Krisen herjer i Manchester United.

Torsdag skriver Manchester Evening News at flere United-spillere har begynt å tvile på Erik ten Hag.

Mens The Times skriver at nederlenderen er på tynn is og at Sporting-manager Ruben Amorim og arbeidsledige Zinedine Zidane kan være mulige erstattere.

– Det kan godt være at Erik ten Hag er riktig manager for Manchester United, men oppgaven er for stor når klubbhierarkiet ser ut som det gjør. Generelt fremstår også Manchester United som en klubb som er beruset på egen fortid, sier Tor-Kristian Karlsen.

Han er en av tre eksperter VG har utfordret til å forklare Manchester Uniteds fall det siste tiåret gjennom tre hovedårsaker.

Han er ikke alene om å være sterkt kritisk til klubbens forsøk på å skape suksess også etter Sir Alex Ferguson.

– Sløst vekk

Mangelen på sportslig strategi går igjen når ekspertene skal forklare kollapsen.

– United har brukt over en milliard pund siden Ferguson dro, men det har i stor grad blitt sløst vekk på overprisede kjøp og spillere som enkelt og greit ikke har vært gode nok. De har brukt millioner på aldrende spisser og spillere over middagshøyden fra Real Madrid, sier ESPN-skribenten Mark Ogden til VG.

Hans ESPN-kollega Rob Dawson synes det er påfallende hvor mange som har mislyktes i klubben.

– Min personlige mening er at ten Hag burde få mer tid. Vis spillerne at de ikke kan få sparket enda en manager. Hvis han drar, hvorfor skulle noen ha lyst på jobben? spør Dawson, og konkluderer:

– Old Trafford har blitt en gravplass for spillere og trenere.

Det er over ti år siden sir Alex Ferguson takket for seg på Old Trafford. En rekke managere senere opplever Manchester United sin verste sesongstart siden starten av 60-tallet.

Med onsdagens ligacupexit har rødtrøyene tapt åtte av sesongens 15 første kamper. Det har ikke skjedd siden 1961. Hele fem av ti hjemmekamper har endt med tap. Det har ikke skjedd siden 1930.

Ble advart

I 2021 tok Ralf Rangnick, som er kjent som en «klubbygger», over som midlertidig manager.

– Man trenger ikke engang briller for å analysere hvor problemene er. Nå handler det om hvordan man løser dem. Det er ikke nok med noen små justeringer og litt sminking. Dette trenger en åpen hjerteoperasjon, sa Rangnick da perioden gikk mot slutten.

Planen var at Rangnick skulle fortsette i en rolle som konsulent i ytterligere to år, men da han i mai i fjor skulle ta fatt på jobben, ble det isteden annonsert at han var ferdig i klubben.

En snau måned før Erik ten Hag ble annonsert som Manchester United-manager, kom Louis van Gaal med en klar advarsel til Uniteds nye trener.

– Manchester United er en kommersiell klubb. Det ville vært bedre om han gikk til en fotballklubb. Jeg kommer ikke til å rådgi ham, han får ringe meg selv. Men han må velge en fotballklubb og ikke en kommersiell klubb, sa van Gaal.

Lars Tjærnås er også kritisk til den sportslige strategien i klubben.

– Det er nesten umulig å se en klar tanke der de har spurt seg selv om hva den neste manageren skal være, fremfor å alltid spørre seg selv hvem den neste manageren skal være, sier Tjærnås til VG.

Splittet i to

Journalist i Manchester Uniteds skandinaviske supporterklubb, Eivind Brennhovd Holth, mener man kan snakke om to parallelle spor.

– Det ene handler om måten Manchester United drives på som fotballklubb. Etter ti år med nedturer sier det seg selv at ledelsen må se seg i speilet, sier Holth til VG, og fortsetter:

– Det andre handler om det som skjer på banen i løpet av de 180 minuttene når laget taper med tre mål for både City og Newcastle. Der må ten Hag erkjenne at han ikke har kommet med riktige taktiske løsninger, og at signeringene han har gjort ikke utgjør en forskjell. Derfor er det et enormt press på både ledelsen og ten Hag.

Holth sier at tvilen har begynt å bre seg.

– For managerens del er det bare én vei ut av dette. Gode opplevelser. Å få Manchester United til å spille så bra fotball at de både vinner kamper og får tilbake selvtilliten. Dessverre er det færre og færre som har tillit til at ten Hag har svarene som United akkurat trenger nå, sier Holth, og legger til at det er en annen debatt om det finnes gode, tilgjengelige treneralternativer på markedet.

Tror du Erik ten Hag er riktig mann for Manchester United?

Manchester United-legenden Gary Neville er blant dem som har skreket høyest om eiernes manglende evne til å ansette en sportslig kompetent ledelse utenfor banen.

Han sammenligner med nyrike Newcastle, som hentet den suksessrike sportsdirektøren Dan Ashworth fra Brighton i februar i fjor.

– I de to siste kampene har Manchester United møtt to klubber som har fått inn folk med fotballkunnskap til å støtte laget på og utenfor banen. Det er stikk motsatt av Manchester United. Vi har ikke sportsdirektør! freser Neville på X.

Grafikk: www.sofascore.com

Ikke alle er enige i at det er eiernes skyld. Trond Johannessen skriver om internasjonal fotball i VG. Tidligere i høst skrev han en kommentar med tittelen «United ligner mer og mer på Liverpool».

Der var han blant annet litt kritisk til at Neville la mer eller mindre all skyld på Glazer-familien.

«Han har sikkert gode poenger, men det fremstår også som en noe billig sportslig unnskyldning. United vant fem ligagull og Champions League under Ferguson med Glazer-gjengen som eiere. Det var mulig,» skriver Johannessen, og påpeker at Manchester United er den klubben som har brukt suverent mest penger netto på spillerkjøp siden 2014.

Nylig var også Nevilles Sky Sports-kollega Jamie Carragher kritisk til «eierforklaringen».

– Hva han gjør på treningsfeltet fra mandag til fredag har ingenting med om Jim Ratcliffe kommer inn på eiersiden eller ikke. Hva ønsker han at spillerne skal gjøre? Når de spiller seg ut bakfra, og vi ser alle andre topplag i ligaen gjøre det, hva er det Manchester United prøver å gjøre med ballen? spurte Carragher retorisk, og kalte Manchester Uniteds spillestil for «underdog-fotball».

Manchester Uniteds første mulighet til å snu trenden kommer allerede lørdag klokken 13.30. Da spiller de borte mot Fulham i Premier League.