Generalsekretær Kjell Ove Alvestad opplyser at Norges Roforbund må spare inntil halvannen million kroner. Emke slutter sammen med trener for rekruttlandslaget, Marte Krogsrud.

– Den økonomiske situasjonen er ikke lett, men vi jobber i tett samarbeid med Olympiatoppen for å få til et opplegg som er godt nok for OL-medaljer. Men vi hadde vært tjent med å få en ny stor sponsor, sier Alvestad.

– Vi står i en svært krevende økonomisk situasjon i Roforbundet, og mange løsninger har vært diskutert. Som det ser ut nå mister vi halvparten av trenerne, noe som selvfølgelig er en stor utfordring med OL bare åtte måneder unna. Som det ser ut nå blir det heller ikke mulighet til å være så mye på vann i vinter som vi ønsker oss for å være godt nok forberedt til en veldig viktig sesong, sier seks ganger verdensmester Birgit Skarstein til VG.

TØFFE TIDER: Kjetil Borch og Birgit Skarstein er rolandslagets største stjerner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Hun er favoritt til å gjenta gullet i Paralympics for to år siden. Men tror nå at det ikke blir noen treningsleir i utlandet denne vinteren.

– Vi bor jo i Norge, og landslagsarenaen fryser til is hver vinter, noe som gjør at vi rett og slett ikke får rodd. Vi kan jobbe med fysisk kapasitet på romaskin, men for å trene teknisk, og ikke minst for at lagbåtene skal få samkjørt seg, må det trenes på vann. Som det ser ut nå har vi ingen samlingsplan for vinteren rett og slett fordi vi ikke har hatt råd til å legge noen. Det er krevende for alle, sier Skarstein. Hun medgir at roerne er i ferd å gå tom for kreative ideer for å bøte på dårlig økonomi.

Nederlandske Emke kom fra suksess i hjemlandet. Skarstein har vunnet to VM-gull, men i OL-klassene har ikke Norge tatt VM-medaljer med Mark Emke som landslagssjef.

Tre båter er kvalifiserte for OL i Paris kommende sommer. Men sølvvinneren fra Tokyo-OL, Kjetil Borch, er fortsatt ikke kvalifisert for mesterskapet.

VG spør om det også er sportslige årsaker til Mark Emkes avgang. Alvestad svarer med å vise til tirsdagens pressemelding. Der oppgis ikke annet enn økonomiske grunner til bruddet.

– Det virker dramatisk når landslagssjefen går under ett år før OL?

– Jeg vil ikke bruke ordet dramatisk, svarer Kjell Ove Alvestad.

Han bekrefter at Daniel Lilltveit Berge fortsetter som sportssjef og Johan Lidberg og Sebastian Baranzano fortsetter som trenere for landslaget.

– Vi kjører videre med det mannskapet vi har og jobber med å legge en plan for 2024 som både vi, Olympiatoppen og styret har tro på. Vi tror også utøverne vil mene at dette blir bra, sier Kjell Ove Alvestad.’

– At vi må nedbemanne trenerstaben og ikke få reist på samlinger er på ingen måte optimalt, sier Birgit Skarstein.

– Jeg har vondt av trenerne, som alle har stått i en veldig usikker jobbsituasjon. Alle stillingene har vært i spill, og det har vært gitt ulike beskjeder om hvem som må gå. Vi har brukt tid på å forberede alle scenario, som å stå helt uten trener neste år. Det er veldig uheldig for de som nå har mistet sin nærmeste trener, og vi må jobbe for at alle skal bli ivaretatt så godt som mulig fremover. Vi må rett og slett bare dele det vi kan på de ressursene som er igjen, mener hun.

Marte Krogsrud får heller ikke fortsette sitt arbeid med rekruttlandslaget.

– Ettårskontrakten vil ikke bli fornyet, men vi er i dialog med henne om en 50 prosent administrativ stilling. Vi kommer til å fortsette satsingen på aldersbestemte klasser, men gjør det på en litt annen måte, opplyser Kjell Ove Alvestad.

Neste helg samles roforbundet til ting i Stavanger. Valgkomiteen foreslår at hele styret byttes ut med nye koster. Det viser tingdokumentet.