven med hud og hår. Dessuten ser de konkurranse i alt og ofrer det som må til, mener han.

Senstad er glad for at han fikk benytte Heidi Løke i Storhamar. For da gikk den meritterte landslagsspilleren foran og satte standarden. Flere gode spillere fulgte etter.

Elitelaget endte opp med seriebronse i 2017/18-sesongen og sølv året etter. I 2019 dro Løke sørover, Senstad ble landslagssjef i Polen.

Begge liker hard trening

Hva sier så Lise Løke, som kjenner dem begge?

– De vet at det ikke er noen snarveier til suksess. Arne er ikke redd for å pushe hardt på trening, og det er heller ikke søsteren min.

Lise Løke under en landskamp i 2013. Foto: Geir Olsen / NTB

Lise Løke skal følge med fra TV-ruten. I likhet med de to andre, er hun opptatt av å «lese» spillet og se etter taktiske løsninger. Selv har hun lagt opp som elitespiller.

Det Lise Løke gleder seg aller mest til, er at alle kan treffes til jul. Skjønt Heidi må trolig holde seg litt unna resten av familien.

– Det er grunn til å tro at Arne kommer hjem først, slik at han kan starte på karantenen, sier hun

Sent, men godt

Arne Senstad og det polske laget kom til Kolding tirsdag, en drøy uke etter Norge. Årsaken er alle de polske spillerne som testet positivt for korona den siste tiden. Han måtte vente på noen av dem.

Senstad har ikke store forhåpninger i dette mesterskapet.

– Dessverre har Norge et godt landslag. Denne gangen har Thorir Hergeirsson plukket fra øverste hylle. Laget har ikke de forfallene de bruker å ha. Og uansett har Norge en vanvittig styrke. Selv om én eller to er ute, har de noen som er like gode som bare venter på å få signal. Jeg mener at det norske landslaget er en av de store favorittene til å ta EM-gullet.

Uansett blir det en kamp mellom to nasjoner som begge satser på å gjøre et godt førsteinntrykk i Kolding.

Typisk Heidi Løke. Innbitt også etter en scoring mot Danmark i Vejle 25. november. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Må aldri undervurdere

Løke, med 218 landskamper, tar aldri noe for gitt. Den største feilen man kan gjøre i en kamp, er å tro at en motstander er svak.

– Polen har noen av sine beste spillere ute og er litt svekket sånn sett. Men jeg vet at Arne er flink til å få ut det beste av troppen sin. Og han forventer mye av dem, ikke minst at de skal gå i krigen forsvarsmessig, sier veteranen, før hun legger til:

– Men han skal ikke få det lett.